Da bi se urin normalno stvaro i izlučivao potrebno je da nekoliko organa i struktura normalno funkcionišu. Bubrezi su telesni filteri koji izbacuju otpadne proizvode iz krvi i prave urin preko kojeg ih eliminišu. Urin se iz bubrega spušta nadole kroz dugačke tube, uretere u mokračnu bešiku. Kada se u njoj nagomila izvesna količina tečnosti, pritisak na zid bešike šalje poruku mozgu, koji vam javlja da je vreme da “ide”. Ta vest je toliko uporna da vas može probuditi iz sna. Što je više ignorišete, utoliko vam je neugodnije. Kada to okolnosti dozvoljavaju, praznite bešiku.

Da bi ste to normalno obavljali, izvesni mišiči moraju se opustiti a drugi stegnuti. Urin iz tela izlazi kroz uretru, kanal koji vodi od bešike ka izlazu. Tako komolikovana procedura za tako jednostavan čin. Kada vas boli prilikom mokrenja dok se oslobadjate urina, verovatno imate infekciju urogenitalnog trakta. Kod žena, najverovatnije se radi o infekciji bešike (cistitis). Kod muškaraca, verovatnije je da je reč o infekciji prostate. Bez obzira na uzrok akutna infekcija urinarnog trakta nije samo bolna već je praćena temperaturom i groznicom. Možete napipati mesto infekcije ako obratite pažnju gde vas i kada boli. Na primer, ako osećate neku toplotu, kao da ispuštate toplu vodu, dok se praznite, problem je zapravo u samoj uretri. Ako vas, medjutim, boli kada ste završili s mokrenjem, žarište je verovatno u bešici. U svakom slučaju, vaš će lekar tražiti da date urinokulturu da bi odredio dijagnozu i izabrao prave antibotike.

Kod žena, bolno, učestalo mokrenje može biti izazvano mehaničkim nadražajem uretre, često povezano sa vaginalnom infekcijom. Zatim, tu je cistitis medjućelijskog tkiva čiji je uzrok nepoznat. To je jedna vrsta zapaljenja bešike za koje smo mislili da je rezultat infekcije. Danas više nismo u to sigurni. Ako je kod muškaraca, pored bola, mokraćni mlaz tanak, slab, ili u kapljicama, moguće je da postoji neka prepreka za isticanje mokraće, naješće zbog uvećane prostate. Ali može je prouzrokovati i neurološki problem koji izaziva paralizu mišića koji kontrolišu funkciju bešike.

Svakako pogledajte svoju mokraću. Ako je vidljivo zakrvavljena, gotovo uvek imate posla sa kamenom u bubregu, tumorom ili ozbiljnom infekcijom negde u urinarnom traktu. Urin koji izgleda bistar golim okom gledan, ipak može biti inficiran; i obrnuto, ako je mutan, to može biti zbog fosfata u hrani – što je savršeno normalan nalaz.

Simptom: Bol prilikom mokrenja šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Bilo koja infekcija urogenitalnog trakta (Antibiotici).
2. Cistitis medućelijskog tkiva (Lekovi za ublažavanje smetnji).
3. Uvećana prostata (Operacija, eventualno).
4. Kamen u bubregu (Možda će sami izaći, pošto je bol lociran nisko).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *