Toliko smo obuzeti rakom dojke (svaka sedma žena će ga dobiti) da svaki simptom u pa i svaki bol u dojci pobuduje sumnju na ovu vrstu maligniteta. Ako vas boli jedna ili obe dojke, morate, odista, odrediti uzrok.
Ali, dok to činite, zapamtite da rak dojke obićlno ne boli. Razlog bola u dojci bi verovatno mogao biti sledeci:

Hronični cistični mastitis -jedan od najčešćih uzroka bola u dojci. Ako su vam grudi natekle, postaće bolno preosetljive na sredini ili uoči menstrualnog ciklusa, kada je nivo estrogena na vrhuncu. Mnoge pacijentkinje tvrde da odricanja od kofeina i uzimanje vitamina E pomaže da smanje tu neprijatnost. Takodje pomaže i dijeta sa malo masnoća, a bogata ugljenim hidratima. Ali, dojke ne moraju uvek da nateknu da bi bolele. Nije presudan ni uzrast. Tinejdžerke mogu imati preosetljive, bolne dojke kad počnu da dobijaju menstruactju, a starije žene kada se približe menopauzi. Grudi mogu da narastu i da bole i u ranoj trudnoči. Mogu takodje boleti i nakon porodaja, kada se ispune mlekom. Ženski hormoni (estrogeni) bilo da se uzimaju radi kontracepcije u vidu pilula, ili zbog prevencije osteoporoze ili zbog kontrole simptoma menopauze, često čine grudi punijim i bolnim.

Zapravo, čitav niz lekova može da uveća grudi i pričini bol, kako kod žena tako i kod muškaraca. To su preparati digitalisa (digitoxin, digoxin), Aldomet (alphamethyldopa), koji služe za regulisanje krvnog, pritiska: Aldactone (sprono-lactone), blagi diuretik; Inderal i beta blokatori; kao i nekoliko modifikatora ponašanja kao chlorpromazin.

Alkoholičari muškog pola imaju visoki nivo ženskog hormona u krvi (jer njihova oštečena jetra nije u stanju da ga snizi, kao što je slučaj kod zdravih muškaraca). Kada se nepoželjni estrogen akumulira, muškarci postaju “feminizirani”. -gube seksualnu moć i želju, redje se briju, dlakavost se proreduje a grudi se povćavaju i bole. Iste komplikacije se dešavaju kod muškaraca sa poodamaklim rakom prostate čiji su testisi uklonjeni, ili koji dobijaju estrogensku terapiju. Naranvo, grudi vas mogu boleti i zbog neke povrede. Ujed može izazvati infekciju i bol. Na primer, gladna beba može ugristi bradavicu, inficirajući okolno tkivo (mastitis).

Ospe mogu proizvesti oštar bol u jednoj dojci jer virus nikad ne prelazi na drugu stranu tela. Najzad, ma kakav bol osećali, uvek opipajte bradavice da biste osetili eventualne promene. Ako ih osetite, obavestite svog lekara. Možda je u potanju rak.

Simptom: Bol u dojci Sta sve može da zuači šta da preduzmete
(Zapamtite da rak dojke uglavnom ne boli)
1. Hronični cistični mastitis (Izbegavajte kofein. Probajte da uzimate E vitamin. i dijetu sa malo masnoća a mnogo ugljenih hidrata).
2. Normalne hormonske oscilacije (Ako je bol neprijatan, može se otkloniti bromocriptinom iii malim dozama danazola).
3. Znak rane trudnoće (Konsultacija i potvrda dijagnoze od strane lekara).
4. Naviranje mleka posle porodaja (Normalna pojava).
5. Terapija estrogenom (Lekarski nadzor da se uskladi doziranje).
6. Lekovi (Porazgovarajte sa lekarom o tome kakve uzimate.
7. Izbacite one koji vam izazivaju smetnje).
8. Oštećenje jetre zbog alkoholizma (Colchicine, dodatni oprez). ž9. Povreda, recimo ujed (Tretman antibioticima na prvi znak infekcije).
Povezani članci>>> Kako uraditi samopregled dojke        Koliko često raditi mamografiju dojke      Promene na dojkama

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *