ahilova tetiva povredaANATOMIJA
Ahilova tetiva je tetiva koja povezuje mišić lista (gastroknemijus i soleus) sa petnom kosti (kalkaneus). Tetiva se nalazi odmah ispod kože sa zadnje strane vašeg članka.
Kao i većina tetiva i ova iako najjača na telu i te kako može biti povređena.

FUNKCIJA
Ahilova tetiva podržava kontrakciju gastroknemijusa i soleusa i omogućava normalan hod, trčanje, skakanje, penjanje na prste i uz stepenice itd.

AHILOVA TETIVA TIPOVI POVREDE
Tendinitis Ahilove tetive je zapravo zapaljenje tetive. Obično nastaje usled prevelikog istezanja tetive koje pravi mikrotraume na njoj. Tetiva postaje otečena, bolna i smanjuje se njena fleksibilnost. Ukoliko se ovo stanje ne leči može postati hronično i vrlo bolno. Može se čak i desiti da ove mikrotraume rezultuju i kidanjem odnosno rupturom čitave tetive.

TRETMAN
Tretman pokidane tetive se sastoji iz operativnog dela koji služi da poveže tetivu i mirovanja koje će joj dozvoliti da zaraste i oporavi se u potpunosti. Zato se nakon operacije i koristi gips koji će omogućiti mirovanje.
Naravno, svaki slučaj treba
tretirati individualno. Neki kandidati jednostavno nisu pogodni za operaciju. Uzroci mogu biti slaba cirkulacija, problemi sa kožom, godine starosti, oboljenja srca i pluća. Vreme oporavka za svaku osobu je drugačije i može se desiti da oporavak potraje i čitavih 6 meseci. Evo i 6 saveta kako da sačuvate vašu Ahilovu tetivu u zdravom stanju:

1. Birajte patike za trčanje veoma pažljivo. One moraju pružati dobru podršku petnoj kosti i tetivi. Takođe morate da znate da nema patika koje će vas sačuvati od povrede u koliko ne znate gde su vaši limiti i ograničenja.

2. Dobro se zagrejte pre trčanja i krenite najpre sa hodanjem jer noga je bolje provesti 2 min u zagrevanju nego 6 meseci u krevetu.

3. Vodite računa da često istežete i jačate mišić lista.

4. Povećavajte dužinu i intenzitet trčanja postepeno i ne više od 10 % nedeljno

5. Izbegavajte eksplozivne sprintove ukoliko niste na njih navikli, a ukoliko jeste dobro se zagrejte

6. Iskoristite zadnjih 5 min. vežbanja za pravilno hlađenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *