Bol u penisu može biti uzrokovan raznim povredama,zbog grubog dodira,ujeda insekata,zapaljenja prostate a veoma često i zbog genitalnog herpesa….

Nema ničeg zabavnog u bolu untar ili na penisu, “Pitajte one koji ga imaju”. Glavni uzrok je trauma ove ili one vrste, obično zbog grubog dodira. Ujedi (od strane insekata), plikovi ili bilo koja površinska oštećenja često izazivaju bol u penisu. Drugi česti uzrok bola penisa je genitalni herpes. Njegovom izbijanju prethodi nekoliko dana zapaljenja, syraba bola na mestu infekcije, nakon čega se javljaju vidljive promene. Posle izbijanja vodenih plikčića i njihovog isceljenja bol nestaje. Posle prvog napada mogu proći meseci, godine, a može se desiti da se herpes više nikada ne pojavi. Kod nekih se često vraća. Acyclovir, jedan antivirusni lek, koji je najefikasniji ako se uzima oralno, ne samo da smanjuje intenzitet napada već smanjuje i njihovu učestalost. U vremenu pre SIDE, genitalni herpes izazivao je histerične reakcije kod oba pola. Danas ga prihvatamo mnogo smirenije, pogotovo u svetlu poredjenja sa SIDom.

Zapaljenje prostate često izaziva bol u penisu. Nastaje usled infekcije ili zbog nadražaja prekomernom stimulacijom. U prvom slučaju potrebno je uzeti antibiotike, u drugom će pomoći odmor, može proizvesti tegobe, ali su one bezbolne. Druge polne infekcije koje mogu izazvati bol u penisu su nespecifični –urethritis (infekcija uretre, ili zapaljenje izazvano klamidijom) i gonoreja koja, uprkos penicilunu i drugim antibioticima, još uvek kuži čovečanstsvo.

Infekcija ispod pokožice neobrezanih muškaraca može izazvati bol i oticanje penisa. Lečenje glavnog poremećaja obično otklanja i ovaj simptom.

Manje česti uzroci bola penisa su:
-Rak penisa. Nije problem da ga uočite, jer vidite izraslinu na površini organa. Rak penisa ne izaziva bol dok se ne inficira. Otklanja se hirurški.
-Proteze za lečenje impotencije se veoma mnogo koriste. Tube se hirurški usaduju u tkivo penisa da izazovu erekciju i kada proteza dobro funkcioniše pacijent uživa u seksu. Medutim, ponekad se okolno tkivo inficira što rezultira bolom. -Bol penisa je povezan sa još jednim poremećajem -vero-vali ili ne -crvenim očima i bolom u zglobovima. Ta neobična kombinacija se naziva Rajterov sindrom, poremećaj autoimuniteta. (vidi o bolu u zglobovima). Dakle, ako vas penis boli i iziučuje sekret a imate i malo povišenu temperaturu i bolne zglobove, uzmite ogledalo i pogledajte oči. Ako su crvene, imate dijagnozu. Stanje se oporavlja posle nekoliko nedelja bez terapije.
-Bol penisa može se, paradoksalno, javiti i iz izvora zadovoljstva -erekcije. Ako se u trenutku erekcije u arterijama penisa formira čep, krv neće moći da se vrati natrag. Rezultat je produžena erekcija, mnogo duža nego što je potrebno i poželjno jak bol. To stanje, nazvano priapia može iziskivati i hiruršku intervenciju radi opuštanja. Najčešće se sreće kod bolesti krvi kao što su leukemija i anemija alise javlja i kod zdravih ljudi).
-Najčešći uzrok bolne erekcije je Pejromjeva bolest, kod koje se unutar penisa stvaraju brazde (niko ne zna zašto) zbog čega se on krivi prilikom erekcije, pa je snošaj otežan a ponekad i nemoguć. Pomoći će hirurška intervencija.

Simptom: Bol u penisu šta sve može da znači (Šta da preduzmete)
1. Trauma (Lokalana terapija).
2. Kožne infekcije (Antibiotici).
3. Genitalni herpes (Acyclovir).
4. Zapaljenje prostate (Antibiotici).
5. Polne bolesti (Odgovarajući antibiotici).
6. Potkožna infekcija (balanitis) kod neobrezanih (Antibiotici, a ako je hronična, zahteva obrezivanje).
7. Rak penisa (Operacija).
8. Inficirane proteze za lečenje impotencije (Uklanjanje proteza).
9. Rajterov sindrom (Lekarski nadzor).
10. Priapia, produžena erekcija (Lečite osnovni poremećaj).
11. Pejmnijeva bolest (Operacija obično pomaže).

Toliko smo obuzeti rakom dojke (svaka sedma žena u SAD će ga dobiti) da svaki simptom u dojkama pobuduje sumnju na ovu vrstu maligniteta. Ako vas boli jedna ili obe dojke, morate, odista, odrediti uzrok. Ali, dok to činite, zapa-mtite da rak dojke obićlno ne boli. Razlog bola u dojci bi verovatno mogao biti sledeci:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *