afte

Male bele, sive ili žute ranice mogu se pojaviti pojedinačno ili u grupa na bilo kom mestu u ustima, uključujući i jezik. Afte su veoma bolne i od njih pati oko petine ljudi. Najčešće se javljaju kod osoba koje se loše hrane ili imaju neku infekciju, kao i kod onih koji su pod velikim stresom.
afte
Mnogobrojni mogući uzroci afti uključuju nedostatak vitamina, probleme sa varenjem, preosetljivost na hranu, povrede. Afte se češće javljaju kada ste iscrpljeni ili pod stresom. Ponekad to može biti i znak ozbiljnijeg problema, npr tuberkuloze, infekcije herpes simpleksom, celakije, Kronove bolesti, anemije ili leukemije.

Prevencija

Svakako se zdravo hranite. Ojačajte otpornost na infekcije uzimanjem belog i crnog luka, namirnica bogatih cinkom, vitaminom C i flavonoidima, kao i ograničavanjem uzimanja prerađenih ugljenih hidrata. Izbegavanje paste za zube koja sadrži materije kao što su natrijum lauril sulfat, jer on može da uništi zaštitni mucin u pljuvački.

Lečenje

Lekovi iz kuhinje. Umirite afte grgljanjem, jednom ili 2 puta dnevno:
– hladnim čajem zbog adstringentnog delovanja
– čajem od kadulje zbog antiseptičnog i adstringentnog dejstva i podsticanja zarastanja.

Aromaterapija
– Pomešajte 5 kapi melaleukinog ulja, 3 kapi ulja limuna i 2 kapi ulja izmirne sa 2,5 kašičice ulja od semenki grejpfruta. Prstom nanosite mešavinu na afte svaka dva sata.
– Dodajte po kap ulja melaleuke, geranijuma i lavande u pola šolje vode. To koristite kao vodicu za ispiranje usta 3-4 puta dnevno.
– Dojajte nekoliko kapi melaleuke, geranijuma ili lavande u šolju tople vode i tu mešavinu koristite za ispiranje usta 3 puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *