OkoštavanjeSignali i poruke organizma koji s pojavljuju kao povremeni bol, najčešće su bezopasni. Ipak, ako učestaju, proverite šta o tegobama misli lekar.

Iako blage bolove koji tište većina ljudi obično doživljava kao bezazlenu, prolaznu tegobu, telo zapravo i na taj način “diskretno poručuje” da nešto nije u redu. O povremenim bolovima koji su često “alarm” za moguće zdravstvene tegobe.
Da bi bili sigurni da su slabi, povremeni bolovi stvarno bezopasni, najbolje je da se pacijenti na vreme jave lekaru. Kod takvih tegoba lekarima je najteže da govore uopšteno, jer su signali i poruke iz organizma individualni i različiti za svakog pojedinca. Ipak, postoji deset bolova koje niko ne bi trebalo olako da shvati:

Glavobolja

Jedna od najčešćih tegoba zbog koje se traži pomoć lekara, glavobolja može da ukaže na niz potencijalnih oboljenja i zahteva brojna ispitivanja. Najčešće je povezana sa povišenom temperaturom, okoštavanjem u vratnom delu kičmenog stuba, promenama u oštrini vida, urođenom sklonošću ka širenju krvnih sudova mozga pod uticajem hormonskih, nutritivnih ili barometarskih promena. Ukoliko ne prolazi posle uzimanja uobičajenih analgetika, ako postaje češća i jača i ukoliko je prate “ispadi” u vidnom polju ili povraćanje bez mučnine, neophodno je da se što hitnije jave lekaru. Ove tegobe mogu da ukazuju na postojanje tumora, ali i na izliv krvi u mozak, a jaka glavobolja je i jedan od klasičnih znakova aneurizme.

Bol između lopatica

Najčešće se javlja pri dugotrajnom sedenju ili radu u savijenom položaju . Ako se ovakav bol naglo pojavio i ako se pogoršava, oba vezno bi trebalo da se uradi rendgensko snimanje grudnog koša radi isključenja spontanog pneumotoraksa (stanje ili oboljenje pri kome vazduh prodire u plućnu maramicu i pritiska pluća),patološke frakture ili bolesti plućne maramice.

Bol u grlu

Najčešće je odraz infekcije gornjih disajnih puteva ali je moguć i kod upale limfnih i pljuvačnih žlezda ili kod postojanja pojedinih cista na vratu. Ako je bolu u grlu praćen izrazitom malaksalošću i otežanim gutanjem treba se što pre obratiti lekaru.

Bol u stomaku

Jedan je od najtežih za dijagnostiku. Od izuzetne važnosti su prateći simptomi kao i (ne)prisustvo peristaltike (rad creva). Bol u stomaku može da bude znak mnogobrojnih oboljenja koja zahtevaju hirurške intervencije i nije preporučljivo da pacijenti sami uzimaju lekove protiv bolova bez postavljanja sigurne dijagnoze.

Promuklost i osećaj gušenja

I ovi osećaji mogu da se jave za vreme akutnih infekcija ali i pri naglom rastu tkiva glasnih žica, štitne žlezde i limfnih žlezda. Ukoliko se stanje pogoršava, može da naruši normalno snabdevanje tkiva kiseonikom. Promuklost se najpre povezuje sa prehladom ili se javlja kao posledica preglasnog govora ili pevanja. Ukoliko traje duže od dve sedmice (koliko treba da se preboli virusna infekcija), pacijent neodložno treba da se obrati lekaru.

Bol u ramenima i rukama

Ovi bolovi su relativno česti, naročito posle dugotrajnog rada u istom položaju, nepravilnog nošenja tereta ili boravka na “promaji”. Često, lokalnom primenom antireumatskih “krema ili masaža i vežbi (fizikalna terapija) ovakvi bolovi prolaze za nekoliko dana. U suprotnom trebalo bi da se detaljno pregledaju sva okolna mišićna tkiva i kosti.

Bol u grudima

Ovo je bol koji uvek izaziva strah od bolesti srca pa je najbolje da se svaka sumnja odmah otkloni pregledom. Čak i kada elektrokardiogram ne pokaže patološke promene dok se ne pronađe uzrok tegoba valja biti oprezan. To naročito važi za sve koji su imali pretke sa srčanim oboljenjima, za pušače i one u starijoj životnoj dobi.

Grčevi u stomaku tokom menstruacije

Najčešće su prolazni i traju do uspostavljanja hormonske ravnoteže, ali mogu da budu i zbog upalnih procesa u malom stomaku ili cista i mioma, pa preporučujemo pregled kod ginekologa.

Bol u donjem delu leđa

Prelaz krsnog u slabinski deo kičmenog stuba je tačka pregiba i najvećeg pritiska. Bol u tom predelu najčešće je odraz propadanja jastučeta između dva pršljenska tela i priklještenja nervnih korenova. Međutim, može da nastane i pri raznim ginekološkim oboljenjima, bolestima završnog dela debelog creva ih prostate, pa je pregled lekara više nego potreban.

Osećaj peckanja u nogama i stopalima

Ako se pojave ovakve tegobe pri dužem stajanju trebalo bi da se ispitaju venski krvni sudov, a ako se tegobe javljaju noću moguća su oštećenja nervnih završetaka (često kod dijabetičara nezavisno od vrednosti nivoa šećera u krvi natašte).