tumor nosa i sinusa

tumor nosa i sinusaUpala sinusa, poznata i kao sinusitis, predstavlja upalu vazduhom ispunjenih sinusnih šupljina, koje su povezane sa nosnim hodnicima, putem malih otvora u kostima lobanje. Upalu sinusa izazivaju prehlada, alergije ili zadebljanja nosne sluzokože, usled čega se zaustavlja protok vazduha kroz nosne hodnike. U nastavku teksta vam donosimo kratak pregled uzroka upale sinusa kao i načine terapije.

Sinusitis nastaje kada dođe do začepljenja sinusa usled čega se stvara upala, dakle, bilo kojim procesom koji onemogućava protok vazduha iz sinusa. Sinusna duplja sa blokiranim hodnicima je savršena lokacija za razvoj patogenih bakterija koje oštećuju sluzokožu duplje, izazivajući tako simptome upale sinusa.

Osim toga, vazduh koji se već nalazi unutar sinusa stvara pritisak koji dovodi do sinusne glavobolje. Ukratko, simptomi upale sinusa su prouzrokovani zapaljenjem unutar sinusnih šupljina i/ili aktivnošću patogenih bakterija.

Tipovi sinusnih upala

Upala sinusa se može klasifikovati na osnovu više faktora, kao što su lokacija sinusa, uzrokujući agent, trajanje upale i tako dalje.

Trajanje: Što se tiče trajanja, sinusitis se može podeliti na akutni (iznenadni, oštri simptomi koji traju od osam do deset dana) i hronični (traje i više od dva meseca). Dok se hronični sinusitis događa četiri do pet puta godišnje, stopa učestalosti akutnog sinusitisa je u proseku manja od tri puta godišnje. Još jedan tip sinusitisa je subakutni, koji traje od četiri do osam nedelja i obično nastaje usled neadekvatnog lečenja akutne upale sinusa.

Uzrok: Ukoliko upalu sinusa uzrokuje patogeni mikroorganizam, tj. bakterija ili virus, u pitanju je infektivni sinusitis. Ukoliko se nastanak upale vezuje za alergiju ili neku vrstu strukturne blokade, onda govorimo o neinfektivnoj upali sinusa. Prema nekim istraživanjima, oko 30% pacijenata sa simptomima upale sinusa nemaju infektivne mikrobe u sinusnim ili nosnim hodnicima.

Lokacija: Upala sinusa može biti određena prema lokaciji upaljene šupljine. Na primer, ukoliko se upala nalazi u predelu obraza, onda je zovemo maksilarnom upalom sinusa.
Koji god tip upale sinusa da je u pitanju, simptomi koji se pojavljuju kod obolelih dovode do teških neprijatnosti.

Simptomi upale sinusa

Neki od ustaljenih simptoma sinusne upale su glavobolja, zatim pritisak i bolna osetljivost u predelima lica, iza kojih leže sinusi. Osoba koja pati od sinusitisa uglavnom se suočava sa oteklinama u predelu očiju, crvenilom u nosnim hodnicima, lučenjem sekreta iz nosa koji podseća na gnoj, i bolnom osetljivošću delova lica koji korespondiraju sa sinusnim šupljinama. Tip i ozbiljnost simptoma variraju zavisno od vrste sinusitisa, mesta upaljenog područja, uzroka upale itd. Pogledajmo malo detaljnije simptome sinusitisa.

Akutna upala sinusa

U ovom slučaju upala sinusa se najpre manifestuje simptomima, kao što su zapušen nos, lučenje nosnog sekreta, bolni pritisak u predelu lica i tako dalje. Čest je i gubitak čula mirisa. Kako se upala pogoršava, pojavljuju se i simptomi zamora, malaksalosti, visoke temprerature, lošeg zadaha i grlobolje. Čak su mogući i zubobolja i kašalj. Nosni sekret je obično gust, zelene ili žute boje.

Ukoliko je reč o maksilarnom sinusitisu (predeo ispod očiju), pritisak i bol se osećaju u predelu jagodica, s obe strane lica. Upala snusa može ponekada da dovede i do zubobolje.

Bol se pogoršava pokretima naginjanja unapred, a olakšanje od bola se može postići naginjanjem unazad, međutim, nakon uspravljanja bol se može pojačati.

Frontalni sinusi, locirani iznad očiju, stvaraju bolni pritisak u predelu čela. Ukoliko imate ovakvu vrstu upale, možete osetiti blago olakšanje kada sedite uspravno, ali se bol može pogoršati kada se vratite u ležeći položaj.

Akutna upala sitastih sinusa (koji se nalaze između očiju i nosa) može uzrokovati bol oko očiju i u predelu čeonog režnja i dovodi do grlobolje, slivanja sekreta u ždrelo i zapušenih nosnih hodnika. U slučaju akutne upale sitastih sinusa čak i kašljanje ili slične stresne aktivnosti mogu dovesti do pojačanog bola, a blago olakšanje se može osetiti u sedećem položaju.

Klinasti sinusi su locirani iza očiju i dovode do glavobolje u predelima očiju, čela i temena glave. Kao i kod prethodnih vrsta upale sinusa, bolovi se pojačavaju usled naginjanja napred i nazad, a simptomima se pridružuje i problem sa vidom.

Hronična upala sinusa

Simptomi hronične upale sinusa su zapušenje nosa, stvaranje nosnog sekreta, kao i lučenje sekreta u ždrelo, zatim glavobolje, grčevi u predelu lica, loš zadah, groznica i tako dalje. U slučaju hroničnog sinusitisa, simptomi mogu trajati i do dva meseca.

Ukoliko je upala zahvatila maksilarne sinuse (u predelu jagodica), simptomi se odnose na bolni pritisak ispod očiju, zubobolju i noćni kašalj. Bol se može pogoršati u slučaju prehlade ili alergija.

Hronična upala frontalnih sinusa može dovesti do konstantnog odliva sekreta u ždrelo i blage do umerene glavobolje. Glavobolja će u ovom slučaju biti najupornija u predelu čela. Ukoliko su sitasti sinusi zahvaćeni ovom upalom, može se takođe javiti umerena glavobolja i odliv nosnog sekreta u ždrelo.

Simptomi kod upale klinastih sinusa su pojava nosnih sekreta, umeren bol i neugodan osećaj između očiju, kao i grlobolja. Bol može biti učestaliji u jutarnjim satima.

Ovo je bio samo kratak pregled uobičajnih simptoma upale sinusa. Dijagnostikovanje se vrši raznim testiranjima; endoskopijom nosa, skeniranjem, magnetnom rezonancom ili radiologijom. Takođe se mogu uraditi i alergijski testovi. Ipak, doktor će pacijenta podvrgnuti fizičkim ispitivanjima i proverom anamneze, pre nego što se odluči za dalja testiranja.

Najčešći uzroci

Postoje brojni uzroci koji dovode do upale sinusa. Navešćemo neke od njih:

Bakterijska, gljivična ili virusna infekcija su među glavnim uzrocima upale sinusa.
U nekim slučajevima, otvor sinusne šupljine može biti blokiran zadebljanjima sluzokože, usled pojave tumora ili nosnih polipa.

Kao uzrok upale sinusa se može javiti i devijacija nosnog septuma, tankog hodnika koji deli nozdrve, čija upala može dovesti do infekcije.

Upotreba kokaina i ostalih nelegalnih droga koje se konzumiraju unošenjem kroz nozdrve, može dovesti do iritacije sinusnih šupljina, odnosno upale sinusa.

Može se takođe desiti da cilije, sitne dlačice u nosu i sinusnim šupljinama, budu oštećene dimom ili nedostatkom vlažnosti, usled čega dolazi do zadržavanja mukoznog sekreta, koji postaje savršeno mesto za razvoj bakterija koje dovode do infekcije.

Lečenje upale sinusa

Lečenje upale sinusa je uglavnom orijentisano na smanjenje zapaljenja sinusnih šupljina, kao i na odgovarajuću sinusnu drenažu. Metode lečenja uključuju upotrebu lekova koji dovode do otpušavanja nosnih i oralnih blokada, upotrebu antibiotika (za suzbijanje infekcije), antihistamina (za alergije) i steroida (za suzbijanje zapaljenja). Vrsta medikamenta se određuje na osnovu vrste upale sinusa, kao i učestalosti simptoma. Za neke pacijente je čak neophodna operacija kako bi se otklonila blokada i omogućila drenaža sinusa.

Kako izbeći upalu sinusa

Pored standardne terapije lekovima, ukoliko vodimo računa o svom zdravlju, možemo izbeći nastanak sinusitisa. Evo nekih korisnih saveta.

Izbegavati kontakt sa osobama koje pate od upala gornjeg respiratornog trakta.
Vakcina protiv gripa može sprečiti upalu.
Ukoliko već patite od začepljenja nosa (kongestacije), izbegavajte putovanje avionom ili koristite sprej za dekongestaciju pre poletanja.
Izbegavajte alergente, kao što su dim, polen, prašina ili bilo koji alergent na koji ste alergični.
Ukoliko patite od upale gornjeg respiratornog trakta, izbegavajte čestu upotrebu mlečnih prozvoda, uključujući sir, sladoled i tako dalje.

Navlažite čistu tkaninu toplom vodom i napravite oblogu za lice, koja vam može pomoći u smanjenju bolnog pritiska na licu.

Izbegavajte ekstremne temperature, jer dovode do pogoršanja simptoma.
Parite lice nekoliko puta dnevno kako biste olakšali dekongestaciju.

U retkim slučajevima hroničnog sinusitisa, upala se može proširiti na mozak, dovodeći i do smrtnog ishoda. Iako ovakav razvoj događaja predstavlja retkost, potrebno je otići na zdravstveni pregled, kako bi se otkrio uzrok upale sinusa.