bol u ledjima

Bol u ledjima može da ima mnogo uzroka a značajan doprinos daju loši stomačni i ledjni mišići,artritis, dizanje tereta i druge povrede,pogrbljenost, loše oblikovane stolice i ležajevi a takodje i nasledni faktori više dopirinose ovoj nevolji.

Bol u ledjima je najčešći uzrok izostajanja s posla u Americi.Možda je zbog greške u evolulciji Homo sapiens prohodao na dve noge i uspravio se! Medutim, mada uspravan položaj dodatno opterećuje kičmu, to nije jedini razlog tako česte bolesti leda. Loš položaj, pogrbljenost, loše oblikovane stolice i ležajevi, loši stomačni i ledni mišići i artritis, dizanje tereta i druge povrede, nasledni faktori više dopirinose ovoj velikoj nevolji nego bilo koja greška u sklopu.
Često je za bol u ledjima odgovorna kičma.
Kičma je niz kružnih kostiju (pršljenova) odvojenih vlaknima zvanim diskovi. Kičma nas održava uspravno, a u isto vreme nam omogućava dovoljno pokretljivosti za savijanje, okretanje i kretanje. Takođe štiti kičmenu moždinu, snop nerava koji kroz nju prolazi od podnožja mozga do dna leđa . Ti nervi imaju svoje ogranke koji iz kičme odlaze do raznih organa.
Bolna ukočenost ledja obično ukazuje na loše funkcionisanje kičme, obično u vratu (vratni pršljenovi) ili nešto niže (lumbalni pršljenovi), pošto su te tačke izložene najjačem pritisku i najčešće su napregnute.
Sam bol u ledima je posledica međudejstva pršljenova, diskova, nerava i mišića koji ih okružuju.
Artritis u kičmi najčešći je uzrok većini problema s ledima i bolovima, i što ste stariji to se više pogoršava. Čvornovati izraštaj na kosti koji je znak artritisa napada spojeve koji vezuju pršljenove, sužavajući male otvore kroz koje nervi izlaze iz kičme. Ako je artritis poodmakao, boleće vas i sama ledja, tamo gde koštani izraštaji naležu jedan na drugi, a takode ćete osećati refelksni bol i drugde, zbog pritiska na nerve koji izlaze iz uzanih otvora na kičmi. Ovi nervi takode mogu biti prignječeni diskovima. Kada se to desi, osećate bol duž čitave oblasti koju opslužuje povredjeni nerv. Najčešći oblik refleksnog bola je išijas, kod kojeg disk u donjem delu leđa nadražuje nerv koji ide naniže do zadnjice i bedara izazivajući tup bol u nozi. Stoga, ako vas bole leda a bol se tu zadržava ne šireći se dalje, nije u pitanju diskopatija. To važi i za vrat.

Osteoporosis (osteoporoza) napada uglavnom starije žene. Kosti, naročito kičmene, postaju poroznije i krtije lako se lome i propadaju. To ne samo da boli, već žene od toga postaju niže a iskrivljena kičma im stvara takozvanu “staračku pogrbljenost”. Kod nekih žena osteoporoza se javlja pre menopauze. Kod takvih se obično javlja stanje zvano hiperparatiroidizam, koji uzrokuje bol u kostima zatim osteoporozu i kamen u bubregu.

Paratiroide, skup tankih žlezda na vratu blizu tiroide, proizvode hormon koji pomaže u regulisanje prave količine kalcijuma u kostima. Kod hiperparatirodizma, postoji povećana količina tog hormona zbog tumora u žlezdi. Posledica je da se kalcijum povlači iz kostiju i ostaje u krvotoku. Ne samo da kosti postaju tanke, već kako se krv filtrira u bubrezima, povećani kalcijum stvara kamenčiće u tom organu. Paratiroidni tumori su isuviše mali da bi se osetili i dijagnostikuju se samo rutinskim merenjem nivoa kalcijuma u krvi. Zato, ako ste pred menopauzom, ako vam se kosti lako lome kada padnete, i ako u bubregu imate poneki kamenčić, ispitajte nivo kalcijuma u krvi.

Postoje i drugi uzroci bola u ledima, ne samo u njima već i izvan leđa. Zavaljena materica vam takode može stvoriti bol u donjem predelu leda, naročito ako satima stojite. Takođe i endometriosis (kod kojeg se materije normalno prisutne samo u materici šire po okolnoj duplji karlice) može proizvesti bol u ledjima, naročito pre i za vreme menstruacije.

Vrlo ozbiljan uzrok bola u ledjima je i širenje raka na kosti kičme. Kod muškaraca je najčešći primer maligna žlezda prostate. Tipičan pacijent je pedesetogodišnjak, prethodno potpuno zdrav, koji iznenada dobije oštar, neprekidan bol u jednom delu leđa. Kompletno ispitivanje otkriće rak prostate, dok će skener kostiju ili X zračenje otkriti gde je tačno rak napao kičmene kosti. Identična situacija nastaje kod žena sa rakom dojke. Mesecima ili godinama nakon operacije mogu osećati bol u ledjima, ne zbog osteoporoze već zbog širenja raka na kosti kičme. Svaki poremećaj unutar andomena (divertikulitis, kolitis tumori) može takođe prouzrokovati bol u donjem delu kičme.

Mišćni spazam je verovatno najčešći uzrok bola u ledjima. Najčešće se javlja kada je kičma artritična. U tom slučaju,mišići postaju kruti, pošto telo hoće da zaštiti obolelu kičmu od kretanja i to na celoj njenoj dužini što pojačava osećaj neudobnosti. Ipak, taj “zaštitni” spazam može biti bolniji nego neprijatnost koju bi trebalo da predupredi.
Ako ste često napeti i pod stresom, vaši mišići će reagovati tako što će se grčiti, čak i kad nema fizičkog poremećaja u kostima, nervima, diskovima.
Evo šta se sve u tom slučaju dešava. Recimo, mladić blizu tridesete, oženio se pre mnogo godina. Posle venčanja, on i njegova mlada otišli su u jedan hotel u Njujorku gde je trebalo da provedu noć, pre nego što nastave put prema Istoku. Bili su uzbudeni, srećni i pomalo zabrinuti zbog novih iskustava koja ih očekuju. Kada su stigli u Big Epl, mladoženja nije preneo nevestu preko praga hotelske sobe, ali je pomerao neke kofere. Dok je dizao jednu od teških torbi, osetio je grč u ledjima, usled čega je ostao presavijen kao pereca. Bio je takoreći u agoniji. Bol je neprekidno trajao tokom prve bračne noći, čiji je dobar deo proveo u vrućoj kadi, dok je njegova supruga pokušavala da mu pomogne žustrom masažom. Odlučili su da nastave putovanje, ali u sledeće dve nedelje medenog meseca taj mladi čovek se bukvalno oduzeo. Ni on ni njegova žena nisu mnogo uživali u razgledanju mesta, a još manje u nekim strasnijim aktivnostima.Dakle, bol u ledjima ne samo da vas čini nesposobnim za rad, već može biti opasan i za vaše rekreativne i ostale aktivnosti.

Simptom: Bol u leđima Šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)

1. Povreda (Odmah posetite doktora)
2. Artritis (Vežbe, lekovi protiv upale, fizioterapija)
3. Bolest diskova (Odmor, masaža, operacija)
4. ateoporosis (Vežbe, uzimanje kalcijuma, kao i zamene za estrogen)
5. Zavaljena materica (Eventualna operacija)
6. Endometriosis (Posavetujte se sa ginekologom oko lekova).
7. Rak kostiju (Zračenje, hormonska terapija)
8. Stomačna bolest (Zahteva lečenje)
9. Spazam mišića (Odmor, vežbe, fizioterapija).
Povezani tekstovi>>> Bolovi u ledjima prirodni lekovi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *