Prvi i najjednostavniji test mokraće je pregled golim okom. Ne sekirajte se ako boja izgleda tamna ili zamućena.To možda pokazuje prisustvo fosfata u mesu ili drugoj hrani koju ste uzeli…

Kod žena, normalni vaginalni sekret često mokraći daje zamućen izgled. Ako je vrućina pa ste se znojili ne nadoknadujući istovremeno tečnost koju ste izgubili, mokraća če se koncentrovati i samim tim potamneti.
Zapravo, promene u izgledu i sastavu urina zavise od količine vode koju ste pili. Što je razređeniji urin biće i toliko bledo žut. Kada dehidrirate biće zlatno žut.
Ako urin ima boju čaja ili mahagonije, znači da sadrži žuč. Da biste to utvrdili uspite malo urina u neku posudu (s poklopcem) Zatvorite posudu i promućkajte. Ako se urin zapeni, znači da ima žuči u njemu. Sada se pogledajte u ogledalo. Možda niste primetili da vam je ten žučkast. Oba simptoma signaliziraju oboljenje jetre.
Crvena mokraća obično označava krv, a to je glavni signal raka ili kamena u urinarnom traktu. U svakom slučaju. znači da nešto nije u redu i potrebno je da odmah odete do lekara.
Ali, ponekad crvena boja urina može poticati od cvekle koju ste jeli predhodne večeri. Laksativi koji sadrže phenolphtalein takode če izazvati crvenilo u mokraći .
Veštačke boje u pojedinim slatkišima, hrani i lekovima takodje menjaju boju urina.
Neke bakterije koje mogu da izazovu urinarne infekcije proizvode plavi pigment koji, pomešan sa žutim urinom izaziva zelenilo. Sredstva za smirenje Thorazine i Compazine boje urin u crveno ili smedje.
Vitaminske pilule, naročito one koje sadrže B kompleks, daju joj narandžastu nijansu kao i karakteristični miris. Pyridium, protiv bolova nadražene bešike, čini urin svetlo narandžastim. Gnoj koji curi iz nekog infektivnog žarišta, kada se pomeša sa žutom mokraćom, daje joj mlečno žutu boju.
Hrana daje urinu svoju karakterističnu aromu. Dakle, ako urin malo drukčije miriše, zamućen je ima naročitu boju, razmislite malo šta je sa vitaminskim sastojcima? Nemojte odmah pomišljati na neku opaku bolest koju najverovatnije i nemate, sem ako možda nije krvava.

PODSETNIK Simptom: Nenormalna boja urina šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Razne normalne boje i mirisi poreklom iz hrane, lekova, vitamina (Ništa ne preduzimajte).
2. Tamno žuta: dehidracija (Uzmite više tečnosti)
3. Boja čaja ili mahagonije: prisustvo žuči, oboljenje jetre (Dijagnoza i lečenje)
4. Crvena krv -glavni signal raka, infekcije, kamena (Ispitivanje)
5. Mlečno žuta: gnoj, infekcija (Pronadite uzrok i lečite antibioticima).

Zdravi bubrezi ne dozvoljavaju da se izgubi ijedan delić supstance potrebne organizmu,tako da reapsorbuju šečer, izvesne minerale, belančevine, crvena i bela krvnii zrnca i druge vitalne elemente u krvi koji prolaze kroz njih. Zato se urin ispituje tako što se u njemu traže oni sastojci kojih ne bi trebalo da bude.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *