Bol u kukuZnaci i simptomi artroze kuka

Bol

Bol koji je posledica artroze kuka obično je lokalizovan u predelu prepona, a često se prenosi na butinu i koleno. U početku oboljenja obično se javlja samo nakon dužih perioda fizičke aktivnosti. Međutim, kako oštećenje zglobne hrskavice napreduje tako se bol može pojavljivati i tokom mirnijih aktivnosti a ponekad čak i noću tokom odmora. Da bi se potvrdila dijagnoza potrebno je obaviti temeljan fizikalni pregled i snjimanje kuka.

Drugi uzroci bola u kuku:

Reumatoidni artritis

Ovo je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem pacijenta napada sopstvene ćelije zglobnog tkiva izazivajući zapaljenske procese i kao posledicu toga propadanje zgloba, a simptomi su bol i nepokretnost. Reumatoidni artritis obično zahvata veći broj zglobova istovremeno.

Avaskularna nekroza

Smanjeni dotok krvi u glavu butne kosti dovodi do izumiranja koštanog tkiva i do progresivnog propadanja glave butne kosti, a samim tim do propadanja zgloba. Istraživanja su utvrdila mnoge uzročnike, kao što su:

– Upotreba kortikosteroida

– Alkoholizam

– Traumatska iščašenja kuka

– Azotna embolija ( posledica ronjenja )

– Određeni poremećaji u metabolizmu masti

Labralno kidanje kuka

Ovaj problem koji je teško dijagnostikovati poredi se sa lezijom meniskusa kolena i uzrokuje bol i ograničeno funkcionisanje. Ukoliko se ne leči može dovesti do ubrzanog propadanja zgloba i neizlečive artroze.

Displazija kuka

Neadekvatno formiranje zgloba kuka u ranom uzrastu koje dovodi do nedostataka prilikom kretanja i degeneracije zgloba kuka.

Frakture i iščašenja

Prilikom ozleda izazvanih velikom silom ( saobraćajne nesreće i padovi ), glava butne kosti može da ispadne iz zgloba i/ili da zadobije povrede na vratu butne kosti što prouzrokuje ometanje u dotoku krvi. Kao posledica ovoga, čak i nakon mnogo godina od nastanka ozlede, glavu butne kosti može da zahvati proces nekroze koju prati bolna degeneracija zgloba.

Problemi u donjem delu leđa

Degenerativne promene u donjem delu kičmenog stuba mogu dovesti do pritiska na nerve što uzrokuje bol koji se prenosi na predeo kuka. Pacijent koji se žali na bol u kuku mora da prođe kroz temeljnu medicinsku procenu kako bi se isključili svi drugi mogući uzročnici bola u kuku, kao što je i degenerativna artroza u donjem delu kičme.

Zapaljenje tetiva i mekog tkiva oko kuka

Traumatske povrede, preterana aktivnost ili nepravilno treniranje, mogu dovesti do bolnog zapaljenja mekog tkiva oko kuka. Kada je takva dijagnoza uspostavljena, terapija koja uključuje fizioterapiju i lekove protiv zapaljenja će dovesti do poboljšanja stanja.

Bol je alarm koji nas opominje da nešto nije u redu. NE IGNORIŠITE BOL…POTRAŽITE SAVET LEKARA kako bi se vaš specifičan slučaj procenio kroz kliničko ispitivanje i radiološke snjimke i na taj način utvrdila precizna dijagnoza.