bol u ramenu

U svakom slučaju akutni bol u ramenu je posledica povrede.Ali, ako vas boli a ne znate zašto, evo nekoliko mogućih objašnjenja:…Najčešći uzrok apontanog bola u ramenu je zapaljenje, samog zgloba…

bol u ramenu
Jedne noći ležete u krevet s bolom u levom ramenu. Sećate se možda kako ste ga zadobili-gurkajući se u prepunom autobusu, igrajući za vreme vikenda fudbal (koji niste trenirali još od koledža) ili dižući kutiju punu kuhinjskih pločica. Možda je sve bilo u redu kada ste legli, ali ste u snu ruku držali pritisnutu ispod sebe. Sledećeg jutra, kada se ispružite da pritisnete zvono budilnika, osećate bol u tom ramenu. U svakom slučaju, vaš akutni bol je posledica povrede. Obično je to uzrok bola u ramenima. Ali, ako vas boli a ne znate zašto, evo nekoliko mogućih objašnjenja:

• Najčešći uzrok apontanog bola u ramenu je zapaljenje, samog zgloba ili okolnih žila (tenclinitis).
• Nevolja može poticati od kičme. Kada su nervi koji dosežu do ramena priklješteni artritičnim kostima ili kružnim diskovima na mestu gde izlaze iz kičme, nećete osećati bol samo u vratu već i tamo gde se nervna vlakna završavaju u ramenu.
• Angina pektoris i/ili srčani udar obično se osećaju kao pritisak, težina ili bol iza grudne kosti. Ponekad, pak, pošto su nervi u čitavoj oblasti prsa veoma blizu jedan drugome, možete umesto toga osetiti bol u levom ramenu.
• Bol u bilo kom ramenu može se javiti zbog nadražaja dijafragme, ogromnog mišića koji odvaja grudnu duplju od stomačne. Evo kako da to razgraničite: ako imate bol ili probadanje u ramenu, možete odrediti uzrok na osnovu mesta gde se bol javlja i kada.
Na primer:
• Ako bol dolazi postepeno, ako je stalan i pogoršava se pomeranjem ramena, moguće je da je to zbog lokalnog artritisa.
• Kada bol u ramenu dodje iznenada, i pogoršava se više pokretom vrata nego ramena i praćen je utrnućem i peckanjem u ruci ili šaci, problem je u vratu. Uvrnuti vrat je takva vrsta povrede koja proizvodi kombinovani bol ramena, ruke i šake. To se može desiti dok ste u kolima i snažno ste gurnuti odpozadi, tako da vaš vrat naglo poleti napred a onda unazad. Neko vreme će vas veoma boleti vrat i rame, pošto diskovi i pršljenovi izvijeni ovom nezgodom-pritiskaju nerve u okolini.
Bol u ramenu zbog zapaljenth ili istegnutih žila oseća se u odredenoj tački, a izvesni položaji ruke ga pogoršavaju. Na primer. može vas najviše boleti kada dižete ruku gore, iznad ramena, da pozovete taksi, na primer, ili, pak kada je uvlačite u rukav.
• Bol u ramenu moguć je i kao refleks dijafmgme, ako vam pokretanje ramena ne pogoršava stanje a ne sećate se da ste povredili vrat. Takode, osećate bol u stomaku, ili kašljete,ili vas probada u grudima kad duboko udahnete. Ako je bol u desnom ramenu i potiče od dijafragme, moguće je da imate “vruću” žučnu kesu, uvećanu jetru, ili plućnu bolest, što sve može nadražiti dijafragmu. Ako je u pitanju levo rame, uzrok je obično ozledjena slezina ili obolelo plućno krilo.

Simptom: Bol u ramenu-Šta sve može da znači šta treba da preduzmete
1. Povreda. (Rendgensko snimanje i odgovarajući tretman).
2. Bursitis (Lekovi protiv zapaljenja, lokalna inekcija).
3. Tendinitis (Lekovi protiv zapaljenja, lokalna inekcija).
4. Atritis (Fizioterapija, kontrola bolova).
5. Bolest diska (Odmor, masaža, operacija).
6. Angina pektons (Lečenje srčanih smetnji, hirurgija /angioplastija/, operacija).
Povezani tekstovi>>> Bol u ramenima i vratu lečenje lekovito bilje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *