ANALNA FISURA
SIMPTOMI Prilikom pražnjenja creva, ali i spontano, javljaju se intenzivan bol i žarenje u analnom kanalu, gde se može napipati kvržica veličine graška, osetljiva na dodir, koja povremeno krvari.
Kako nastaje ?Analna fisura je bolna ranica na osetljivoj sluzokoži debelog creva,izazvana pojačanom napetošću unutrašnjeg sfinktera (mišića koji kontroliše pražnjenje creva).
Zbog izraženih bolova odlaže se pražnjeje creva što postepeno dovodi do novog problema-opstipacije i naravno pogoršanja stanja.Osim toga u oboleloj regiji može se nakupiti gnoj a postoji opasnost da se upalni proces izazvan analnom fisurom proširi na okolna tkiva.
Lečenje fisure:Analna dilatacija je bezbolna intervencija kojom se proširuje anus kako bi se opustili okolni mšići i omogućilo zarastanje fisure.Preporučuje se i promena načina ishrane (dosta voća, povrća i žitarica), konzumiranje veće količine tečnosti i redovna fizička aktivnost, ali i izbegavanje belog hleba, slanine i ostalih mesnih prerađevina.
Zdrava ishrana i vežbanje najbolji su način da se smanji telesna težina i obezbedi redovno pražnjenje creva, što će, posledično, sprečiti i nastanak analne fisure.

ANALNA FISTULA
SIMPTOMI Povremeno curenje zamućenog žutog sadržaja kroz otvor u koži oko anusa.
Može se javiti tup bol kad se privremeno začepi fistulozni kanal.
Analna fistula je gnojni kanal koji spaja analni otvor s tkivom oko čmara, ili završnog dela debelog creva, do dubine koja u nekim slučajevima dostiže i dvadesetak centimetara. Neki od tih kanala izlaze u debelo crevo ili kroz kožu, dok se drugi završavaju negde u tkivu.
Rano dijagnostikovanje analne fistule izuzetno je značajno da se bolest ne bi proširila i poprimila hroničan oblik. Međutim, kako je prljanje veša jedini simptom, pacijenti dugo zanemaruju problem, pa se stanje s vremenom toliko iskomplikuje da praktično onemogući izlečenje.
Lečenje se sastoji od operativnog zahvata pod lokalnom anestezijom, pri čemu se prekida veza između spoljnog i unutrašnjeg fistuloznog otvora i tako trajno sprečava mogućnost stvaranja fistule.

PERIANALNI APSCES
SIMPTOMI Crvena, bolna oteklina na koži oko anusa izaziva jake bolove i svrab, naročito pri hodanju, sedenju i pražnjenju creva. Ponekad se javlja povišena telesna temperatura.
Perianalni apsces uzokovan je prodorom bakterija u začepljene žlezde oko rektuma. Razvija se relativno brzo, pa se za dva-tri dana proširuje gnojni proces na kožu oko anusa.
Ukoliko se lečenje ne započne na vreme mogu se razviti komplikacije u vidu propadanja tkiva i oštećenja što dovodi do poremećaja u kontroli pražnjenja creva.
LEČENJE
Lečenje podrazumeva hiruršku intervenciju u lokalnoj anesteziji,a podrazumeva zasecanje i drenažu apcesa radi odstranjivanja gnojnog sadržaja.
Prevencija
Adekvatna higijena analne regije umnoome smanjuje rizik od nastanka perianalnog apcesa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *