Aneurizma1Aneurizma se obično javlja u arterijama, uglavnom zbog slabljenja zida arterije. Različiti uzroci, simptomi, kao i tretman ovog stanja razmatraju se u ovom članku.

Aneurizma se može opisati kao lokalizovana dilatacija ili proširenje krvnih sudova. Ovo oboljenje češće pogađa arterije. Javlja se usled slabljenja zida arterije. Pogođena arterija bubri prema van na oslabljenom mestu i formiraju se kesice ispunjene krvlju. Ako veličina aneurizme raste, može da pukne i izazove krvarenje.

Obično se javlja na mestima kao što je stomak, mozak i grudni koš. Najčešće, postoje dva tipa aneurizme, moždane aneurizme i aortne aneurizme. Kada se javi aortna aneurizma , ona nabubri , na tom mestu zid arterije slabi i razvija se aneurizma. Aortne aneurizme se češće javljaju u abdomenu ili grudnom košu. Ako se javi u abdomenu, poznata je kao abdominalne aortna aneurizma. Aortna aneurizma grudnog koša, s druge strane, odnosi se na aneurizme koje se javljaju u grudima ili grudnom košu.

Šta su uzroci aneurizme

Uzroci ovog stanja nisu sa sigurnošću poznati. Ponekad, može biti prisutna na rođenju, to je kongenitalna aneurizma. Kod mnogi ljudi s druge strane, može da razvije kasnije u životu. Nekoliko faktora može povećati rizik od razvoja aneurizme. Neki od njih uključuju, visok krvni pritisak, ateroskleroze, visok nivo holesterola , traume ili povrede, pušenje i upotreba duvanskih proizvoda, starost, bolesti policističnih bubrega, alkoholizam, dijabetes, i porodičnu istoriju aneurizme.

Znaci i simptomi aneurizme

Simptomi ovog stanja mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od njegove lokacije. Na primer, simptomi moždane aneurizme se razlikuju od simptoma aortne aneurizme. U slučaju manje moždane aneurizme, možda neće biti primetan simptom, ovo oboljenje može biti otkriveno samo tokom izvršenih testova i ispitivanja za neko drugo oboljenje.

Moždana aneurizma

Ruptura (pucanje) mozdane aneurizme, može da proizvede nekoliko simptoma poput iznenadne i intenzivne glavobolje, bol u vratu i ukočenost, mučnina i povraćanje, zamagljen vid, preosetljivosti na svetlo, pospanost, oštećenje u govoru, konfuzija, i napadi. Povremeno, simptomi kao što su bol iza ili iznad oka, proširene zenice, i ukočenost ili slabost u jednoj strani lica javljaju se pri moždanoj aneurizmi. Sa druge strane, mala moždana aneurizma koja nije pukla, ne može da proizvede simptome.

Abdominalna (stomačna) aortna aneurizma

Ne ispoljavaju se simptomi u ranoj fazi. Obično se simptomi mogu primetiti kada aneurizma povećava veličinu (raste) .Rast aneurizme u stomaku može izazvati bol kod pupka, koja se može proširiti i na leđa. Njeni simptomi su : naduvenost stomaka, pulsiranje u trbuhu, mučnina i povraćanje, i ubrzano lupanje srca.

Aortna aneurizma grudnog koša

Aortna aneurizma grudnog koša, može izazvati bolove u vratu i grudima, bol u leđima, teškoće gutanja, kašalj, promuklost glasa, padanje očnih kapaka, i sužene zenice. Aneurizma srca je retka, ali može se desiti ponekad. Može se desiti u roku od nekoliko dana nakon velikog srčanog udara. Najčešći simptomi ovog stanja su, bol u grudima, bol vilice, otežano disanje i bol u rukama.

Kod aortne aneurizme grudnog koša, preporučuje se hirurski tretman kada je veličine 5.5 cm ili veći. Hirurški zahvat se može preporučiti za manje aneurizme , ako pogođeni pojedinac ima ‘Marfan sindrom’ ili porodičnu istoriju oboljenja aorte. Moždana aneurizma se takođe hirurški tretira. Pojedini lekovi mogu takođe biti uključeni u terapiju, za ublažavanje simptoma povezanih sa rupturirom moždane aneurizme. Takvi lekovi uključuju, kalcijum-blokatore kanala, lekove protiv napada, analgetike itd.

Moguće je da se spreči ovo stanje redovnim kontrolisanjem krvnog pritiska i nivoa holesterola. Zdrava i izbalansirana ishrana uz redovne fizičke aktivnosti može biti od pomoći u tom pogledu.