Mnogi ljudi smatraju da bol u bokovima znači bubrežne tegobe. To se često dešava, ali ne uvek. (Bok se pruža sa desne i leve strane izmedu abdomena i zadnjice).

Artritična kičma i/ili mišićni spazam iako nemaju veze s bubrezima, mogu izazvati neprijatan bol u bokovima. Ali i ispupčeni disk koji pritiska nerve koji iz kičme vode u bokove. I, svakako, herpes, kod koga danima osećate neobjašnjiv, lokalizovan bol posle čega se javlja karakterističan osip s jedne strane. Medjutim, ako pored bolova imate i temperaturu, groznicu, i probleme s mokrenjem, mogući uzrok bola u bokovima su bubrezi. Bubreg je podložan poremećajima koji mogu izazvati bol u boku. Kamen koji ometa izlučivanje urina može ga vratiti natrag u bubreg, koji postaje naduven i stvara bol u boku. Bubreg se može inficirati, može se razviti apsees (čir) može ga pogoditi zalutali krvni ugrušak, ili emobolija,Osobe koje uzimaju aniikoagulante treba da imaju na umu i tu mogućnost.

Kako da razlikujete ove uzročnike bola u bokovima?
-Ako vas boli u boku, a sumnjate da je uzrok u bubregu, pregledajte mokraću da nije možda malo obojena krviju (braonkasta boja može takode ukazivati na prisustvo krvi) zamućena, moguće usled infekcije.
-Kada imate kamen u bubregu (svaki sedmi čovek u evropi ga ima) bol je užasan, dolazi u oštrim probadajućim talasima spazmima i obično nije ograničen samo na bok. Širi se duž čitavog mokraćnog kanala koji vodi od bubrega ka bešici, do slabina, a kod muškaraca čak do testisa: Za vreme napada ćete nervozno ustajati i koračati, uzalud pokušavajući da zauzmete najudobniji položaj. Ako je kamen na samom kraju kanala tamo gde on ulazi u bešiku, imaćete i učestalo mokrenje.
-Infektivni bubrežni bol praćen je visokom temperaturom, groznicom, mukom i povraćanjem.
-Bol, groznica i krvava mokraća ukazuju na krvarenje i/ infekciju u samom bubregu.

Simptom: bol u bokovima Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)

1. Kičmeni artritis (Lekovi protiv zapaljenja, fizioterapija).
2. Mišićni spazam (Odmor, fizioterapija, vežbe).
3. Oboljenje diska (Odmor, fizioterapija, moguća operacija).
4. Ospe (Lekovi).
5. Bubrežni poremećaji (Lekovi ili operacija): Kamen (posmatranje, litotipsija, operacija, a ako su mali, kamenčići mogu izači sami od sebe)
6.Infekcija (Antibiotski tretman)
7.Apseces (Antibiotski tretman, operacija)
8.Embolija (Pronaći na kom je mestu, antikoagulatni, lekovi)
9.Hemoragija (Uzrok odreduje vrstu tretmana)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *