caj za bronhitis

caj za bronhitisZačepljenje disajnih puteva, temperatura, bol u grlu i kašalj simptomi su bronhitisa, najčešćeg “zimskog oboljenja”

Bronhitis je oboljenje koje se najčešće javlja tokom zimskih meseci, i to često i kao posledica drugih bolesti, naročito kijavice i gripa.Bronhitis podrazumeva upalu bronhija, praćenu slabijim ili jakim kašljem i povišenom temperaturom. Akutni bronhitis obično prolazi u roku od 7 do 10 dana, dok hronični bronhitis nepopravljivo narušava funkcionalnost disajnih puteva.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis vrlo je rasprostranjen, najviše zbog toga što se infekcija širi kapljično – bakterije i virusi nalaze se, naime, u sitnim kapljicama koje se šire u vazduhu dok zaražena osoba govori, kija ili kašlje.Mesta koja pogoduju širenju bronhitisa su manji prostori u kojima boravi mnogo ljudi, pa je razumljiva i njegova učestalost tokom hladnih zimskih dana kad mnogo više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama. Kada virusi i bakterije napadnu ćelije sluzokože bronhija, javlja se lokalna upala praćena kašljem. Kada dođe do upale, sluz u bronhijama postaje gušća i obilnija, te se, pošto treplje više ne mogu da je očiste, zadržava u bronhijama i pretvara u gust žućkasti sekret koji treba izbaciti kašljanjem. Takvi upalni procesi u području mišićnih vlakana izazivaju spazam (grč bronhija) što naročito kod dece, zbog začepljenja disajnih puteva, dovodi do otežanog disanja.
Akutni bronhitis izazivaju virusi, inače odgovorni i za prehladu, traheitis i grip. Međutim, uzrok bronhitisa mogu da budu i bakterije (na primer, pneumokoke i stafilokoke) koje mogu da se pojave kad je virusni napad već u toku. Bronhitis može da se javi i uz boginje, ospice, alergiju ili nadraženost izazvanu hemijskim proizvodima, poput pare određenih kiselina ili amonijaka.Često bronhitis nastaje kao posledica obične prehlade – kad se nos začepi, sluzokoža se ne čisti i postaje odličan teren za razmnožavanje bakterija; one postaju sve agresivnije i prodiru direktno u bronhije, izazivajući upalu.

Simptomi bronhitisa

Simptomi akutnog bronhitisa su slabost, povišena telesna temperatura, bol u leđima, mišićima i grlobolja. Kašalj je u početku suv, ali se već nakon nekoliko sati ili dana mogu pojaviti male količine žućkasto-sivog iskašljaja (sputuma). I dok se ranije akutni bronhitis povlačio nakon sedam do deset dana, u poslednje vreme više od polovine pacijenata žali se na kašalj koji traje i do tri nedelje. Neki bolesnici imaju žareći bol iza grudne kosti koji se tokom kašljanja pojačava. Simptomi obično nestaju nakon 3 do 5 dana.

Lečenje bronhitisa

Ako lekar, slušajući disanje, uz već pomenute simptome, primeti i nepravilne zvukove i hroptanje – nema sumnje daje reč o bronhitisu. Ukoliko je prisutna i povišena temperatura, pored lekova i injekcija protiv upale, može da se interveniše i lekovima na bazi acetilsalicilne kiseline ili na bazi paracetamola. Lekar može da propiše i antibiotik, ukoliko sumnja i na dodatnu bakterijsku infekciju. Kašalj, međutim, ne treba suzbijati jer je to osnovni mehanizam izbacivanja sekreta iz disajnih puteva. Ako je sekret preobilan, od pomoći mogu biti i ekspektoransi – lekovi koji potiču i ubrzavaju uklanjanja bronhijalne sluzi. Danas većina lekara kad se pojavi bronhitis preporučuje i pojačano uzimanje tečnosti (od tri do četri litra na dan), što se pokazalo kao delotvoran način pomaganja iskašljavanju sadržaja iz bronhija. Stoga je u slučaju iskašljavanja prva mera uzimanje toplih biljnih čajeva.
U prostorijama treba koristiti ovlaživače vazduha jer vlažan i topao vazduh pomaže oslobađanje sluzi u disajnim putevima i prilikom iskašljavanja.

Hronični bronhitis

Ako se akutni bronhitis ne leči, ili se leči pogrešno, infekcija može da se razvije u hronični bronhitis. Ponavljanje simptoma akutnog bronhitisa tokom dve uzastopne godine ukazuje na hronični bronhitis. U toku razvoja ove bolesti, simptomi oboljenja sve više se pogoršavaju, javljaju se znaci izraženije opstrukcije disajnih puteva, znaci emfizema, respiratorne insuficijencije, plućne hipertenzije i hipertrofija (uvećanje) desne strane srca. U stanju teške opstrukcije, u disajnom sistemu, uz smanjenu osetljivost respiratornih centara, javlja se površno disanje i veoma sporo strujanje vazduha kroz veće disajne puteve. Za uspešno lečenje hroničnog bronhitisa, važno je ne izlagati pluća štetnim uticajima – pušenju ili nepovoljnoj klimi. Preporučuje se da osobe koje boluju od hroničnog bronhitisa, što češće odlaze u krajeve sa prijatnom primorskom klimom, naročito zimi. U slučaju pogoršavanja hroničnog bronhitisa, a u pitanju je uglavnom bakterijska infekcija, potrebno je uzeti i antibiotike. Kod težih stanja u kojima dolazi do pada kiseonika u krvi, potrebno je bolesnicima dati kiseonik uz redovno merenje acido-baznog statusa i oksigenisanosti krvi.

KAKO SPREČITI UPALU PLUĆA

Upala bronhija, ukoliko se ne sanira, može da se proširi i na plućno tkivo. Vitamini, voće, čajevi i što manje umaranja, pravi su načini da se predupredi ova bolest. Na jelovniku svakodnevno treba da se nađe voće bogato antioksidantima, mineralima i vitaminima, agrumi, paradajz, paprike i sirovo povrće koje sadrži mnogo vitamina C. Vrlo važni su i cink i magnezijum koji podstiču proizvodnju limfocita.
Cink se nalazi u mesu, ribi, kvascu i pšeničnim klicama, dok je magnezijum prisutan u integralnim žitaricama, sojinim klicama,mahunarkama, mesu i mleku. Beli luk je takođe koristan za disajne puteve jer podstiče odbrambeni sistem organizma – može da se jede sirov ili kao dodatak jelima. Odbrambeni sistem ojačaće i bavljenje nekom fizičkom aktivnošću. Pušenje je jedan od osnovnih faktora rizika za sve upale disajnih puteva.

PREVENTIVA

Jačanjem imunološkog sistema organizam postaje otporniji na viruse i bakterije. Dobre rezultate daje ishrana bogata vitaminima, mnogo kretanja na svežem vazduhu, redovni odlasci u saunu i izbegavanje stresa pomoću vežbi za
opuštanje. Osim toga, treba izbegavati kontakt s obolelima i zadržavanje u zatvorenim prostorijama u kojima boravi veći broj ljudi. Dakle, bolje je na posao ići peške nego autobusom ili tramvajem, koji su najčešći pretrpani ljudima.
Povezaano Prirodni lekovi za bronhitis
Bronhitis lečenje
Čaj za bronhitis