sta su antioksidansi

Minerali i vitamini u obliku multivitaminskih preparata ili pojedinačno u tabletama obećavaju večnu mladost, zaravlje i dobru kondiciju.
sta su antioksidansi
Ko ne bi želeo da što duze ostane mlad i vitalan? San o večnoj mladosti star je koliko i čovek, a nauka se trudi da taj san postane stvarnost. Veliki broj raznih farmaceutskih proizvoda obećava podmlađivanje.
-Zaustavićemo stvaranje bora, poboljšati sposobnost vida, odloziti zakrečenje krvnih sudova, ojačati rad srca, odrzati kondiciju i snagu misića. Jednom rečju, odgodićemo starenje.

Tablete, kao izvor mladosti – šta one stvarno sadrze?
Sve najzdravije sastojke koji se mogu naći u bogatoj korpi punoj voća i povrća?

Farmaceutske kompanije kazu: DA! A naučnici kazu: oprez!

O kakvim je preparatima reč?
To su minerali, vitamini i enzimi koji štite ćelije od starenja i oštećenja U njih spadaju:

Vitamin E – koji deluje preventivno na nastanak kardiovaskularnih obolenja, daje snagu i održava mladim srce i krvne sudove. Štiti od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Potrebna dnevna doza za dobro održavanje zdravlja je ; 400 i.j.

Vitamin A i betakarotin (prethodnica vitamina A). Mnoge međunarodne studije potvrđuju da se betakarotin u telu čoveka pretvara u vitamin A, ali ne da štiti srce ili krvotok od starenja. Kod pušača, koji uzimaju tablete betakarotina, rizik od raka pluća je čak i povećan.Suprotno tome, vitamin A stvarno štiti ćelije od ataka slobodnih radikala.

Vitamin C – Ljudi koji ovaj antioksidant uzimaju u većim dozama osećaju , se istinski dobro, poletno i snažno. Telo je sposobnije za podnošenje povećanog fizičkog napora, a srce i krvotok ostaju zdravi do u duboku starost.
Opasnost od nastanka malignog oboljenja drastično je smanjena.

Selen – Ovaj element u tragovima koji ima dejstvo antioksidanta sadržan je najviše u plodovima mora i u crnoj džigerici. Ima snažan zaštitni efekat protiv raka, međutim do sada nema dokaza o njegovom uticaju na podmlađivanje. Ukoliko se uzima u dozama većim nego što je propisano, moguće je da dođe do ispadanja kose i krtosti noktiju.

Kako nivo hormona u organizmu starenjem opada, naučnici pretpostavljaju da hormoni igraju vrlo važnu ulogu u procesu starenja. Hormoni kod kojih je dokazan efekat u pogledu sposobnosti podmađivanja su:

DHEA – dehidroepiandrosteron od kojeg se u telu razvijaju polni hormoni estrogen i testosteron. Proizvodnja ovog hormona smanjuje se u ljudskom telu već od 25. godine života. U Americi se DHEA može kupovati u slobodnoj prodaji, kao sredstvo protiv bora i problema sa zglobovima. U Evropi preparat nije registrovan kao lek. Propagandna mašinerija zadužena za promocije novih preparata dokazuje da ovaj hormon usporava starenje, osnažuje muskulaturu i kosti, sagoreva višak masnoća i štiti od mnogih staračkih bolesti. Ovo, međutim, nije naučno potvrđeno. Sa sigurnošću se može reći da aktivna supstancija ovog hormona može uzrokovati oštećenje jetre i isprovocirati nastanak nekih vrsta karcinoma, a negativno može da utiče i na srce i krvotok.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *