Mada je artritis uglavnom povezan s oštećenjem hrskavice nastalim u starosti usled mehaničkog trošenja, osteoartritis ima i genetske komponente.
artritis vrste
Glavne vrste artritisa
Osteoartritis je promena koja nastaje usled istrošenosti hrskavice kojom su obloženi zglobovi, i to obično jače opterećeni zglobovi kao što su koleno ili kuk. Tada se u zglobu može nakupiti višak tečnosti, što izaziva otok, bol i smanjenu pokretljivost. Ovaj artritis je češći kod osoba starijih od 60 godina, a od njega žene boluju gotovo tri puta češće nego muškarci.

Reumatoidni artritis je posledica upale zglobne čaure, a na kraju i hrskavice. Oboleli zglobovi oteknu, ukoče se i bole. Kod osoba koje boluju od ove vrste artritisa uobičajena imuna reakcija, kojoj je inače cilj da zaštiti telo od infekcije, okreće se protiv obloge zgloba. Bolest obično počinje od prstiju na rukama, ručnog zgloba i prstiju nogu. Sklonost prema reumatoidnom artritisu može da bude nasledna, a pokrenuće ga jedan ili više od nekolicine njegovih uzroka. Kod nekih osoba koje boluju od ove bolesti primećuju se i dodatni simptomi kao što su malaksalost, anemija, loša cirkulacija i problemi s tetivama, očima i štitnom žlezdom. Bolest uglavnom počinje u mlađem ili srednjem dobu, a kod žena se javlja dva do tri puta češće. Izgleda da kod žena koje su uzimale kontraceptivne pilule postoji manji rizik za razvoj reumatoidnog artritisa.

Infektivni artritis nastaje kada upalu izazove neka bakterijska infekcija, bilo da bakterija uđe u ranu, bilo da se infekcija pojavi bilo gde u telu, na primer tuberkuloza, gonoreja ili infekcija mokraćnih puteva.

Giht izaziva akutne napada bola u zglobovima, a posledica je visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi (kao otpadnog proizvoda), što je uzrok stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Visok nivo mokraćne kiseline može biti izazvan zastojem rada bubrega. Često je bolešću pogođen samo jedan zglob, obično na nožnom palcu. Pri napadu zglob pocrveni, užari se, otekne i jako boli. Giht je deset puta češći kod muškaraca, a kod žena se uglavnom javlja tek posle menopauze.

Da biste smanjili verovatnošću oštećenja zglobova, izbegavajte višak kilograma, jer time samo dodatno opterećujete zglobove. Odaberite zdrav način ishrane, s mnogo voća i povrća, kako biste pružili svom organizmu hranljive materije koje su mu potrebne za obnovu oštećene hrskavice.
Radi što bolje prevencije reumatoidnog artritisa, pokušajte da otkrijete, a potom i da izbegavate sve pokretačke faktore kao što su pušenje, stres i pojedine namirnice, na primer pšenično i druge vrste brašna, crveno meso, šećer, životinjske masnoće, so, kafa, mleko i mlečni proizvodi i krom-pir. Paradajz, paprike i patlidžani kod nekih osoba mogu da podstaknu razvoj artritisa. Pokušajte da isključite iz ishrane ove namirnice kako biste utvrdili da li vam se stanje poboljšava. Moguće je i da zatrovanost pesticidima i pojedini lekovi deluju kao pokretači reumatoidnog artritisa. Možda ćete uspeti da sprečite napade artritisa, ako smanjite konzumaciju alkohola.

Lečenje artritisa toplotom ili hladnoćom
Lečenje artritisa se uglavnom svodi na opuštanje mišića i olakšavanje bolova preko smanjenja upalnog procesa. Samo retko je usmereno na otklanjanje osnovnog uzroka.
Toplota može da pomogne u otklanjanju bola, podsticanju cirkulacije i popuštanju ukočenosti, dok je hladnoća bolja za vrele i otekle zglobove. Svoje stanje možete olakšati primenom sledećih postupaka, jednog ili nekoliko njih.

U zimskom periodu se ova bolest jače ispoljava. Pod artritis se svrstava više od stotinu bolesti. Zajednički simptomi su im ukočenost i bol u zglobovima, što u nekim slučajevima može i da im ograniči pokretljivost. Ako bolujete od artritisa, možda ćete uspeti da ublažite simptome primenom različitih prirodnih metoda. Osobe obolele od artritisa su vekovima nosile bakarne narukvice kako bi se oslobodile bola u zglobovima. Na žalost, nema naučnog dokaza da to zaista pomaže.
Bol u zglobu može biti izazvan povredom, stanjem kao što je reumatoidni artritis, preosetljivošću na pojedine namirnice ili infekcijom. Prirodni lekovi se mogu koristiti u slučajevima bola koji nije direktna posledica povrede.

• Manji peškir potopite u hladnu vodu i iscedite ga. Takav oblog stavite na bolni zglob ili zglobove.
• Kesicu zamrznutog graška umotajte u peškir i stavite na bolno područje.
• Upotrebljavajte rukavice, sokne i ostalu toplu odeću.
• Potopite artritične šake na 10 minuta u topao, ali ne vreo pčelinji vosak ili parafin. Vosak ćete lako oljuštiti kada se ohladi, a kasnije ga možete ponovo upotrebiti.
• Pripremite kupku s gorkom soli za otklanjanje bolova od reumatoidnog artritisa, tako što ćete dodati dve šake soli u kadu punu vode i ležati u njoj 15 do 20 minuta. Ovaj postupak se ne preporučuje za jako stare osobe i one koji pate od visokog krvnog pritiska.

Odmor i vežba
Jako bolan ili upaljen zglob treba odmarati. Kada vam bude bolje, vežbajte pola sata dnevno da ga zagrejete, ali ga nemojte opterećivati. Radite i neke vežbe za istezanje mišića, kako biste održali elastičnost mišića koji okružuju zglob i povećali proizvodnju tečnosti koja „podmazuje” zglob.

Artritis i ishrana

Zglobovima i imunom sistemu obezbedite potrebne hranljive materije tako što ćete odabrati zdrav način ishrane, s pet dnevnih obroka voća i povrća. Esencijalne masne kiseline iz plave ribe (kao što su haringa, sardela i losos), koštuničavog voća, semenki (naročito lanenih) i integralnih žitarica posebno su korisni u smanjenju upalnog procesa. Neki ljudi smatraju da im koristi uzimanje ananasa, naročito zato što ovo voće sadrži bromelin, enzim koji pomaže varenje i povećava apsorpciju hranljivih materija.
Povezano Reuma odgovori na najčešća pitanja
Reumatski artritis lečenje
Reumatske bolesti prirodno lečenje
Artritis vrste i prirodno lečenje
Vežbe za reumu
Biljni čajevi za reumu