bol u grlu

Ako se nekada probudite ujutro s bolom u grlu a nemate temperaturu i inače se dobro osećate, moguće je da vam je spavaća soba bila suva i pregrejana.
Ali ako grlo nastavi da vas muči i tokom dana, uzrok bola je u nečem drugom. Šta to može biti i šta treba da učinite?
bol u grlu
Sačekajte najpre dan-dva. Ako je reč o nekom banalnom virusu proći će sam od sebe. Ali ako se pojavi mala temperatura i bolne, povećane limfne žlezde na vratu, obratite se lekaru. Može vam prepisati antibiotik, a u slučaju da zna da bolujete od dijabetesa, hroničnog bronhitisa, smanjene bubrežne funkeije ili luptinja srca, može vas i pregledati, uzeti bris iz grla i poslati u laboratoriju da vam izrade “kulture”; da vidi koji su mikroorganizmi u pitanju i na koje su antibiotike osetljivi. A umedjuvremenu vam dati bilo koji antibiotik.

Da li da se obratite lekaru u slučaju bola u grlu zavisi od više činilaca.
• Ako imate temperaturu, a boli vas grlo, reč je o nekoj infekeiji Statistički, najčešća je virusna upala virusni pharingitis u tom slučaju, ako pogledate svoje grlo i opazite crvenilo, ono će biti bez naslaga ili mrlja. Najčešća bakterijska infekcija kod dece je streptokoka. Ako se ne leči penicilinom, streptokoka u grlu može izazvati reumatsku groznicu sa srčanim problemima u kasnijem periodu života. Prisustvo strepto-bakterija možete otkriti ako opazite bele mrlje. Lekari već primenjuju jedan instrument (koji će nadam se biti uskoro uprošćen i dostupan i samim pacijentima) pomoću kojeg razlikuju strepto-bakterije od drugih vrsta infekcija.
• Infektivna mononulleoza je virusna infekcija koja se često javlja kod mladih osoba, a čini gutanje vrio bolnim. Grlo je jak0 crveno, ali bez mrlja koje se javljaju prilikom infekcije streptokokarna. Limfne žlezde, naročito pozadi na vratu, takode su natečene, lako vidljive i opipljive. Na nesreću, kod infektivne mononukleoze ne smete uzimati antibiotike. Naročito ne one koji, poput ampicilina mogu da izazovu neprijatan osip.
• Kada dete sa bolesnim grlom iznenada dobije temperaturu-koja traje par dana, možete se kladiti da je u pitanju (zapaljenje krajnika). Kada mu pogledate grlo videčete uvećane crvene krajnike, sa obe strane, pokrivene žutim sluzavim sekretom. Ne žurite da mu ih povadite. Takav zahvat predviden je za naročite slučajeve upornih upala krajnika koje su retke u današnjoj eri antibiotika.
• Ima i drugih “krivaca” koji mogu dovesti do oboljenja grla, bez obzira na uzrast bolesnika. Onaj na koga možda nećete posumnjati može biti gonococcus koji izaziva gonoreju. Upražnjavanje oralnog seksa može preneti ovu infekciju s genitalija u grlo.
• Iako je većina bolesti grla izazvana infekcijom, neke ipak nisu. Na primer, kod starih osoba bol, upala i neprijatan osesćaj mogu biti posiedica kiseline iz stomaka koja se penje u jednjak, što se dešava kod pupčane kile. Ili, ako vam je dete nesvesno progutalo riblju ili pileću kost; možda je ona rasp-rala grlo i ozledila ga. Sve u svemu, kad me pacijenti pozovu zbog smetnji u griu, savetujem im da sačekaju četrdeset osam sati, čak i kad imaju malo povišenu temperaturu. Za to vreme simptomi obično nestanu sami od sebe. A ako je kroz par dana pacijent još
bolestan,obavezan je lekarski pregled,antibiotik i po potrebi bris iz grla. Kod mladjih osoba obratiti pažnju i na eventualnu infektivnu mononukleozu koja se može ustanoviti u roku od pet minuta uz pomoć jednostavnog testa krvi. Njima, normalno ne prepisivati antibiotike da se ne bi izazvao osip, mada poneki lekari to čine kako bi izbegli sekundarnu infekciju. Ali, ako je kod deteta bolesno grlo praćeno i ternperaturom, natečcnim krajnicima ili žlezdama, potrebna je hitna medicinska pomoć da se ne bi desilo da infekcija streptokokama ostane nezalečena.

Simptom: Obolelo grlo Šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Virusni pharyingitis: (prolazi bez lečenja).
2. Streptokoke (Mora se uzeti penicilin ili neki drugi antibiotik).
3. Infektivna mononukleoza (izbegavati antibiotike).
4. Tonsillitis ili upala krajnika (antibiotska terapija, retko operativno vadjenje).
5. Gonoreja (antibiotska terapija).
6. Difterija (odgovarajući antibiotici).
7. Kiselkasto povraćanje (uzeti antacide).
8. Riblja ili pileća kost (iziečiti ove simptome).
Povezani postovi>>> Prirodni lekovi za bolno grlo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *