bol u nozi

Bol u nozi je česta pojava, kao i onaj u leđima. Razlog može biti očigledan, kao kad imate mišićni spazam, nakon dužeg sedenja u sedištu ispod kojeg je prostor za noge maksimalno skučen. Ali mnogi ljudi pate od hroničnog bola u nogama a nemaju pojma zbog čega. Loša cirkulacija je samo jedan od mogućih razloga.
bol u nozi
Navedimo nekoliko najvažnijih razloga za bol u nozi:
• Obolele artenje. Krvni sudovi koji snabdevaju krvlju u nogama, suženi su zbog arterioskleroze.
• Problemi s venama. Krvni sudovi koji vraćaju krv iz nogu u srce (vene) prošireni su (varicose) ili sadrže ugruške (phlebitis).
• Neuropanja-kada je cirkulacija u venama i arterijama nesmetana ali su nervi koji vode do nogu nadraženi oboleli (što se dešava kod raznih neuroloških poremećaja, dijabetesa ili preteranog uzimanja duvana i alkohola. Rezultat je bol i slabost u jednoj ili u obe noge.
• Zglobovi u nogama su ozledjeni, inficirani ili zapaljeni, najčešće zbog vode ili artritisa.
• Grčevi usled mišićnog zamora, naprezanja, ozlede ili nedostatka izvesnih minerala kao što su magnezijum i kalijum (naročito ako uzimate diuretike).

Evo kako da sami odredite koji je od navedenih uzroka kod vas u pitanju:

• Ako je u pitanju artritis ili voda, taj zglob je crven, natečen, osetljiv na pritisak i dodir i više boli dok se krećete.
• Akutni phlebitis (zapaljenje vene) ako je reć o površi-nskom krvnom sudu, čini njegovu okolinu osetljivom, crve-nom i natečenom. Ako su obolele dubinske nožne vene, udovi nisu crveni, ali mogu biti natečeni i osetljivi na dublji pritisak.
• Kada su vam arterije sužene zbog arterioskleroze, možete osećati grč u potkolenici posle šetnje. Čim se malo odmorite, tegobe nestaju i u stanju ste da produžite šetnju, ovoga puta dalje i brže nego prethodnog. Pošto se arterije progresivno sužavaju, potrebno je sve manje napora da se izazove bol, dok se najzad krajnji simptomi ne počnu javljati čak i kada se odmarate. Grč koji osećate kada šetate je vapaj vaših nožnih mišića za kiseionikom, kojeg nema dovoljno zbog arterijske blokade. Ako osećate takve simptome, pogledajte svoje nožne prste. Mogu biti bledi i hladni, sa malim napuklinama na koži (ulceri). koji ne prolaze, ili površinama tamne kože (gangrena). Kada je bolest uzela maha, bolovi u prstima stopalu mogu se javljati i noću. Verovatnoća da cirkulacija bude oslabljena povećava se ako ste u rizičnoj grupi za vaskularne bolestito jeste, ako ste strasni pušač, ako imate visoki krvni pritisak ili dijabetes, već imate arteriosklerozu negde druge (posle šloga ili srčanog napada).

• Bol u vašoj nozi ne mora biti u vezi sa napajanjem krvlju. Može se javiti i zbog problema sa diskovima u kičmi. U tom slučaju, ne morate imati smetnje u ledjima, ali vas mogu boleti jedna ili obe noge, sa osečanjem malaksalosti ili ukočenosti, zbog toga što je pritisnut nerv koji izlazi iz kičme, bilo zbog artritične deformacije nekog pršljena ili, pak zadebljalog naprslog diska.

• Dijabetičari i strasni pušači mogu dobiti bol u nozi usled neuropatije odnosno, bolesti ili nadražaja nerava. Noga deluje posve normalno, puls je dobar, takodje i boja, sami osećaju toplinu i prijatnost. Ali, avaj, taj ubitačni bol u nozi! Diferenciranje različitih uzroka bola u nozi iziskuje, konačno, tri glavne vrste posmatranja koje možete obaviti i sami:

• Ako bol prestaje kada podignete noge, svi su izgledi da imate phlebitis.
• Ako se bolje osećate kad pustite stopalo da visi nadole, znači da gravitacija pomaže protoku krvi u nogu, i vaš problem je u arterijama.

• Ako je bol praćen ukočenošču i trncima, problem je u ledjima (mada i smanjeno snabdevanje krvlju takode može izazvati takvu oduzetost i utrnulost, naročito sa razvojem bolesti). Kod simptoma kao što je bol u nozi, vaša vlastita spoznaja o tome kako i kada se to dešava i jednostavan fizički pregled, kod lekara često pomažu da se veoma brzo postavi dijagnoza.

Simptom: Bol u nozi Šta sve može da znači. (Šta treba da preduzmete)

1. Zakrečene arterije (Lečenje, angioplastija, laserska terapija, hirurška intervencija).
2. Proširene vene (Zaštitne čarape za vene, skleroterapija, hirurški zahvat).
3. Phlebitis (Odmor u krevetu, topli napici, antikoagulansi po preporuci lekara).
4. Nervni poremećaji (Kontrola dijabetesa, eliminišite alkohol i duvan, lečite neurološke poremećaje).
5. Artritis ili voda (Fizioterapija i sredstva protiv bolova, ali nipošto narkotici).
6. Mišićni spazam (Masaža i odmor).
7. Nedostatak kalijuma i magnezijuma ako uzimate diuretike (nadoknadite te sastojke).
8. Oboljenje kičmenog diska (Odmor, masaža, hirurški zahvat).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *