atropijski dermatitisAtopijski dermatitis (neurodermatitis, eczema infantum, pruridermatitis chr. allergica) je hronična alergijska upala kože koja se javlja u ranom dečijem dobu, a traje najčešće do četvrte godine.

 

Posle tog perioda, bolest može nastaviti u nešto blažem obliku sve do odraslog, pa i u odraslom dobu.

 

Sam naziv neurodermatitis ne dovodi se u vezu sa bilo kakvim neurološkim poremećajem iako su deca često razdražljiva i ponekad loše spavaju zbog izrazitog svraba koji prati ovu bolest. Naziv bolesti dolazi od grčke reči “atopia”, što u slobodnom prevodu znači neuobičajenu pojavu, a u medicinskoj literaturi označava sklonost alergijskim reakcijama organizma.

 

Deca koja pate od atopijskog dermatitisa mogu imati sklonost i prema drugim alergijskim bolestima kao što su alergijski rinitis i astma. Tačan uzrok bolesti je nepoznat, a naslednost ima važnu ulogu. Smatra se da je bolest rezultat povezanog delovanja naslednih faktora i okoline.

 

Izazivaju ga i alergeni kao što su kućna prašina, perje i neki prehrambeni proizvodi. Sve češće se javlja u razvijenom svetu.

 

Simptomi atopijskog dermatitisa su: crvenilo kože, (izraženi) svrab, mehurići koji pucaju i vlaže i perutanje kože.

 

Leto i boravak na moru znatno poboljšava stanje kože, dok su zimski uslovi posebno nepovoljni i tada dolazi do pogoršanja.

 

Emocionalni stresovi takođe mogu pogoršati simptome.

 

Početak bolesti se, izmedju ostalog, povezuje sa unosom hrane – kravljeg mleka, voćnih sokova…

 

Kod dece na veštačkoj ishrani promene su znatno teže, mada se javljaju i kod dece koja se isključivo doje (verovatno zbog senzibilizacije na proteine izlučene preko mleka koje je majka prethodno konzumirala).

 

Ako postoji sumnja da je ekcem prouzrokovala alergija/intolerancija na hranu, potrebno je uraditi testiranje da bi se utvrdilo koja namirnica izaziva alergiju i tegobe i nakon toga je eliminisati iz ishrane.