beli luk

beli lukLUKOM I PROTIV RAKA
Mnogi istraživači rade na utvrđivanju naučne istine da beli luk pruža organizmu zaštitu i od pojave raka. Naime, statistike pokazuju da su oboljenja i smrtnost od raka manji u krajevima gde se beli luk konzumira redovno. Kao dokaz toga može da posluži i primer dva sela u pokrajini Šandong u Kini. Stanovnici Gangshana jedu oko 7 češnjeva luka dnevno (oko 20 g) i imaju smrtnost od raka na organima za varenje 3,45 na 100.000 stanovnika, dok je u obližnjem Kviksiju smrtnost 40 na 100.000 stanovnika, ali je u ovom selu potrošnja belog luka neznatna. Iz ovog proizlazi da oni koji ne jedu beli luk 20 puta više rizikuju da obole od raka na organima za varenje.

Na Kongresu o lekovitim svojstvima belog luka, održanom u Vašingtonu, pored ostalog, prezentirani su rezultati istraživanja naučnika iz celog sveta, da ekstrakt belog luka sprečava stvaranje nitrozamina — izazivača bolesti raka, više nego vitamin C. Naučnici iz Kine saopštili su da korišćenje 20 g belog luka dnevno znatno snižava pojavu raka na organima za varenje. Istraživači iz Kine, SAD i Afrike izneli su podatke o tome da sastojci belog luka jačaju imuni sistem i protiv AIDS-a, te se u tom smislu nastavljaju istraživanja.Takođe,beli luk predstavlja efikasnu zaštitu od salmonele, ameba, mikobakterija i herpesa.

Prema rezultatima ispitivanja u Hjustonu, sumporni sastojci iz belog luka štite od raka debelog creva. Nacionalni institut za rak sumporne sastojke iz belog i crnog luka visoko vrednuje na listi prirodnih zaštitnika od raka.

5000 GODINA LEČENJA LUKOM
Beli i crni luk se gaje odvajkada i pridaju im se lekovita svojstva više nego ma kojoj drugoj namirnici.Glavice belog luka slikane su još na grobovima drevnog Egipta (3200 godina pre naše ere), zatim na Kritu, u Pompeji i Hekulanumu. Rimski, grčki i egipatski istoričari pominju luk kao lek, pa se čak nalazi stavka »beli luk« u troškovniku izgradnje Keopsove piramide.

Stolećima je luk korišćen kao lek, tj. antikoagulans i antiseptik, zatim protiv zapaljenja, protiv tumora, kao diuretik, sedativ, kao sastojak toplih obloga u lečenju površinskih bolesti, za jačanje i regeneraciju kose, i naročito kao afrodizijak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *