bolesni bubrezi

bolesni bubreziBol u bubregu može biti simptom brojnih oboljenja, zato pročitajte ovaj članak, kako biste saznali šta može biti uzrok bola u bubregu.

Bubrezi su vitalni organi pasuljastog oblika i nalaze se u abdomenu, blizu središnjeg dela leđa. Njihova osnovna funkcija je da održe homeostatičku ravnotežu telesnih tečnosti i igraju vitalnu ulogu u pročišćavanju krvi od toksina, preko urina. Bubrezi takođe pomažu u regulisanju nivoa elektrolita, na primer kalijuma i sodijuma, tj. održavaju ravnotežu baznih kiselina u telu.

Poremećaji u funkcionisanju bubrega vode brojnim zdravstvenim problemima, a često se manifestuju oštrim, jakim i probadajućim bolom u donjem i srednjem abdomenu, blizu rebara. Ove bolove ne treba mešati sa bolovima u leđima, jer su mnogo ozbiljniji po svojoj prirodi. Bol u bubregu je jedan od glavnih indikatora razvoja ozbiljnih bolesti bubrega u telu. Može biti izazvan kamenom u bubregu, upalom bubrega, rakom bubrega ili policističnim oboljenjem bubrega.

Uzroci oštrih bolova u bubrezima

Bol u bubrezima se oseća u bočnom delu leđa. Ovaj bol dolazi na mahove i obično je oštar i vrlo neprijatan. Brojni zdravstveni problemi su odgovorni za nastanak bola u bubregu, a neke od njih pominjemo u nastavku teksta.

Upala bubrega: Upala bubrega, u medicini poznata kao pyelonephritis, je izazvana zapaljenjem bubrežnog tkiva. Dakle, kapsula koja obavija bubrege i koja je osetljiva na bol se isteže i bubrezi otiču. U slučaju upale bubrega, bol je vrlo intenzivan i može izazvati slabost u zahvaćenom delu tela.Bol je često praćen visokom temperaturom. Lečenje upale bubrega se liči antibioticima, a doktor vam može prepisati lekove protiv bolova, kako biste se bolje osećali.

Kamenje u bubrezima: Jedan od najčešćih uzroka bolova u bubrezima je prisustvo kamenja u ovim organima. Oni nastaju od kristalizacije urina u male supstance, oblika kamena, usled poremećene ravnoteže tečnosti i minerala. Postoje različite vrste kamenja u bubrezima koje se razvijaju usled varirajućih količina određenih supstanci iz urina. Ovo kamenje može blokirati uretre i tako prekinuti protok urina. Kao rezultat, mokraća se ne izbacuje iz bubrega, čineći ih nadutim. Bol u bubrezima se manifestuje u talasima: počinje od levog ili desnog boka i širi se nadole, pošto se kamenje seli u bešiku. Pacijent može takođe osetiti mučninu i nagon za povraćanjem. Kamenje u bubrezima se može lečiti lekovima ili se odstranjuje hirurškim putem. Osobe koje pate od ove bolesti se savetuju da uzimaju što više tečnosti kako bi ubrzali proces eliminacije kamenja. Takođe, nesteroidni lekovi protiv upale se prepisuju kako bi se smanjio prateći bol.

Upala urinarnog trakta: Još jedan uobičajeni uzrok bolova u bubrezima je i upala urinarnog trakta, posebno kod žena. Glavni uzročnik ove upale su Gram negativne bakterije, koja zahvata bešiku, ali se može proširiti i na bubrege. Kada su bubrezi zahvaćeni, osoba doživljava stomačni bol, groznicu, povraćanje i jezu. Za lečenje se prepisuju antibiotici.

Uzroci tupih bolova u bubrezima

Bol u bubrezima je često oštar i intenzivan, ali mnogi ljudi osećaju i tzv. tupe bolove. Postoje određena oboljenja koja izazivaju ovakvu vrstu bola u bubrezima.

Policistična bolest bubrega: ovo je genetski poremećaj bubrega, koji dovodi do njihovog uvećanja usled stvarnja nekoliko cisti u rasponu od nekolko godina. Oboljenje izaziva tup bol u bubrezima. Ova vrsta bola se manifestuje u prednjem delu abdomena, umesto u leđima. Dijaliza i transplantacija bubrega su potrebni za lečenje ovog oboljenja.

Rak bubrega: U retkim slučajevima raka bubrega, tumor može toliko da poraste i dovodi do oštećenja kapsule bubrega, izazivajući njeno preterano istezanje. Ovo može dovesti do užasnih bolova, koje, inače, rak bubrega ne bi mogao da izazove, ostajući tako neprimetan. Potrebno je da se tumor otkloni hirurškim zahvatom, kako bi se ova bolest izlečila.

Blokirani mokraćni tok: Postoje određena zdravstvena oboljenja, kao što su hronična bilateralna opstruktivna uropatija ili uvećana prostata, koja dovode do blokade mokraćnih puteva. Terapija se prepisuje zavisno od uzroka blokade.

Krvarenje u bubrezima usled povrede ili blokade krvotoka do bubrega, su neki neuobičajeni uzroci bolova u ovim organima. Ukoliko osećate stalne talase bolova u abdomenu duže od dva dana, koji ne nestaju stavljanjem toplih obloga ili masažom, posetite doktora, kako biste se pregledali. Svi znamo da je bolje sprečiti nego lečiti, tako da je praktikovanje nekih preventivnih postupaka vrlo preporučljivo. Upražnjavajte uravnoteženu i zdravu ishranu, uzimajte dosta tečnosti, vežbajte redovno i ne ignorišite pozive tela za ispunjenjem fizioloških potreba.