bakterijske i virusne infekcije deceBakterijske i virusne infekcije kod dece se često mogu izbeći ako se pojača higijena.Decu treba naučiti da redovno i često peru ruke, a u školama i obdaništima pripremiti dovoljne količine tečnog sapuna i papirnatih ubrusa. Ako škola, ili obdanište nisu u mogućnosti da to pripreme, mogli bi da pomognu i roditelji. Jer, pranje ruku važnije je od svega kad su u pitanju bakterijske i vieusne infekcije kod dece.

Deca mogu da se razbole i ako nisu adekvatno obučena. S obzirom da temperatura u toku dana varira, treba ih slojevito oblačiti. Najmlađi su posebno osetljivi na nazeb ako se oznoje, a zatim naglo rashlade.

U kolektivnom boravku treba izolovati decu kojoj curi nosić. Najbolje je da ga roditelji ne dovode u obdanište u tom stanju, jer je to dobro za njegovo lečenje, ali time se sprečava da dodje do virusne ili bakterijske infekcije ostale dece. Čim se dete ujutru probudi neraspoloženo, kašlje, ima temperaturu i proliv, to je znak da nešto nije u redu i da treba preduzeti lečenje.
Ne treba ga odmah voditi lekaru, ali mu treba davati dovoljno tečnosti, kuvati čajeve sa limunom i supice (najbolje pileća, jer ona tera respiratorne infekcije). Za dan, dva dete će biti sasvim spremno da se vrati redovnim obavezama.

Ako dete iz punog zdravlja, odjednom počne da kija, kašlje i slini, treba mu prvo proveriti temperaturu, zatim očistiti nosić fiziološkim rastvorom. U kući u svakom slučaju treba imati paracetamol (panadol), lek za snižavanje temperature, ali ga treba davati samo ako temperatura prede 38,5 stepeni.
Deci do 12. god ne ne sme se davati aspirin!
Da bi se što brže pobedile virusne ili bakterijske infekcije kod dece efikasna je hrana bogata vitaminima, kompoti, limunade, ili voće.

U kućnim uslovima može da se leči i angina (upala grla), ali ako ne prođe za 24 sata, dete treba odvesti lekaru da uzme bris i vidi da li ima streptokoka. Nelečena angina može da dovede do komplikacija na zglobovima i bubrezima, i da izazove kožne infekcije.Jake bakterijske infekcije kod dece se leče:
energično antibioticima
alternativno /u prvom momentu/ ispiranjem i grgoljanjem grla
čajem od kadulje
fiziološkim rastvorom /ili jodom povidonom – nekoliko kapi staviti u pola čaše vode i ispirati grlo.

Kod crevne bakerijske infekcije (najčešće salmonela), ili virusne infekcije, dete oseća nadutost, bol u stomaku, i ima prolivaste stolice.

Kada manje dete dobije proliv, nikako ne treba primenjivati dijetu, što se često radi. To uvodi dete u iscrpljenost i neuhranjenost i tako se otvaraju vrata infekcijama,jer slabi imunitet. Važno je da dete posle svake stolice pije tečnosti po želji ,lekari kažu obavezno 1 šoljica za kafu i da je ishrana normalna. Iz jelovnika treba izbaciti jedino slatkiše i mleko.

U školama i obdaništima važno je i održavanje higijene u trpezarijama i toaletima. Neoprezno rukovanje namirnicama može da dovede do širih infekcija. Posebnu pažnju treba obratiti na kremove, sveža jaja i sutlijaše, koji su izuzetna podloga za razvoj bakterija.

Podovi i stolovi treba obavezno da se očiste, jer se crevne i respiratorne infekcije najlakše prenose ovim putem.Virusi i bakterije se izbacuju kijanjem, ili kašljanjem, a potom sa česticama prašine padaju na predmete sa kojim su deca u kontaktu.

Sa početkom jeseni, a naročito s povratkom u škole i obdaništa, zdrava deca kao po nekom nepisanom pravilu počinju da oboljevaju. Prehlada, angina, kijavica, kašalj, ili žutica i razne druge bakterijske i virusne infekcije strpljivo čekaju žrtvu. Po sistemu koncentričnih, krugova, epidemija se širi dalje.

Prve žrtve infekcija biće ona deca koja preko leta nisu napunila svoje baterije. Leto više nije klasično suvo, već je uz visoke temperature opterećeno i visokom koncentracijom vlage. Pod stalno oblačnim nebom, UV zraci povećavaju dejstvo. U ovakvim okolnostima, naročito trpe deca zbog osetljivosti njihovog organizma. U zavisnosti koliko su preko leta napunili baterije i stekli imunitet, biće spremna za jesen i infekcije karakteristične za ova godišnja doba.

Deca svih uzrasta treba u jesen da jedu što više voća i povrća. Priroda daje odganizmu šansu da postane dovoljno jak i da se bori protiv svake virusne infekcije.

Hepatitis A spada u red takozvanih bolesti prljavih ruku. Ovaj virus može da izazove i upalu jetre, ali najčešće prolazi bez posledica.

SIMPTOMI
gubitak apetita li gađenje
promenjena boja beonjača i kože
bolovi u zglobovima
osip
Treba obratiti pažnju i na mokraću, koja ima izgled piva, te na stolicu koja je kreč bela.
Simptomi traju nedeljama, a vakcine za virus hepatitisa A nema. Inkubacioni period je od 15 do 40 dana. Bolničko lečenje uglavnom nije potrebno, sem u težim slučajevima kod kojih može da dođe do oštećenja jetre.