akne

Osnovna odlika akni su bubuljice na licu, leđima i/ili ramenima. Često se javljaju u adolescenciji, baš u vreme kada nam spoljašnji izgled postaje naročito važan. Mada mogu da izazovu prilične psihičke probleme, akne nisu opasne po zdravlje. Bolest se češće javlja kod dečaka nego kod devojaka i pogađa 80% tinejdžera u zapadnim zemljama.
akne
Osnovni uzrok akni je preosetljivost na normalan nivo testorsterona, muškog polnog hormona. Zbog toga lojne žlezde proizvode veliku količinu loja, masnog sekreta koji podmazuje i štiti kožu.

Istovremeno, zbog preterano jake reakcije zida lojnih kanala odumrle ćelije ostaju čvrsto priljubljene uz nju. Umesto da budu izbačene kroz kanal kada odumru, ćelije se nakupljaju i začepljuju kanal. Nakupljeni loj se stvrdne, stvarajući crn ili beo čepić. Bakterije koje su normalno prisutne na koži lako se razmnožavaju na tako nakupljenom loju, izazivajući crvenilo i otok tipičan za akne.

U težim slučajevima bubuljice ili miteseri mogu se razviti u tvrde otoke ili ciste ispunjene tečnošću. Akne mogu da se pogoršaju od nekih lekova – npr nekih vrsta pilula za kontracepciju, kortikosteroida i antiepileptika. Kod nekih žena akne upućuju na sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj koji može izazvati i neuredne menstruacije, neplodnost, preteranu maljavost i gojaznost.

Prevencija

– lice perite nemasnim sapunom koji ne isušuje preterano kožu
– ako vam treba sredstvo za vlaženje kože, odaberite proizvod koji ne sadrži masnoću
– ultraljubičasti zraci pomažu u ublažavanju akni, zato kožu svakodnevno izlažite dnevnoj svetlosti i svežem vazduhu najmanje pola sata, ali ne u vreme kada je sunce najjače
– pažljivo birajte sredstvo za sunčanje. Kupujte proizvode u kojima nema para-amino-benzoične kiseline i koji ne sadrže sastojke koji vam mogu začepiti pore.
– Izbegavajte preterano znojenje i dugotrajan boravak u vlažnoj sredini.
– Izbegavajte dodatke ishrani koji sadrže jod i jodiranu so.
– 1-2 puta dnevno nanesite na bubuljice ulje melaleuke, i to čistim vrhom prsta ili komadićem gaze
– Pazite da vam kosa ne pada preko lica, i pazite da ne dodirujete puno lice
– Ako koristite gel ili penu za kosu a akne vam se javljaju na čelu pokušajte da ne upotrebljavate te proizvode nekoliko nedelja da vidite hoće li se javiti poboljšanje.

Lečenje

Aromaterapija. Isprobajte sledeće:
– U ½ šoljice dodajte po 2 kapi ulja kleke i ulja atlaskog kedra. Tokom dana svaka 2 sata nanesite malo tog rastvora na kožu pomoću komadića vate.
– U kašiku jojobinog i bademovog ulja dodajte 2 kapi klekinog ulja, izmešajte pa pažljivo nanesite na problematično područje, istim postupkom kao i gore.
– U 5 kašika jojobinog ulja dodajte po 2 kapi ulja gorke pomorandže i ulja atlanskog kedra. Istu količinu ova 2 etarska ulja dodajte i u losion za kožu bez mirisa. Mešavina sa uljem namenjena je za noćnu, a losion za dnevnu primenu.

Lekovito bilje

Uzmite jednake delove sušenog čička, koprive, hajdučke trave, broća, ehinacee i korena maslačka pa od toga napravite oparak. Pijte po jednu šolju čaja jednom do dva puta dnevno.

2-3 kašike sušenog bosiljka skuvajte u šolji vode. Ohladite ga pa očistite kožu vatom potopljenom u čaju.

Očistite lice nanoseći ga nad činiju 5-10 minuta, a glavu pokrijte peškirom. Osušite lice i nanesite ružinu ili zovinu vodicu, destilovani hamamelis ili čaj od nevena. Možete upotrebiti i toplu vodu u koju ste dodali par kapi tinkture nevena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *