kako ukloniti akne na licu

Osnovna odlika akni su bubuljice na licu, ledjima i/ili ramenima. Često se javljaju u pubertetu, baš u vreme kada nam spoljašnji izgled postaje naročito važan. Mada mogu da izazovu prilične psihičke probleme,iako akne nisu opasne po zdravlje.
kako ukloniti akne na licu
Akne u pubertetu se češće javljaju kod dečaka nego kod devojaka i pogađaju 80% pubertetlija u zapadnim zemljama. Osnovni uzrok akni je preosetljivost na no-malan nivo testosterona, muškog polnog hormona. Zbog toga lojne žlezde (koje su odgovorne za masnoću kože) proizvode veliku količinu loja, masnog sekreta koji podmazuje i štiti kožu. Istovremeno, zbog preterano jake reakcije zida lojnih kanala odumrle ćelije ostaju čvrsto priljubljene uz nju. Umesto da budu izbačene kroz kanal kada odumru, ćelije se nakupljaju i začepljuju kanal. Nakupljeni loj se stvrdne, stvarajući crn ili beo čepić.

Bakterije koje su normalno prisutne na koži lako se razmnožavaju na tako nakupljenom loju, izazivajući crvenilo i otok tipičan za akne u pubertetu. U težim slučajevima bubuljice ili miteseri mogu se razviti u tvrde otoke ili ciste ispunjene tečnošću.
Akne mogu da se pogoršaju od nekih lekova — na primer nekih vrsta pilula za kontracepciju, kortikosteroida i antiepileptika. Kod nekih žena akne upućuju na sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj, koji može izazvati i neuredne menstruacije, neplodnost, preteranu maljavost i gojaznost.

Prevencija akni u pubertetu
Ovi opšti saveti će koristiti svim osobama koje su sklone aknama, a možda vam ništa drugo neće ni biti potrebno da obuzdate blaže izražene bubuljice.
• Lice perite nemasnim sapunom koji ne isušuje preterano kožu.
• Ako vam treba sredstvo za vlaženje kože, odaberite proizvod koji ne sadrži masnoću.
• Ultraljubičasti zraci pomažu ublažavanje akni, zato kožu svakodnevno izlažite dnevnoj svetlosti i svežem vazduhu najmanje pola sata, ali ne u vreme kada je sunce najjače (leti je to obično između 10 i 15 časova).
• Pažljivo birajte sredstvo za sunčanje. Kupujte proizvode u kojima nema paraaminobenzoične kiseline i koji ne sadrže sastojke koji vam mogu začepiti pore.
• Izbegavajte preterano znojenje i dugotrajan boravak u vlažnoj sredini. Mnogi smatraju da se stanje kože time pogoršava.
• Izbegavajte dodatke ishrani koji sadrže jod i jodiranu so, jer od njihove upotrebe akne mogu postati izraženije.
• Jednom do dva puta dnevno nanesite na bubuljice ulje melaleuke, i to čistim vrhom prsta ili komadićem gaze. Možete i razblažiti ulje vodom.
• Pazite da vam kosa ne pada preko lica, naročito ako se brzo masti, i pazite da ne dodirujete prečesto lice.
• Ako koristite gel ili penu za kosu, a akne vam se javljaju na čelu, pokušajte da ne upotrebljavate te proizvode nekoliko nedelja da vidite hoće li se javiti poboljšanje.
• Bubuljice nemojte bosti iglom niti ih cediti, jer vam mogu ostati ožiljci. Dobro operite ruke pre čikenja lica vatom potopljenom u biljni čaj ili pre nanošenja etarskog ulja.

Akne u pubertetu i način ishrane.
Većina istraživanja pokazuje da hrana nema dejstvo na akne. Možda je ipak korisno da vodite dnevnik ishrane — beležite sve što jedete tokom dana, kako biste proverili da li možda neka vrsta hrane podstiče izbijanje bubuljica. Na primer, neke žene tvrde da uzimanje čokolade neposredno pred menstruaciju kod njih izaziva pojavu akni. Osobe koje pate od akni pokazuju sklonost prema nižem nivou vitamina A u krvi, pa pripazite da vam taj vitamin i beta karoten budu dovoljno zastupljeni u ishrani. Nemojte ga uzimati kao dodatak, osim prema lekarskom savetu.

Biljke koje pomažu koži u pubertetu
Koren maslačka, čičak, kopriva, hajdučka trava i ehinacea pomažu ublažavaje akni, verovatno čineći kožu nepovoljnom podlogom za bakterije.
Obratite se lekaru… …ako smatrate da se akne izrazito pogoršavaju.
>>>>Kako ukloniti akne

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *