Bol sa desne strane, ispod desnog rebarnog luka izazvan je povredom ovog dela tela. Ako želite da saznate više o drugim mogućim uzrocima ovog bola, nastavite da čitate.

Grudni koš je koštana struktura koja se sastoji od 12 pari zakrivljenih kostiju (rebara) koje se pružaju od kičme napred prema grudnoj kosti ili sternumu. Bol ispod rebarnih lukova nije neuobičajen. Najčešće je izazvan povredom ovog dela tela. Međutim, ponekad može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemom koji dovodi do njegovog ispoljavanja. Bol se može osetiti sa desne ili leve strane. Ponekada, taj bol može biti na mahove i neizdrživ.

 

Mogući uzroci bola ispod desnog rebarnog luka su objašnjeni ispod:

Slomljena ili naprsla rebra
Slomljena rebra ili bilo kakva druga povreda na njima može rezultovati bolom, kako na samim rebrima tako i ispod rebarnih lukova. Zavisno od težine stanja, bol se može smiriti u roku od nekoliko dana, a mogu proći i meseci pre nego što se u potpunosti povuče. Ako je bol previše jak, možda će biti potrebno uključiti analgetike. Bol izazvan slomljenim ili naprslim rebrima se pogoršava prilikom savijanja ili pomeranja tela. Obim povreda grudnog koša može se proceniti uz pomoć rendgen-grafije ovog dela tela.
bol ispod desnog rebra
Kostohondritis
Kostohondritis je stanje koje se karakteriše zapaljenjem mišića i hrskavice, koji povezuju rebra grudnog koša za sternum (grudnu kost). Prema tome, bol prouzrokovan kostohondritisom se obično oseća u kosto-sternalnim zglobovima, gde se rebra pripajaju na grudnu kost. Obično je lokalizovan na levoj strani grudnog koša, ali se nekada može javiti i na desnoj. Bol se može prenositi i u region ispod rebarnih lukova.

Oboljenja žučne kese
Bol može biti izazvan oboljenjem žučne kese i formiranjem kamenja u žuči, naročito ako se često ponavlja. Ovo stanje se obično javlja nakon jela, posebno ako je konzumirana hrana masna. Bol se ponekada može projektovati i u leđa, između lopatica. Kada kamenje onemogući isticanje žuči iz žučne kese, može se osetiti stalan ili periodičan bol u gornjem abdomenu, ispod desnog rebarnog luka.

Problemi sa jetrom
Jetra, kao što je poznato, zauzima gornji desni kvadrant abdomena, i tako bilo kakav problem sa jetrom može dovesti do bolne osetljivosti ovog regiona. Problemi jetre povezani sa ovim bolom podrazumevaju infekcije jetre kao što su Hepatitis A i B, oštećenje jetre i karcinom jetre.

Mezoteliom
Mezotel je tanak sloj tkiva koji pokriva većinu unutrašnjih organa kod čoveka. Mezoteliom je redak tip neoplazme koji pogađa ovaj sloj tkiva. Postoji nekoliko tipova mezotelioma u zavisnosti od toga koji deo mezotela je zahvaćen. Vrsta mezotelioma koja izaziva bol u grudima ispod grudnog koša je pleuralnimezoteliom, kod koga se kancer razvija u mezotelu koji obavija pluća.

Drugi mogući uzroci

Osim upravo pomenutih uzroka, bol ispod grudnog koša sa bilo koje strane može biti povezan sa gasovima, kamenjem u bubregu i sindromom iritabilnog kolona. Bol izazvan prisustvom formacije kamenja u bubregu može se osetiti u abdomenu ili na boku, ispod ili u nivou grudnog koša. Sindrom iritabilnog kolona, s’ druge strane, može izazvati bol u abdomenu ispod rebarnih lukova, kao i ostali gastro-intestinalni problemi poput nadimanja, gasova i konstipacije ili dijareje.

Kako toliko različitih stanja može izazvati bolove ispod desnog rebra, valjana dijagnoza se može postaviti samo detaljnim proučavanjem prirode bola. Ovo je razlog zašto lekari procenjuju stanje tek nakon pažljivog sagledavanja lokalizacije bola, trajanja, karaktera bola i vremena početka. Dok, na primer, neke osobe mogu osećati tup, tišteći bol, druge mogu imati intenzivan bol. Opet, neki ljudi mogu osećati ovakav bol nakon konzumiranja alkohola ili hrane. Prema tome, važno je potražiti savet lekara ukoliko osećate bol ispod desnog rebra u toku značajnijeg vremenskog perioda.