Ako vas jednog jutra probudi pulsirajući bol natečenih mošnica, uzrok vam ne mora biti nepoznat. Možda ste se povredili u nekoj sportskoj igri ili vas je u tom predelu pogodila jaka košarkaška lopta.
Proširena vena unutar kesice (varicocele) može sve više boleti kako dan odmiče, pogotovo ako ste satima na nogama.

Ali ako vas tu boli a niste se povredili, niti vidite ili osećate bilo šta neobično, možda je u pitanju neki drugi uzrok. Kanali kroz koje se sperma doliva mogu biti zapaljeni (epiclidymitis).
Te upale lako prolaze uz pomoć antibiotika i odmora.

Kila u mošnicama izaziva oseća punoće ili otoka u tom delu, najuočljvijeg dok stojite. Može se zapaliti i boleti, iziskujući hiruršku intervenciju, ponekad i hitnu. Testikularni bolovi, međutim, nisu uvek znak za alarm. No, dva specifična slučaja zahtevaju oprez.
Prvi su zauške. Ova virusna infekcija gotovo uvek ima bezopasan tok. Otok parotidnih žlezda lica ili obraza obično nestaje bez komplikacija. Ali, povremeno zahvati i testise, naročito ako se bolest pojavi u poznijem dobu, umesto u detinjstvu. Kada zauške napadnu testise, oni, pored bola, mogu da se oštete i da izazovu sterilitet kod muškarca. Najbolji način da to sprečite je vakcina protiv zauški u najranijem životnom dobu.
Drugi mogući uzrok bola u i oticanja u mošnicama je testikularna torzija. Krvni sudovi testisa se uvrnu, iznenada prekidajući dovod krvi. Ako to potraje duže od nekoliko sati, žlezda može postati gangrenozna i mora se ukloniti. Testikularna torzija može biti veoma podmukla, s vremena na vreme se ispoljava kod sasvim zdravih mladih ljudi, spontano prolazeći te se čini da nema potrebe da se bilo šta preduzme.

Kod nekih pacijenta koji imaju i po tri -četiri ozbiljna napada bola u mošnicama. Svaki put bi žlezda sve više oticala i bivala osetljivija na dodir, dok lekari biti zavarani i misliti da je sredi “virus”.Kada bol u mosnicama umesto da prođe postane još jači konačno se mora na operaciju.Ali ako se zakasni kd hirurg zaseče tkivo i dodje do testisa, ovaj će već biti crn od gangrene i morati da se izvadi!
Da je dijagnoza ranije postavljena, uvrnute žilice bile bi na vreme vraćene u normalno stanje prostom hirurškom operacijom i testis je mogao biti spašen.
Testikularna torzija nije slučajno oštećenje. Neke su osobe tome sklone, tako da će hirurg kad fiksira ozledjeni testis uvek izvršiti mali zahvat i na “zdravom” kako bi sprečio uvrtanje.
Drugi uzrok bola u testisima je nezadovoljena ljubav i neispunjena strast.
Navala krvi u ovo tkivo izazva bol koji se lako otklanja -ali bez pomoći lekara!
Kamen u bubregu koji polako klizi kroz glavne mokraćne kanale takođe može izazvati bol u mošnicama. Taj refleksni bol se javlja brzo, a prestaje kada se kamen izbaci.
Rak testisa, glavno maligno oboljenje kod muškaraca između dvadesete i trideset pete godine, obično je bezbolan, bar u početku. Ako osetite neki grumen koji ne boli, ne ignorišite ga. To što ne boli, nije nimalo dobra stvar.

Simptom: Bol u mošnicama Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Povreda (Pazite da se opet ne ozledite, eventualno operacija).
2. Varicocele (Možda je potrebna operacija).
3. Epididyomitis (Antibiotici, odmor, dodatna pažnja).
4. Kila (Dodatna pažnja ili operacija).
5. Zauške (Dodatna pažnja u lečenju).
6. Testikularna torzija (Rana dijagnoza i hirurški tretman. Odlaganje može dovest do gubitka testisa).
7. Kamen u bubregu (Bol će proći kada izbacite kamen).
8. Rak testisa (Obično bezbolan. Mora se ukloniti. Intenzivno lečenje).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *