Mada mnoge ” neverne Tome ” smatraju da to nije istina, afte se ipak najčešće javljaju usled povećane izloženosti stresnim situacijama, te nakon pada imuniteta.

Afte na jeziku, u grlu, na desnima

Smatra se da ove ranice na sluzokoži usta, koje prate vrlo neprijatni simptomi zausta nastaju kao posledica izloženosti stresnim situacijama, ali neretko se događa i da se afte na jeziku, grlu i na desnima pojave i usled loše higijene usne duplje, odnosno kod osoba koje nose proteze ili nakon neke intervencije kod stomatologa.

Šta su afte – uzrok

Do sada nije otkriven precizno niti jedan tačan uzrok za nastanak afti, mada se najčešće upravo navodi steres kao glavni uzrok za pojavu ranica na sluzokoži usne šupljine.
Na pitanje šta su afte će sigurno znati da odgovori barem 80 % ukupne populacije, uzevši u obzir da je ova neprijatnost vrlo rasporstranjena, a najčešće među pripadnicama nežnijeg pola, te kod dece u pubertetu i kod trudnica. Osnovni uzrok za to leži u činjenici da se, prema statistici žene mnogo teže nose sa stresnim situacijama, dok je poznato da se u organizmu tokom perioda puberteta i trudnoće odvijaju velike promene što često izaziva i pojavu afti.

afte na jeziku desnima

Afte na jeziku

Afte na jeziku, odnosno obodu jezika se, čini se procentualno najčešće javljaju i u zavisnosti od veličine i rasprostranjenosti, one uglavnom izazivaju i najmanje neprijatnosti, koja se najčešće manifestuje peckanjem kada se unosi kisela, slana i ljuta hrana.

Povezano>>>  Afte prevencija i lčenje

Afte u grlu

Možda najneprijatnije su afte na glu, jer one mogu da izazovu i probleme sa gutanjem. Naravno, sve zavisi i koliko ih je.
A ukoliko se pojave afte na grlu svakako se najpre savetuje da potražite pomoć lekara specijaliste kako bi vam prepisao adekvatnan lek. Obično je dovoljno da se koristi određeno sredstvo za ispiranje grla.

Afte na desnima

Uz one na jeziku, afte na desnima se takođe izuzetno često javljaju. Iako se smatra da i one nastaju kao posledica izloženosti stresnim situacijama, odnosno pada imuniteta, afte na desnima često mogu nastati i usled mehaničke povrede. Recimo, kod osoba koje nose proteze mnogo je veća verovatnoća da dođe do pojave ranica na desnima, ako ih nažuljaju protezom.

Kako se leče afte

Gotovo svaka osoba koja je imala u nekom periodu života problem sa aftama zna i kako se one leče. Naravno, mnogo je različitih prirodnih sredstava za lečenje afti.

Iako afte, najčešće same nestaju čak i ako se ne leče, činjenica je da one mogu izazvati priličnu neprijatnost, pa se zato savetuje najpre da sve dok u potpunosti ne nestanu izbegavate jaku, začinjenu hranu i kiselu. Takođe, neretko se događa da kada recimo unosite svež paradajz osetite peckanje, pa je najbolje ni njega ne konzumirati dok se afte ne povuku.

Što se lečenja tiče, najbolje je koristiti proverene prirodne lekove, a među najboljima je čaj od žalfije. Ne zaboravite da se on priprema drugačije od ostalih čajeva i to na sledeći način : 1 prstohvat listova žalfije prelijte sa 250 mililitara proključale vode, poklopite i ostavite da odstoji tačno tri minuta – ni minuta više ni manje. Zatim procedite čaj i sačekajte da se prohladi, pa njih ispirajte usta ili grlo, a u zavisnosti od toga gde imate afte.

Ukoliko, pak imate afte na desnima, najbolje je da najpre isperete usta troprocentnim hidrogenom, pa isperete usta sa malo mlake vode. Zatim na štapić ili vaticu nakapajte kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu i natopite njime afte. Poželjno je da nakon ovoga ne unosite ni hranu ni piće najmanje pola sata.

Za lečenje afti se uspešno koristi i blag rastvor sode bikarbone ( pola kafene kašičice na 250 mililitara vode ) kojim se ispiraju usta, ali i propolis kapi.

Ukoliko, pak i nakon primene ovih prirodnih lekova, neprijatnost u vidu peckanja, pa čak i bolova ne nestane, savetuje se da potražite pomoć lekara specijaliste, a najbolje je da prvo zatražite savet od svog stomatologa koji će vam i objasniti kako se leče afte u vašem slučaju, te predložiti adekvatnu terapiju.