pankreas gusteraca

Razni uzroci mogu dovesti do akutne upale gušterače (pankreasa). Postoje upale infekcijskog porekla. Infekcije se mogu preneti limfnim, krvnim putem ,klice mogu preći iz žučnih kanala, ili direktno iz okoline…
pankreas gusteraca
Ima upala koja nisu infekcijskog porekla, već nastaju zbog prelaska žuči u Wirsungov kanal, gde žuč aktivira fermente tako da oni počnu da vare sopstveno tkivo. Zapaljenja mogu nastati zapušenjem Wirsung-ovog kanala bilo kamencem, bilo nekim tumorom. Ređe ono može biti posledica neke povrede trbuha, ili zbog oboljenja krvnih sudova. Izgleda da teška arterioskleroza trbušnih krvnih sudova i posebno sudova gušterače pada u česte uzroke upale pankreasa.Kad je oticanje u dvanaestopalačno crevo sprečeno, gušteračin sok prodire u glavni žučni kanal. Tamo se pomoću žuči aktivišu fermenti gušterače, pa mogu dovesti do nadražaja i zapaljenja žučnih kanala i žučnog mehura ili gušterače, ako su se sokovi vraćali u WirsunQov kanal.

Hronični alkoholizam igra vrio važnu ulogu.Pretpostavlja se da pored alkoholizma postoji još jedan momenat, prekomerno masna i mesna ishrana. Ovi bolesnici su većinom prijatelji dobre kapljice i bogate trpeze. Logično je da ovi faktori imaju značajnu uzroćnu ulogu za nastanak upala, jer oni podstiču veoma jako lučenje sokova i fermenata varenja.

Akutna upala gušterače-pankreasa simptomi
Mnogi od ovih bolesnika već godinama pate od zapaljenja žučnog mehura ili od žučnog kamenca. Bolest počne naglo, obično posle bogatog, masnog obeda, začinjenog alkoholnim pićem. Bol je vrlo jak, uništavajuci, lokalizovan u ledjima, bedrima, češce nešto ulevo od lažičice, ispod leve lopatice. Koža postaje bleda i vlažna, a mestimično, naročito na trbuhu, bedrima i butinama, mogu se zapaziti modrikaste šare. Povraćanje se rano javlja. Ono ne samo što iscrpljuje bolesnika već zbog velikih gubitaka za posledicu oštećenje funkcije drugih organa naročito srca i bubrega.
Katkad se javljaju prolivi (mada je zatvor češći). Stolice mogu biti pomešane s krvlju. Trbuh je obično naduven u gornjem delu, dok je u donjem uvučen. Podrigivanje i štucanje često postoje. Stanje je obično vrlo teško, a znaci nisu tako karakteristični, pa se uvek pomišlja i na druga oboljenja koja mogu ići sa sličnim smetnjama i simptomima, kao čir dvanaestopalačnog creva, upala trbušne maramice i drugo.

Dijagnoza
Za potvrdu dijagnoze upale gušterače služe laboratorijski podaci — nalaz povišenih koncentracija amilaze i lipaze u serumu, amilaze u mokraći, povišenje koncentracije šećera u krvi, pojava šećera u mokraći katkad. Najzad, kod nekih bolesnika mogu da se jave i simptomi žutice ili samo povećanje urobilinogena u mokraći.

Lečenje upale pankreasa
Potrebno je blagovremeno lečiti oboljenje žučnog mehura i kanala, jer ona stvaraju predispoziciju za nastanak upale gušterače. Alkohol treba izbegavati, pogotovu bolesnici koji pokazuju izvesne znake oboljenja jetre ili žučnog mehura. Zabraniti jaku hranu, masnu hranu. Hrana treba da je tako podešena da ne dovodi do gojaznosti. Preporučuje se da su obedi manji po količini, a češći. Što se tiče lečenja upale gušterače, ono predstavlja vrlo težak problem. Bolničko lečenje je neophodno. Često se mora lečiti operacijom.Daju se potom i lekovi koji smanjuju lučenje gušterače, kao male doze bikarbon sode ili injekcije atropina.

Tok bolesti
Zavisi od toga kakav se oblik zapaljenja odigrava u tkivu gušterače.
Najlakši oblik je otok. Prema eksperimentalnim rezultatima izgleda da nastaje aktiviranjem lučenja gušterače nekim obedom onda kada je njen izvodni kanal zapušen bilo potpuno, bilo delimično. Kod većine ovih bolesnika postoji u isto vreme i neko oboljenje žučnog mehura. Simptomi otoka gušterače mogu potpuno da liče znacima zapaljenja žučnog mehura ili žučnog kamenja. Kod težih oblika aktivisani fermenti vare sopstveno tkivo gušterače, kao i masno tkivo u trbušnoj duplji. Nastaje izumiranje tkiva, krvavljenje. Takav proces daje mnogo teže znake i tok. Obimnom razaranju žlezde obično se pridruži gnojno razmekšavanje, sa stvaranjem gnojne kolekcije — apscesa. Tada postoje i znaci trovanja krvi, jako povećan broj leukocita u krvi. U tim slučajevima operacija jedino daje izgleda na dobar ishod bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *