antihistaminici tablete

Šta su antihistaminici

Različiti lekovi mogu tretirati alergije, uključujući čak i steroide, ali obično je prva stvar koju treba probati upravo antihistaminik.

Šta su antihistaminici?

Kada vaše telo dođe u kontakt sa bilo kojim vašim alergenom (okidačem) – kao što su polen, ambrozija, dlake kućnih ljubimaca ili grinje – to dovodi do lučenja hemikalije koja se zove histamin. Ona izaziva da tkivo u nosu nabubri (što dovodi do kongestije nosa), nos počinje da curi, a oči da suze, a takođe vas mogu svrbeti oči, nos, a ponekad i usta. Ponekad možete da dobijete osip na koži koji svrbi, odnosno koprivnjaču.

antihistaminici tablete

Antihistaminici smanjuju ili blokiraju histamin, tako da zaustavljaju simptome alergije.

Lekovi antihistaminici rade dobro na ublažavanju simptoma različitih vrsta alergija, uključujući i sezonske (polenska groznica), alergije u zatvorenom i alergije na hranu. Međutim, antihistaminici ipak ne mogu da ublaže svaki simptom.

Za lečenje nazalne kongestije, vaš lekar može preporučiti da koristite dekongestant. Neki lekovi su zapravo kombinacija antihistaminika i dekongestanta.

Koje vrste antihistaminika su dostupne ?

Antihistaminici dolaze u različitim oblicima, uključujući: tablete, kapsule, tečnosti, nazalne sprejeve i kapi za oči.

Aerius tablete

Aerius je lek koji sadrži aktivnu supstancu koja se zove desloratadin. Spada u grupu lekova koji se zovu antihistaminici. Deluje tako što blokira histamin 1 receptore, čime se blokira dejstvo histamina na H1 receptore, tako da se ne prenosi histaminska poruka, što ublažava simptome alergije. Koristi se za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarija (koprivnjača). Alergijski rinitis je stanje koje se manifestuje simptomima, kao što su: curenje iz nosa,

često kijanje i zapušen nos.

Upotreba i doziranje:

Dozni oblici uključuju: Aerius tablete 5 mg i Aerius sirup.

Aerius 5mg treba da se koristi jednom dnevno, bez obzira na hranu, jer hrana ne utiče na ovaj lek. Spada u nesedativne antihistaminike (većina drugih antialergijskih lekova su sedativni), tako da ga možete koristiti u bilo koje doba dana, pre ili posle obroka. Aerius tablete se mogu koristiti samo kod pacijenata iznad 12 godina. Aerius sirup može da se koristi kod pacijenata mlađih od 12 godina.

Deca uzrasta od 1-5 godina: 2,5 ml Aerius sirupa jednom dnevno

Deca uzrasta od 6-11 godina: 5 ml Aerius sirupa jednom dnevno

Pacijenti iznad 12 godina starosti: 10 ml Aerius sirupa jednom dnevno

Može se uzimati duži vremenski period, dok se simptomi ne povuku. Terapiju Aeriusom treba prekinuti kada simptomi prođu. Ako se vaši simptomi alergije vrate, možete ponovo da uzimate ovaj lek.

Pressing tablete

Pressing tablete kao aktivni sastojak sadrže loratadin, koji pripada grupi lekova pod nazivom antihistaminici. Pressing se nakon oralne primene brzo apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta i ublažava simptome alergije, što olakšava poteškoće u vezi sa:

– alergijskim rinitisom, kao što su kijanje, zapušen nos, curenje nosa, svrab i crvenilo nosa i očiju, pečenje i suzenje očiju,

– urtikarijom (alergijska reakcija kože), kao što su crvenilo i svrab kože i osip kože.

Dobijeno simptomatično olakšanje traje tokom celog dana i pomaže vam u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i pre spavanja. Pressing tablete se primenjuju oralno. Mogu se koristiti nezavisno od obroka.

Nixar tablete

Nixar je lek koji ublažava simptome alergije, čiji je aktivni sastojak bilastin. Nixar tablete 20 mg treba koristiti na sledeći način: uzmite jednu tabletu dnevno sa čašom vode, na prazan stomak (jedan sat pre obroka, ili alternativno, dva sata posle obroka). Ne uzimajte tablete sa bilo kojom hranom, ili sa sokom od grejpfruta ili bilo kojim drugim voćnim sokovima.

Nixar je nesedativni antihistaminik, međutim, ipak može izazvati pospanost kod izvesnog broja ljudi. Zato vodite računa kada uzimate ovaj lek, da li je to pre vožnje ili upravljanja mašinama. Uobičajena doza za odrasle i decu starosti preko 12 godina je jedna tableta (20 mg) dnevno.

Claritin tablete

Claritin je lek koji sadrži aktivnu supstancu koja se zove loratadin. Spada u grupu lekova poznatih kao H1 antihistaminici. Koristi se za lečenje alergijskih stanja, naročito alergijskog rinitisa (upale nazalne mukoze koja se manifestuje curenjem nosa i kijanjem) i koprivnjače (urtikarije).

Uobičajena doza kod pacijenata iznad 12 godina je jedna tableta Claritin ili 10 mg jednom dnevno.

Kod dece mlađe od 12 godina, doza treba da se utvrdi na osnovu telesne mase, na sledeći način:

Za decu čija je telesna masa veća od 35 kg, uobičajena doza je 10 mg (jedna tableta) jednom dnevno.

Za decu čija je telesna težina manja od 35 kg, treba koristiti sirup umesto tableta, u dozi od 5 mg dnevno.

Claritin tablete se mogu uzeti nezavisno od obroka.

Progutajte celu tabletu sa čašom vode. Nemojte lomiti ili žvakati tablete, jer to može da promeni efikasnost Claritina.

Rinolan tablete

Ovaj lek sadrži aktivni sastojak loratadin, koji pripada grupi lekova pod nazivom antihistaminici. Rinolan tablete se koriste kod olakšavanja simptoma alergije kao što su curenje nosa, svrab i suzenje očiju, kijanje; kao i simptoma koprivnjače (crvenilo, svrab).

Ovaj lek je dostupan u obliku sirupa, tableta i orodisperzivnih tableta.

Uobičajena doza za Rinolan tablete je jedna tableta 10 mg koja se uzima jednom dnevno.

Uobičajena doza za sirup je 2 x 5 ml jednom dnevno. Maksimalna doza za decu ispod 12 godina starosti je 1 x 5 ml jednom dnevno.

Antihistaminici neželjena dejstva

Kada su u pitanju antihistaminici neželjena dejstva se češće javljaju kod starijih osoba. Najčešći neželjeni efekat je pospanost.

Noviji antihistaminici imaju manje sporednih efekata, tako da oni mogu biti bolji izbor za neke ljude.

Neke od glavnih neželjenih reakcija koje izazivaju antihistaminici obuhvataju:

– suva usta

– ošamućenost

– vrtoglavica

– mučnina i povraćanje

– nemir ili ćudljivost (kod neke dece)

– problem sa mokrenjem

– zamagljen vid

– konfuzija.

Ukoliko uzimate antihistaminik koji izaziva pospanost, učinite to pre spavanja . Nemojte ga uzeti u toku dana pre nego što vozite ili koristite mašine.

Pročitajte uputstvo pre nego što uzmete lek protiv alergije. Antihistaminici mogu da interaguju sa drugim lekovima koje uzimate.

Pre upotrebe antihistaminika, prvo razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko imate uvećanu prostatu, bolesti srca, visok krvni pritisak, probleme sa štitnom žlezdom, bolesti bubrega ili jetre, opstrukciju bešike ili glaukom.Takođe, kad su u pitanju antihistaminici za trudnice i dojilje treba proverite sa lekarom.