Bol u rebrima se može pojaviti iznenada i nestati ili trajati danima može biti posledica upale mišića posle fizičkih napora ali postoje i druge mogućnosti za pojavu bola u rebrima.

Ako ste polomili rebro ili vam je naprslo, i vi to znate, normalno očekujete da vas boli. Medjutim, žene koje boluju od osteoporozisa, čije su kosti siromašne kalcijumom i lomljive, imaće prelom i posle neke banalne ozlede, ili pak iznenadnog pokreta grudima, ili posle žestokog kašlja. One često nisu svesne kako sve mogu da polome rebro. Kao kod pleuritisa, bol je oštar i prilikom dubokog disanja se pogoršava. Razlika je u tome što se bol u grudnom košu pogoršava pomeranjem i okretanjem torza, što nije slučaj kod pleuritisa, srčanog napada ili krvnog ugruška u plućima.

Još neobičniji slučaj preloma rebra je kod zloćudnog kancerogenog procesa koji se na rebra proširio sa nekog drugog mesta. Najprijemčiviji za kosti su recimo, kancer prostate kod muškaraca, ili rak dojke kod žena, zatim rak bubrega, pluća, stomaka i jetre, bez obzira na pol. Tako da ako ste već lečili rak negde drugde, pa vam je krenulo na bolje, a onda iznenada osetite oštar bol koji se pojačava dubokim disanjem i kretanjem (a ne prati ga temperatura), moguće je da se kancer proširo na rebra. Skener kostiju će utvrditi da li je zaista tako.

BOL U REBRIMA I GRUDIMA SVUDA
Često bol koji osećamo u rebrima možemo zameniti sa bolom u grudima.
Svi nervi koji opslužuju grudni predeo izlaze iz kičmenog stuba veoma blizu jedni drugima. Tako da se tegobe u jednom organu u grudima mogu povezati sa simptomima u susednoj tački. Na primer, pericarditis može ličiti na pleuritis, pleuritis može da simulira simptome krvnog ugruška, a svi mogu ličiti na srčani udar. Nadražaj dijafragme (mišiča koji odvaja grudi od abdomena) i hiatus hernia mogu izazvati nelagodnost u predelu iza grudne kosti, koja imitira srčano obolenje. Nerv koji iz kičme vodi u grudi može biti pritisnut artritičnim izraslinama ili zadebijanjem diska izazivajući simptome koji se ne razlikuju od ostalih ovde opisanih slučajeva.

Tu je i bol mišićnog spazma, ili istegnutog mišića – posle naročito napornog rada ili dizanja teških predmeta.Po pravilu, ako boli kada pritisnete neko mesto spolja, problem nije u srcu ni u plućima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *