Anomalije u razvoju materice kreću se od asimetričnog razvoja, nedovoljne razvijenosti, ili do poipunog nedostatka materice. Od svih anomalija najveći praktični značaj ima nedovoljna razvijenost materice, tim više što takva stanja nisu retka pojava.

U najtežim slučajevima nailazi se na zakržljalu matericu kada ona predstavlja mali čvor veličine naprstka. Materica nekad može u svom razvoju da napreduje do rođenja, ali njen rast po rođenju prestaje. Dešava se i da se materica normalno razvija do puberteta, kada dolazi do prestanka razvoja i rasta. Kod svih stepena nedovoljne razvijenosti materice obično i drugi genitalni organi zaostaju u razvoju tako da se u tim slučajevima govori o nedovoljnoj razvijenosti celokupnog genitalnog trakta. Iako ove anomalije ne remete zdravlje žene, ipak imaju dalekosežne i teške posledice. Takve žene su sterilne, a nekad se javlja i potpuni izostanak menstruacije ili pak poremećaji u njenom ritmu. Ako je nerazvijenost manjeg stepena i ukoliko je očuvana funkcija jajnika, postoji mogućnost graviditeta. Ipak, u takvim slučajevima češće dolazi do vanmaterične trudnoće i do spontanih pobačaja, posebno u prvoj polovini trudnoće. Ostale funkcije žene su očuvane i te osobe se udaju i vodenormalan bračni život. Tu postoji nedovoljno razvijen grlić materice, ali materica je i u celini slabije razvijena. Kod žena koje su robusne, dobro građene, neretko nailazimo na nedovoljno razvijenu matericu.

U toku razvoja materice dolazi do raznih oblika i stepena anomalija koje u trudnoći i porođaju mogu prouzrokovati razne komplikacije. Dupla materica sa dvostrukom vaginom ima dve potpuno odvojene materice i dve zasebne vagine. Ova anomalija ne mora da stvara nikakve smetnje i otkriva se obično slučajno pri pregledu. Zena može da ostane gravidna, može da normalno nosi trudnoću i da se porodi prirodnim putem. Normalna trudnoća može da nastane u jednoj od materica, a dešava se da dolazi do začeća u obe materice kada nastaje blizanačka trudnoća.

Ima slučajeva da je materica spolja potpuno normalnog izgleda, a da je iznutra pregrađena.Ta pregrada može deliti čitavu matericu, samo telo materice ili samo njen grlić. Dijagnoza ove anomalije moguća je samo rendgenskim snimkom.
Kod ove anomalije nekad dolazi do steriliteta, a ukoliko dođe do trudnoće, pobačaji nisu retki. U toku samog porođaja komplikacije su češće, pošto se obično javljaju i krvarenja.

Nailazi se i na takve materice čije su obe polovine čvrsto spojene u predelu vrata i grlića. Trudnoća i porožaj mogu proći bez ikakvih smetnji. Međutim, u toku samog porođaja može doći do komplikacija. Veoma je važna blagovremena dijagnoza kako bi se na vreme preduzele mere protiv eventualnih komplikacija.

Postoje i anomalije da materica ima samo jednu polovinu. U takvim slučajevima česti su spontani pobačaji, a porođaj je produžen i praćen čestim komplikacijama.

Ukoliko jedan rog materice ne komunicira sa njenom dupljom u njemu može doći do vanmateričnog začeća što predstavlja opasnost praćenu iznenadnim obilnim krvarenjem u trbušnu duplju. U takvim slučajevima mora se hitno i neodložno operativno intervenisati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *