Bol u kukuBol u kuku je čest problem i može biti zbunjujuć jer postoje mnogi uzroci. Važno je da se utvrdi precizna dijagnoza i koji je uzrok vaših simptoma kako bi odgovarajuća terapija bila usmerena na tačno određen problem koji se nalazi iza tih simptoma. Ukoliko osećate bol u kuku, neki od čestih uzroka mogu biti:

Artritis

Artritis spada u najčešće uzroke bola u kuku i za njega postoje mnoge raspoložive terapije. Ukoliko konzervativne terapije ne dovedu do poboljšanja, operacija kuka je druga opcija.

Trohanterni burzitis

Trohanterni burzitis je izrazito čest problem koji izaziva zapaljenje burze oko spoljašnjeg dela zgloba kuka.

Tendinitis

Tendinitis se može pojaviti u bilo kojoj od tetiva koje okružuju zglob kuka. Najčešći tendinitis u predelu kuka je tendinitis iliotibijalne trake ( IT trake ).

Labralno kidanje kuka

Labrum je hrskavica koja obavija zglob kuka. Kidanje labruma u kuku se prepoznaje kao bol i osećaj nelagodnosti u kuku. Često je artroskopija kuka terapijsko rešenje.

Osteonekroza

Osteonekroza je stanje do kojeg dolazi kada je dotok krvi do nekog dela kosti smanjen. Ukoliko nedovoljna količina krvi dolazi do kosti, ćelije izumiru i kost može da propadne. Jedno od najčešćih mesta na kojima se osteonekroza pojavljuje jeste zglob kuka.

Bol u lumbalnom delu kičme – reflektujući simptomi
Mnogi problemi leđa i kičme mogu izazvati simptome u predelu sedalnog dela i kuka. Najčešći problemi koji reflektuju bol u predelu kuka su diskus hernija i išijas.

Sindrom krckajućeg kuka
Sindrom krckajućeg kuka je naziv koji se upotrebljava za tri različita problema u kuku. Prvi je kada IT traka pucketa preko spoljašnjeg dela butine. Drugi se javlja kada duboki fleksori kuka preskaču preko prednjeg dela zgloba kuka. I konačno, kidanje hrskavice, odnosno labruma, oko uglavlja zgloba kuka može izazvati senzacije krckanja.

Istezanje mišića
Istezanje mišića oko kuka i karlice može izazvati bol i grč. Najčešća istezanja su istezanja mišića prepona i tetive kolena.

Fraktura kuka
Frakture kuka su najčešće kod starijih osoba sa osteoporozom. Tretman preloma u kuku zahteva hirurški zahvat kako bi se ili zamenio deo kuka koji je slomljen ili popravio uz pomoć metalne šine i zavrtnja.

Frakture izazvane naporom
Frakture kuka izazvane naporom se najčešće javljaju kod atletičara koji se bave visoko zahtevnim sportovima, kao što je trčanje na duge staze. Terapija je obično uspešna ukoliko se izbegavaju zahtevne aktivnosti.

Problemi kuka kod dece:

Razvojna displazija
Kada su kukovi dislocirani ili se ne nalaze na pravom mestu tokom bebećeg perioda, zglob može da se ne razvije kako teba. Dok ovo obično nije bolno za dete, dovodi do ranog artritisa i problema u hodanju.
Leg-Kalve-Pertesova bolest
Takodje se naziva i Pertesova bolest, oboljenje slično osteonekrozi ( pogledaj gore ) ali se javlja u periodu detinjstva. Ukoliko je ozbiljna, može dovesti do trajnog oštećenja u tom zglobu kuka i do ranog artritisa.

Kada je potrebno da se javite svom lekaru u vezi bola u kuku?
Ukoliko niste sigurni koji je uzrok vaših simptoma, ili ako ne znate specifičnu terapiju koja se preporučuje za vaše stanje, potrebno je da potražite pomoć lekara. Terapija za bol u kuku mora biti usmerena na specifičan uzrok vašeg problema. Neki od znakova koji upućuju na potrebu da posetite lekara su:
• Nemogućnost da hodate prirodno na onoj strani gde se javlja bol
• Povreda koja izaziva deformitet oko zgloba
• Bol u kuku koji se javlja u toku noći ili tokom odmora
• Bol u kuku koji traje duže od nekoliko dana
• Nemogućnost da se savijete u kuku
• Oticanje kuka ili predela butina
• Znaci infekcije, uključujući groznicu, crvenilo i vrućinu
• Bilo koji drugi neuobičajeni simptomi

Koje su najbolje terapije za bol u kuku?
Terapija u potpunosti zavisi od toga šta je uzrok za bol u kuku. Stoga je od najveće važnosti da razumete koji je uzrok vašeg problema pre nego se upustite u program terapije. Ukoliko niste sigurni koja je vaša dijagnoza ili koliko je ozbiljno vaše stanje, potrebno je da potražite mišljenje lekara pre nego započnete bilo kakav plan terapije.

Neke od najčešćih terapija za bol u kuku su navedene ovde. Nije svaka od ovih terapija odgovarajuća za svako oboljenje, ali možda mogu biti od koristi za vaše stanje.