Bol u laktu koji je zglob je česta pojava postoji više uzroka počevši od čestog “teniskog lakta”koji pogadja ljude od kojih većina nikada nije kročila na tenisko igralište. Ma kako ga zvali, “teniski lakat” je neka vrsta tendhlitisa, zapaljenja ligamenata oko lakatnog zgloba koji spaja gornji i donji deo ruke. (Isto se dešava i sa kolenskim zglobom-takvo stanje se još naziva “služavkino koleno”).

Ono je rezultat ponavljanja jedne vrste pokreta, kao što je teniski servis, dobacivabnje brze loptice ili neka kretanja u poslu. Medjutim, slične simptome možete dobiti i na sledeće načine: naprezanjem, izvijanjem ili forsiranjem okolnih mišića, žila ili vezivnog tkiva; zbog artritisa (osteoartritis, reumatski artritis), akutnog oticanja zbog reumatske groznice kod dece, ili infekcije kod gonoreje. Sve te slučajeve možete prepoznati po tome što vam je lakat vruć, osetljiv, bolan natečen, dok kod “teniskog lakta” to nije slučaj.

Evo zašto nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo bilo koji hronični bol u zglobu. Pedesetdvogodišnjak, inaiče zdrav, koji je voleo da igra tenis, osetio je bol u desnom laktu. Rekao je da nikakve druge simptome ne oseća. Konsultovao je ortopeda, koji mu je dao lokalnu inekeiju zbog “teniskog lakta” i savetovao mu da odmara ruku. Nekoliko nedelja kasnije na rendgenu je otkriven rak koji se iz nekog drugog dela tela proširio na lakatnu kost. Uzrok je, kako se ispostavilo, bio mali maligni tumor na plućima, isuviše mali da bi proizveo simptome (recimo kašalj) ili da bi se video kao senka na rendgenu grudnog koša. On se medjutim proširio na lakatnu kost. Uprkos najefikasnijem antikanceroznom tretmanu, zloćudna bolest se proširila na mozak, jetru, pluća i druge kosti i pacijent je umro posle nekoliko nedelja. Pouka? Ako imate neobjašnjiv bol u bilo kom zglobu ili kosti, snimite je rentgenom.

Simptomi: bol u laktu Sta sve može da znači (šta da preduzmete)

1. Preveliko opterećenje (odmaranje i analgetici)
2. Artritis (fizioterapija, lokalna inekcija, analgetici)
3. Infekcija (terapija antibioticima) 4. Rak (odgvarajući tretman).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *