ostecenje jetre

Jetra je jedan od najvažnijih i najveći čvrsti organ u našem telu. Ona se nalazi u gornjem desnom delu abdomena i delimično je zaštićena rebrima. Jetra vam je potrebna za razne važne funkcije u organizmu i bez nje ne možete preživeti.

Baš iz tog razloga stručnjaci napominju da morate biti veoma pažljivi da ne ignorišete ove rane simptome oštećene jetre. Trebalo bi da znate rane simptome oštećena jetre i da se brinete o svojoj jetri koliko god možete.

Napomena: stručnjaci kažu da postoji više od stotinu bolesti jetre. Svaka od njih ima svoje simptome. Među neke od ovih bolesti spadaju i bolest alkoholne jetre,hepatitis, bolest masne jetre i ciroza jetre. Rani znaci bolesti jetre esto bivaju zanemareni jer nisu specifični i vezuju se za brojna druga oboljenja.

ostecenje jetre

Razloga za brigu ipak nema jer ovde možete videti najučestalije rane znake oštećenja jetre. Kao što je rečeno, vi biste trebali biti veoma pažljivi i u slučaju da primetite neke od ovih znakova posetiti doktora što je pre to moguće.

 1. Žutica

Žutica je obojenost kože, jezika, vrhova prstiju i očiju žućkastom nijansom. Ona se javlja usled povećanja bilirubina u krvotoku i telesnom tkivu koji bi se inače izlučio u žuči. Takođe bi trebalo da znate da se bilirubin nagomilava kada se stare crvene krvne ćelije razlože u jetri, što uglavnom prouzrokuje da koža požuti. Žutica takođe može značiti da imate problem sa gušteračom ili žučnom kesom, stoga bi trebalo da hitno potražite medicinsku pomoć ukoliko iskusite ovaj simptom.

 1. Bol u stomaku

Bol u stomaku često može biti baš bol u gornjem desnom kvadrantu stomaka. Kada jetra ne funkcioniše adekvatno, može se pojaviti bol u tom delu tela.

 1. Promene u boji urina

Ukoliko pijete puno vode a vaš urin je i dalje tamne boje, to može biti razlog za brigu. Nemojte ignorisati ovaj rani znak upozorenja jer (na žalost) to može biti jedan od ranih znakova oštećenja jetre. Urin može biti braon boje, boje ćilibara ili narandžast zbog povišenog nivoa bilirubina u krvotoku. Bilirubin je povišen jer ga se jetra ne može rešiti, te se on izlučuje putem mokraće. Taman urin se mođe javiti i usled dehidratacije, kao posledica konzumiranja antibiotika ili suplemenata vitamina B, infekcije urinarnog trakta, deficita enzima ili abnormalnosti bubrega.

 1. Nedostatak apetita

Nedostatak apetita se može pojaviti usled nedovoljnog stvaranja žuči koja pomaže probavljanju masti iz hrane. Kada hrana nije adekvatno probavljena, to može dovesti do nedostatka apetita i mršavljenja. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, posetite doktora.

 1. Zadržavanje tečnosti

Morate biti veoma pažljivi jer stručnjaci kažu da je ovo jedan od najčešćih simptoma oštećenja jetre – naročito kada se radi o zadržavanju tečnosti u člancima i stopalima. Ovo je slično ascitesomu osim toga što se tečnost skuplja u spoljašnjim tkivima donjih ekstremiteta. Postoji još mnogo uzroka zadržavanja tečnosti, uključujući i probleme sa bubrezima, hormonalne disbalanse, zastoj srca i limfne bolesti.

 1. Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje takođe mogu biti rani znaci oštećenja jetre. Tačno je da oni mogu imitirati druge bolesti poput migrene, trovanja hranom, vrtoglavice, morske bolesti, rane trudnoće, depresije i problema sa bubrezima. Dakle, ljudi koji imaju problema sa jetrom često pate od mučnine jer jetra tad ima smanjenu sposobnost da eliminiše toksine iz tela.

 1. Crevno krvarenje, dijareja ili konstipacija

Jetra stvara faktore koagulacije i bez njih može doći do krvarenja creva, dijareje ili konstipacije.

 1. Disbalans hormona

Muškarci, morate biti veoma pažljivi jer oštećenje jetre može prouzrokovati hormonalne promene kod muškaraca koje mogu imati ozbiljne posledice: gubitak libida, rast grudi, itd.

 1. Promene u abdomenu

Ukoliko osetite bol ili grčeve u donjem delu abdomena ili se osećate izuzetno naduto, to može značiti da patite od ascitesoma i jetre koja otkazuje. Ascitesom je jedan od ranih znakova oštećenja jetre i u suštini znači da se tečnost nagomilala u stomačnoj šupljini. Može se javiti kada je jetra oštećena ili kada imate cirozu jetre, ali i kada patite od oboljenja koja nemaju veze sa jetrom, te je neophodno potražiti stručnu pomoć ukoliko vam se pojavi ovaj simptom.

 1. Povećan svrab kože

Stručnjaci takođe navode da koža postaje osetljivija kada je jetra oštećena što često prouzrokuje svrab, perutanje i osetljivost na dodir. u ovom slučaju se čak mogu javiti i modrice i povećana vidljivost vena. Možete pokušati da hidrirate kožu losionom za telo ali svrab i osetljivost kože najverovatnije neće nestati dok se pravi problem sa jetrom ne dijagnostikuje i tretira.

 1. Promene u boji stolice

Kada je vaša jetra oštećena ona ne proizvodi dovoljno žuči što znači da će se promeniti i boja vaše stolice. Umesto braon boje, ona može postati svetlo žuta, boje gline ili siva. Ukoliko primetite ovo, posetite lekara pod hitno.

 1. Iscrpljenost i slabost

Jedni od najčešćih simptoma oštećenja jetre su iscrpljenost i slabost. Kada jetra ne funkcioniše kako treba, telo mora raditi napornije i vama je potrebno više odmora. Ovo se javlja usled povećane količine toksina u krvotoku koji se ne može iščistiti jer jetra ne može adekvatno odstraniti toksine. Ukoliko ovi simptomi ne jenjavaju, naročito ukoliko se jave uz druge simptome oštećenja jetre, potražite savet lekara što pre.

To ipak nije sve. Ovo nisu svi rani simptomi oštećenja jetre. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma – obratite se lekaru pod hitno!