Askaris Ascaris limbricoides je glista koja se najčešće sreće kod ljudi. Jaja parazita izbacuju se stolicom inficiranih osoba. Beličaste je boje, mužjak je dug oko 25 cm, a ženka oko 30 cm…
askaris

Procenjuje se da ženka: izbacuje oko 200.000 jaja dnevno. Jaja su zaštićena debelom ljuskom, koja ih čini vrlo otpornim kako na toplotu, tako i na hladnoću, kao i na razna dezinfekciona sredstva. Mogu da ostanu sposobna za razvitak i posle nekoliko godina. Kad se jaja progutaju (vodom ili povrćem zagađenim izmetom), ona u dvanaestopalačnom crevu oslobađaju larvu, koja prodire u zid creva pa sudovima portalnog sistema, limfnim sudovlma, prodiru u pluća. Iz pluća probijaju se u dušnice pa sa plućnim sekretom dospevaju u ždrelo. Iz ždrela, gutanjem, bivaju prenete u tanko crevo, gde se postepeno razvijaju u odrasle askaris parazite. Pri migraciji kroz pluća askaris može prouzrokovati krvavljenja pluća, katare bronhija, zapaljenja pluća. U crevima ih obično ima u malom broju. Kat-kad ih ima vrlo mnogo.Gliste askaris mogu da pređu u želudac i da budu izbljuvani ili da prodru u žučni kanal, žučni mehur, kanal gušterače, prouzrokujući teška, gnojna zapaljenja.

Kada ih ima u velikom broju,askaris gliste mogu da prouzrokuju zapušenje creva.Često povrede sluzokožu creva stvarajući grizlice i zapaljenja.

Dijagnoza. Zasniva se obično na nalazu askaris parazita ili jaja u stolici.

Lečenje. — Najefikasnije je heksil-rezorcinol (santonin je manje efikasan). Za odrasle doza heksil-rezorcinola iznosi 10 kapsula po 0,1 g koje treba progutati natašte ujutru. Posle 4 sata daje se neko sredstvo za čišćenje. Santonin se daje 3 puta dnevno po 0,05 u toku 3 dana. Na kraju se daje lek za čišćenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *