Alergija na hranu:
Smatra se da je 5-10% osoba alergično na jednu ili više namirnica. Pored vazduha koji udišemo ako sadrži hemikalije, dim, razna isparenja i hrana je najčešći uzročnik koji izaziva koprivnjaču, kašalj, astmatične napade, katar, sinusitis, tonzilitis, ekceme i dr.
Alergija na hranu kako se zaštititi
Kad je u pitanju alergija na hranu najčešći nutritivni uzročnici alergije kod osetljivih osoba su kravlje mleko i sirevi, jaja, riba (naročito konzerva), meso (naročito ono sa hormonima), kikiriki, pšenica, kukuruz šećerac, jezgrasto voće, kafa, čaj, čokolada, kvasac, citrus — voće, jagode, paradajz, paprika i industrijske namirnice sa aditivima, naročito one sa veštačkim bojama. Na alergiju utiče i plesniva hrana, pušenje, kontraceptivna sredstva i pilule za spavanje. Ima slučajeva da se konzumiranjem pšeničnog hleba ili peciva dobija jak alergični napad.

Kako se zaštititi od alergije na hranu?
Da bi se ustanovilo šta je uzročnik alergije, pored ispitivanja u medicinskim ustanovama, i sami možete utvrditi na koju ste hranu alergični i nju isključiti iz jelovnika. Naravno, treba prvenstveno obratiti pažnju na nabrojane namirnice, koje su najčešći uzročnici alergije.

Dr A. Koka je ustanovio da hrana na koju ste alergični povećava broj
otkucaja srca za 20 i više iznad normale. Treba ujutru izmeriti broj otkucaja i posle određenog jela ponovo izmeriti i ako je broj otkucaja povećan — to je hrana na koju ste osetljivi. Takvu hranu treba izbegavati najmanje 30 dana.

Da bi se izbegla alergija treba smanjiti korišćenje poslastica, a umesto njih koristiti belančevinaste grickalice (prženi lešnik, kikiriki, suncokretovo seme i dr). Kafa od cikorije ili maslačka može da zameni pravu kafu, a kao zaslađivač umesto čokolade — rogač.

Prirodni antialergenti za zaštitu od alergije.
— Hrana i preparati koji sadrže vitamine B grupe i vitamine A, C i E, kalcijum, selen, cink i esencijalne masne kiseline jačaju otpornost organizma na pojavu alergijskih simptoma.

Uz dijetu za zaštitu od alergije sa dosta salata i umereno kuvanog povrća proizvedenog bez pesticida i biljnim čajevima mogu se smirivati alergične reakcije.

Lekovito bilje vas može zaštiti od alergije na hranu
1. Đumbir sprečava zapaljenja izazvana alergentima, te ga treba koristiti kao začin i kao sredstvo koje ublažava alergične napade.

2. Čaj od koprive (list) spravljen kao i obično, piti po želji.

3. Čaj od majčine dušice ili kamilice uzimati tri puta dnevno po šoljicu.

4. Beli slez, koren ili lišće, lekoviti je diuretik: 15 g korena kuva se 10 minuta i nakon ceđenja uzima se po šoljica — tri puta dnevno. Čaj od lišća se spravlja kao i obično.

5. Čaj od miloduha piti tri puta dnevno po šoljicu. Trudnice ga ne smeju koristiti.

6. Kod peludne groznice u toku proleća i zime žvakati pčelinje saće kao žvakaću gumu. Ovo pomaže da jača imunitet na specifične i lokalne alergijske iritante. Preventivno je dobro uzimati pre sezone pelud i pivski kvasac u granulama ili tabletama koji se mogu naći u apoteci, prema uputstvu proizvođača. Takođe, korisno je piti čašu vode u kojoj je bio potopljen seckani crni luk ili staviti činiju sa seckanim crnim lukom pored glave, radi lakšeg disanja u toku noći.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *