masaza nogu i stopalaNaše stopalo ima 26 kosti, 33 zgloba i više od 100 mišića i tetiva, i široku mrežu krvnih sudova, nerava i mekog tkiva. Sve ove strukture u sadejstvu omogućavaju stopalu da podrži težinu našeg tela i obezbedi mu kretanje. Daje mu pokretljivost, što je osobina najznačajnija od svih. 80% težine tela podržava arkus, lučni deo stopala, a ostatak od 20% preostali mišići i tetive. Peta spada među najkorišćenije regione stopala, obzirom da je petna kost najkrupnija kost u stopalu.Dnevneaktivnosti i napor mogu izazvati oštećenje i upalu peta. Pogledajmo koji su to mogući uzroci bola u peti u tekstu koji sledi.

Uzroci bola u peti

Uzroci bola u peti i stopalu uopšte su sledeći:
Najčešći uzrok bola u peti jeste plantarnifascitis. To je zapaljenje tkiva plantarnefascije koja se nalazi na bazi stopala i pruža se od palca do pete. Bol u peti obično se javlja kod osoba koje imaju problema sa lučnim delom stopala. Stoga osobe koje imaju ravne tabane i prevelike stopalne lukove, imaju veći rizik za nastanak plantarnogfascitisa. Bol se pojačano javlja u jutarnjim časovima, kada peta počinje da se koristi nakon dugotrajnog odmora, a u toku dana smanjuje sve više kako se stopalo koristi, jer se plantarnafascija zagreva i rasteže. Osobe sa viškom kilograma i patološki gojazni često pate od bola u peti. To se dešava zbog toga što mišići stopala trpe veliko težinsko opterećenje pa može doći do njihove upale, kao i do upale propratnog mekog tkiva.

Dugotrajno trčanje po tvrdim površinama poput betona, kao i vežbanje i fizička aktivnost koji podrazumevaju pokrete naglog zaustavljanja i slično, mogu takođe dovesti do bola u peti.

Nagli trzaj, istezanje, neodgovarajući položaj tela mogu isto tako prouzrokovati bol.
Povreda pete koja dovodi do kidanja mišića ili tetiva može takođe biti jedan od uzroka bola.
Kalcifikacija petne kosti ili njen prekomerni rast mogu biti uzrok bola u peti. Kost uobičajeno raste prema svom unutrašnjem delu, a prekomerno taloženje kalcijuma dovodi do stvaranja čvrste koštane strukture. Ovaj proces dovodi do toga da se okolne strukture cepaju, što rezultuje bolom visokog inteziteta.

Cipele sa niskom potpeticom ili neanatomskim đonom, mogu takođe oštetiti vaše pete. Tako da je veoma važno imati odgovarajuće cipele sa adekvatnim đonom.

Tretman bola u peti

Tretman bola u peti možemo klasifikovati u dve grupe – tretman opštim merama u kućnim uslovima i medikamentozna terapija. Sada ćemo pomenuti neke od njih.

Kućno lečenje

Navešćemo neke tretmane koje možete sprovesti u kućnim uslovima kako bi se otarasili bola u peti.

Praktikujte vežbe istezanjamišića lista. Na taj način može doći do prirodnog olakšanja bolova.
Aplikujte led nekoliko puta u toku dana na bolno mesto, ali nemojte led stavljati direktno na kožu, već koristite peškir ili kesu za led. Ovo će opustiti upaljene mišiće.
Izbegavajte da budete bosonogi, i pokušajte da ograničite svaku fizičku aktivnost koja zahteva angažovanje peta. Dajte priliku svojim petama da se odmore nekoliko dana.
Nosite obuću koja podržava stopalo na odgovarajući način. Proverite je li đon anatomski i potrudite se da potpetica bude malo izdignuta. Ovo će smanjiti pritisak na plantarnufasciju.

Medikamentozna terapija

Ukoliko vam lečenje u kućnim uslovima ne pomaže da smanjite bol, već on nastavlja da bude intenzivan, trebalo bi da pređete na terapiju lekovima. Ovde su nabrojani neki tretmani koje vam može ordinirati vaš lekar.

Ortopedski ulošci koji se preporučuju pacijentima se mogu postaviti unutar same obuće. Ovo pruža olakšanje kod plantarnogfascitisa.
Injekcijekortikosteroida lekari ordiniraju u situaciji kada je neophodno hitno olakšati pacijentu tegobe.
Takođe mogu biti upotrebljeni i neki analgetici ili anti-inflamatorni lekovi.

Noćna longeta, koja obezbeđuje lagano istezanje plantarnefasicije u toku noći, smatra se veoma efikasnim sredstvom za tretiranje bola u peti.
Ukoliko vam ni jedna od prethodno pomenutih opcija ne pomaže, doktor vam može savetovati da se podvrgnete hirurškom zahvatu. Hirurgija je zadnja opcija u tretmanu bola u peti.

Potrudite se da vežbate svakodnevno i nabavite obuću koja podržava stopalo na odgovarajući način. Bol u stopalu može nestati, kao i ponovo se pojaviti, tako da je najbolje da u cilju njegove prevencije vodite računa o svojim petama.