bol u oku

Bol u oku je većinom prouzrokovan problemima u samom oku- infekcijom, nadražajem ili povredom. Ponekad, iako vas boli oko, poreklo nevolja je drugde, u sinusima ili u nosu.
bol u oku
Evo nekoliko mogućnosti koje treba da imate u vidu ako vas iznenada zaboli jedno ili oba oka: Temperatura, bez obzira na uzrok, može dovesti do upale ili bola u očima. Virusne infekcije. Ako vas bole očne jabučice (obe, ne samo jedna), ako osetite opštu slabost, imate temperaturu i bolove u zglobovima, dobili ste grip. Očni bol je najčešći kod virusnih infekcija i nestaje zajedno sa drugim tegobama u roku od dvadeset četiri ili trideset šest časova. Konjuktivitis (očno crvenilo) ili bilo koje zapaljenje gornjeg i donjeg kapka, rožnjače i vidnog nerva iza oka su takođe uobičajeni uzročnici bola u oku. Infekcija korena trepavica, ili črničak, je drugi krivac. Bilo kakva trunčica, dlaka, prašina, izgleda velika kao kuća kada ude u oko. Malo suzenje i peckanje u očima prilikom šetnje takode može djavolski da zaboli.

• Bol u oku može biti pračen različitim tipovima glavobolja, posebno migrenom i temporalnim arteritisom.
• Groznica (herpes zoster) na oku ne samo da izaziva užasan bol več može dovesti do slepila. Kod ove vrste infekcije, česte kod starijih ljudi, ne javlja se početno crvenilo niti vidljiva ozleda na oku. Samo se nešto kasnije pojavljuju tipični plikovi.
• Ako se bol u oku nastavi nedelju-dve, malo nestane pa se opet vrati, obavezno pregledajte oči. Možda imate mali astigmatizam. IIi ste kratkovidi ili dalekovidi. Odgovarajuče naočari će rešiti problem.
• Hronična infekcija sinusa često izaziva bol u oku kao i glavobolju. Lice je osetijivo, česta je malo povišena temperatura a izbacivanje sekreta iz nosa je otežano. Antibiotici i dreniranje su neophodni da bi se otklonio sinuzitis.
• Ne zaboravite na glaukom, povišeni očni pritisak, kao jedan od uzroka bola u oku. Lako se leči, ali ako ga ne otkrijete možete i da oslepite.

Šta treba da preduzmete kod bolova u oku.
1. Temperatura (Acetaminophen /Tylenol/, aspirin).
2. Virusna infekcija (obično prolazi za 36-48 sati).
3. Konjuktivitis, očno crvenilo (medicinski tretman).
4. Čmičak (lokalni tretman).
5. Povreda ili strani predmet u oku (posavetujte se sa lekarem).
6. Migrena (bol u oku nestaje kada prodje glavobolja).
7. Temporalni arteritis (Neophodan je hitni medicinski tretman da se spreči slepilo ili šlog).
8. Herpes (Nije bezazlen ako napadne oko. Posetite lekara).
9. Očno naprezanje-nepodesne naočari (ispravne naočari i pravilan način čitanja).
10. Sinuzitis (antibiotiei i ispiranje oka).
11. Glaukom (zahteva stalni medicinski tretman).
Bilo kakav pritisak u oku, ervenilo, bol ili svrab koji ne prestaje, naročio ako izaziva smetnje u vidu, signal je da se obratite vašem lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *