jagode-voda-alergije

Kao jedna od čestih i poprilično nezgodnih pojava kod dece, alergija na hranu je pravi izazov za mnoge roditelje. Objasniti mališanu koje namirnice ne sme da jede, pronaći adekvatnu zamenu i pritom pomoći da se oseća dobro, sve su ovo zadaci koji zahtevaju dosta energije i truda.

Kada je dete alergično na pojedinu hranu, važno je da se cela porodica uključi i bude podrška. Jedan od prvih koraka je svakako detaljno informisanje o tome šta alergije na hranu zapravo znače, te ko može da pomogne da se drže pod kontrolom. Ako sumnjate da vaše dete ima alergiju na neke namirnice ili je pak to već potvrđeno, evo nekoliko korisnih saveta.

Šta je alergija na hranu i kako do nje dolazi?

Alergija na hranu je neželjen odgovor tela na određenu hranu. Iako imaju slične simptome, potrebno je napraviti razliku između alergija i intolerancije na hranu, koja ne utiče na imuni sistem. Mnogi roditelji se pitaju kako uopšte dolazi do ovakve reakcije na neke namirnice i koji su mogući uzroci.

Za početak treba znati da je i pre nego što se alergija javi osetljivo dete bilo izloženo određenoj hrani bar jednom ranije (moguće je i da je bilo senzibilizovano i kroz majčino mleko). Dakle, simptomi alergije se javljaju kada mališan jede hranu po drugi put. U tom trenutku kad igE antitela reaguju sa hranom, oslobađaju se histamini, što može da izazove koprivnjaču, astmu, svrab u ustima, probleme sa disanjem, bolove u stomaku, povraćanje i/ili dijareju.

devojčica-jaja

Koja je razlika između alergije na hranu i intolerancije na hranu?

Alergija na hranu izaziva takav odgovor imunog sistema da dete ima niz simptoma, koji variraju od neprijatnih do opasnih po život. S druge strane, intolerancija na hranu ne utiče na imuni sistem, iako neki simptomi mogu biti isti kao kod alergije na hranu.

Da li se mogu sprečiti alergije na hranu kod dece?

Nažalost, razvoj alergija na hranu kod dece se ne može se sprečiti. Međutim, često se mogu odložiti kod odojčadi, barem, ukoliko majka doji dete minimum prvih šest meseci i ne uvodi čvrstu hranu pre toga.

Koje namirnice najčešće izazivaju alergije na hranu?

Otprilike 90 procenata svih alergija na hranu izazivaju sledeće namirnice:

  • Mleko
  • Jaja
  • Pšenica
  • Soja
  • Orašasti plodovi
  • Kikiriki
  • Riba
  • Školjke

Kod dece su najčešće alergije na jaja, mleko i kikiriki, mada nije retkost da se reakcije jave na soju, pšenicu i orašaste plodove. Najteži simptomi se uglavnom javljaju usled alergije na kikiriki, ribu i školjke. Inače, većina dece “preraste” svoje alergije, dakle, alergija bude kratkotrajna i određena hrana može, u dogovoru sa lekarom, ponovo da se toleriše nakon 3 ili 4 godine. Ipak, alergija na kikiriki, orašaste plodove, ribu i školjke može biti doživotna.

Šta kad je beba alergična na mleko i soju?

Alergije na mleko i soju se obično primećuju kod novorođenčadi i male dece. Često se ovi simptomi razlikuju od simptoma drugih alergija, a podrazumevaju grčeve, krv u bebinoj stolici, kao i spor i slab rast. Ako se utvrdi da alergija postoji, pedijatar će promeniti mlečnu formulu (postoje lakosvarljive hipoalergene formule koje menjaju formulu od soje i majčino mleko).

Koji su simptomi alergije na hranu?

SImptomi alergije na hranu su lako prepoznatljivi. Mogu se javiti u roku od nekoliko minuta do sat vremena nakon uzimanja hrane. Svako dete je specifično, te tako ne mora nužno doživeti sve simptome, ali najčešći znaci uključuju povraćanje, dijareju i grčeve. Zatim se javljaju promene na koži u vidu koprivnjače, otoka i ekcema. Detetu može oticati i usne, jezik ili usta, te da doživi svrab u usnama i grlu. Otežano disanje je takođe jedan od simptoma, kao i snižen krvni pritisak.

Nije potrebno da dete unese velike količine namirnice na koju je alergično da se simptomi ispolje. Naprotiv, nekad može doći do izuzetno teške reakcije ako je dete visoko alergično (dovoljno je u nekim slučajevima da pojede samo jedno zrno kikirikija).

Simptomi alergije na hranu mogu ličiti na druge probleme ili medicinska stanja. Zato je opšta preporuka da se dete odvede lekaru i detaljno ispita. Nakon pregleda pedijatar ga može uputiti specijalisti na dalje analize. Potražite u svom gradu ordinaciju ili kliniku u kojoj rade lekari specijalisti i zakažite pregled i konsultacije. Dečiji gastroenterolog u Nišu može dati stručni savet i pomoći da se blagovremeno započne lečenje.

Lečenje alergije na hranu

Nažalost, lekovi za sprečavanje alergije na hranu ne postoje. U suštini, čitav tretman i lečenje alergija se zasniva na izbegavanju hrane koja izaziva simptome. Nakon što lekar postavi dijagnozu i utvrdi na koje namirnice je dete alergično, od suštinskog je značaja da se ova i slična hrana isključi iz jelovnika. U slučaju da je alergična beba koja doji, potrebno je da majka iz svoje ishrane izbaci naminice koje alergijsku reakciju izazicaju. Male količine alergena na hranu mogu se preneti na dete kroz majčino mleko i uzrokovati neželjene simptome.

Deo lečenja podrazumeva i razgovor sa pedijatrom o eventualnoj suplementaciji. Ukoliko dete ne može da jede određenu hranu, biće potrebno da unosi vitamine i minerale u vidu dodataka ishrani. Roditelji čija deca sui mala tešku reakciju na neke namirnice trebalo bi da se obuče i pripreme za hitne slučajeve. Najbolje je konsultovati se sa lekarom koji prati dete i njegovo zdravstveno stanje.

jaja-alergija-na-hranu

Saveti za roditelje čije je dete alergično na hranu

Ako vaše dete ima alergiju na hranu, pažljivo pročitajte etikete na hrani kako biste izbegli alergen. Imajte na umu da se sastojci i proizvodni procesi mogu promeniti, tako da je važno svaki put čitati etikete, čak i za hranu koju je vaše dete bezbedno jelo ranije. Najčešći alergeni su uglavnom jasno označeni. Ipak, manje uobičajeni alergeni mogu biti sakriveni u sastojcima kao što su prirodni ukusi ili neki začini, pa dodatan oprez nije naodmet.

Jedna stvar koja se možda neće pojaviti na etiketi jeste rizik od tzv. unakrsne kontaminacije. Unakrsna kontaminacija se dešava kada hrana na koju niste alergični dođe u kontakt sa hranom na koju ste alergični. Ovo se može, na primer, desiti ako proizvođač koristi istu opremu za mlevenje mnogo različitih namirnica. Neke kompanije to navode na svojim etiketama kako bi upozorile kupce na rizik, porukama poput: „Može da sadrži kikiriki, jaja, soju“ ili  „Proizvedeno na opremi koja se takođe koristi za mleko“. Trebalo bi da izbegavate proizvode koji imaju ovakva upozorenja.

Kada vaše dete ne jede kod kuće, uverite se da svako ko priprema hranu zna za alergiju i koju hranu treba izbegavati. Za putovanja, ekskurzije i slična dešavanja, možda je najpametnije da obezbedite hranu za koju znate da je bezbedna za dete. U svakom slučaju, uz uvek prisutnu dozu opreza i unapred isplanirane obroke, vaš mališan može imati srećno i ispunjeno detinjstvo uprkos alergiji.