ateroskleroza

Ateroskleroza – narodni lekovi.

Danas se mnogo govori o aterosklerozi. Ona je jedan od najneprijatnijih pratilaca starenja, a počinje da se javlja i kod sasvim mladih ljudi, što ranije nije bio slučaj. Po razmerama koje ima u svetu, ateroskleroza se smatra bolešću veka.

Faktori koji je izazivaju su brojni i kompleksni – od narušenog metabolizma do psiholoških osobina čoveka. Na primer, častoljublje, preterana ambicija i stalni stres skupljaju i grče krvne sudove i tako potpomažu razvoj oboljenja.

Ogroman rizik predstavlja i prekomerna telesna težina, nepravilna ishrana i pušenje.

Šta se može učiniti da se predupredi, zaustavi ili makar uspori, napredovanje ateroskleroze? Uz stalnu lekarsku kontrolu, pomozite sebi lekovima iz prirodne apoteke i naučite osnovna pravila za svakodnevni režim ishrane.

Ekološku katastrofu možda ne možete sprečiti na globalnom nivou, ali na polju sopstvene ishrane vi ste gospodar situacije. Koliko god je moguće, zamenite životinjske masti biljnim uljima. Ovo ne važi jedino za riblje meso, koje je, iako kod nekih vrsta bogato mastima, veoma korisno za stanje vaših krvnih sudova. Meso ograničite, jedite ribu i piletinu, ali ne pržene, već barene ili pirjanjene. Isključite iz menija džigericu, mozak, pavlaku, jaja koristite u količini od dva nedeljno. Ograničite upotrebu šećera, posebno rafinisanog, belog, i, uopšte, čuvajte se od četiri bela neprijatelja: belog brašna, rafinisane soli, šećera i svinjske masti.

Spas treba tražiti u raznovrsno pripremljenim jelima i salatama od povrća i voća, i u divlje rastućem bilju, koje u sebi nosi nemerljivu snagu zemlje i sunca i u stanju je da stimuliše organizam za odbranu od svakodnevnih tegoba i bolesti.

Evo liste najpoželjnijeg povrća, voća i bilja, koje zaslužuje vašu pažnju: mirođija, bokvica, praziluk, crni i beli luk, tikvice, sok od svežeg kupusa, salata od kiselog kupusa, pire od pasulja, salata od sveže cvekle (cvekla se drži bar dva sata u frižideru pre upotrebe, da iz nje izvetre materije koje kod nekih osoba izazivaju mučninu i povraćanje), limun, narandže, jabuke (obavezno pojedite semenke iz svake od njih), grožđe (odlična je kura sa grožđem, kada mu dođe vreme), ribizla, jagoda, borovnica… Kajsije i breskve, koje tako divno uspevaju kod nas, takođe su odlične, a zimi jedite suvo grožđe i suve kajsije.

Jedan jednostavan recept ruske prirodne medicine glasi: jedite po 300 g jabuka svaki dan u toku pola godine.

Sok od svežih višanja takođe je sjajno sredstvo za čišćenje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova. Zimi, neka višnje zameni sok od grejpfruta.

Eliksir od soka rotkve sa medom usporava razvitak ateroskleroze. Dobro operite rotkvu, izdubite je, stavite u to udubljenje med i pokrijte ga komadićem rotkve. Ostavite je da stoji u odgovarajućoj posudi četiri sata na toplom mestu. Kada se tečnost odlije, spremna je za upotrebu. Uzima se po pola čaše na dan, a kontraindikacija je osetljivost želuca.

Kod težih slučajeva ateroskleroze potrebno je voditi računa o probavi i dopunski čistiti crevni trakt pomoću klizme.

Konzumiranje belog luka je stari, poznat i oproban recept koji gotovo svi znaju. Ako vam želudac ne podnosi beli luk, pokušajte sa perlicama, dražejama, kapima od njega. On skida masne naslage i čini krvne sudove elastičnim.

Možete napraviti i kapi od pregrada jezgra oraha koje ste namakali u dobroj lozovači ili votki. Za jednu bocu rakije dovoljno je upotrebiti jednu čašu orahovih pregrada. Kad tečnost odstoji dve nedelje, pijete po 5-6 kapi tri puta na dan, pre jela. Ovako činite deset dana. Ruska prirodna medicina ovaj način lečenja preporučuje za pročišćavanje krvnih sudova u mozgu. Posle kure, čovek se oseća bistrijim, a pamćenje se poboljšava.

Jedna veoma delotvorna mikstura lekovitih trava može takođe olakšati ovo oboljenje:

Pomešaju se jednaki delovi korena maslačka, trave kičice, lista crne ribizle i lista šumske jagode i od njih se kuva uvarak koji se uzima ujutru, pre jela. Doprinosi i opštem poboljšanju stanja organizma – bodrosti, snazi, pokretljivosti.

I, ne zaboravite: psihičko stanje obolelog je od neizmerne važnosti. Životnu radost, pokretački duh i volju ne može ništa da zameni, a ona i te kako doprinosi ozdravljenju. Oboleli od ateroskleroze moraju da se trude da zadrže oštrinu misli, da se bave umnim radom, kao što su to činili velikani umetnosti i nauke, naravno, u obimu koji im je dostupan. Ma koliko godina imali, znajte: sama želja da se bude zdrav i vitalan, već je polovina zdravlja!
Povezano Ateroskleroza simptomi lečenje prevencija
Ateroskleroza narodni lekovi
Dijeta i prirodni lekovi za aterosklerozu
Koji su uzroci bržeg razvoja ateroskleroze i infarkta
Moždani udar uzrok