Mnogi ljudi ne razlikuju pojmove “prepona” i “mošnice”, medjutim, ono što izaziva bol u preponi neće isto pričiniti i mošnicama. Zato, da preciziramo.

Prepone su oblast gde se završava stomak a odakle počinju noge. Kada vas boli u preponi, s bilo koje strane, najpre pomislite na kilu.
Kile nastaju kada potporna vlakna oslabe omogućavajući delićima creva da se iz stomaka ispupče prema preponama. (U normalnim okolnostima prostor izmedu ove dve oblasti dozvoljava samo prolazak krvnih sudova i nerava, ali ne i ispupčenje creva). Kila je najizrazitija kada stojite uspravno. Ponekad može i da zaboli. Ali, možete imati bol i bez vidljive guke. Lekar može otkriti skrivenu kilu uvlačenjem prsta u stidnu kesu kod muškarca. On će vas uvek naterati da kašljete, pošto se tako podiže pritisak u stomaku i crevo gura u otvor kile. Slabost mišića koja izazva kilu sreće se i kod žena. Ako imate kilu, važno je da to znate. Ponekad je parče creva veoma malo u odnosu na otvor kroz koji ispada. U tom slučaju, nije potreban hitan tretman. Ali, ako je otvor relativno mali a ispupčenje creva veliko, ono se može zaglaviti u otvoru. To se zove “uklještena” kila. Takvo uglavljenje izaziva jak bol u preponi i iziskuje hitnu hiruršku intervenciju pošto je presečen dovod krvi u taj komadić creva, što može dovesti do truljenja uklještenog tkiva.

Skoro svaka infekcija u predelu karlice, stopala ili nogu može izazvati naticanje i bol limfnih žlezda u preponi. Možete ih i sami napipati. Ako su natečene ali ne bole, pre ukazuju na maligni proces ili tumor nego na infekciju. Ako bol u preponi ne potiče ni od kile ni od natečenih limfnih žlezda, može poticati od diska u kičmi koji pritiska nerve u okolini.

Dugotrajni kamen u bubregu može takode prouzrokovati bol u tom predelu.Često mokrenje i krv u mokraći (vidljiva okom ili pod mikroskopom) takodje ukazuju na ovaj problem.

Simptom: Bol u preponi Šta sve može da znači (Šta treba preduzmete)
1. Kila (Lekarsko ispitivanje i operacija ako postoji opasnost da se uklešti).
2. Uvećane limfne žlezde (Lekarsko ispitivanje da se odredi uzrok, zatim odgovarajuć1 tretman).
3. Oštećenje diska u kičmi (Fizioterapija, operacija).
4. Kamen u bubregu (Medicinski nadzor i tretman ukoliko ga sami ne izbacite).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *