ad kapi za bebeSvakako jedna od prvih nedoumica sa kojima se mame susreću jeste da li je neophodno detetu davati AD kapi ili ne? A odmah zatim sledi pitanje da li koristiti domaće AD kapi ili uvozne, koliko kapi treba davati detetu, koliko dugo i mnoga druga pitanja.

 
Baš iz tog razloga mi nećemo ni pokušavati da vam odgovorimo na ova pitanja, jer jedino ko vam može dati valjan odgovor jeste pedijatar koji prati vaše dete. Mi ćemo pokušati da navedemo činjenice koje su do sada otkrivene o ovim vitaminima, te njihovom korišćenju.
Sve što možete pročitati u nastavku našeg teksta su mišljenja različitih ljudi, što stručnjaka iz oblasti pedijatrije, što majki i njihovih iskustava. Zato je najbolje uzeti ih sa rezervom, a prvenstveno slušati pedijatra, odnosno osobu koja je zadužena za praćenje rasta i razvoja, te lečenje vašeg deteta.

 
Vitamin D je vitamin koji je odgovoran za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, ali i za pravilan rad mišića i nerava. Pored toga što se ovaj vitamin stvara pod uticajem sunčevih zraka, njega ima u ne tako zanemarljivoj količini u: ribljem ulju, žumancetu i u morskoj ribi, a u nešto manjoj količini i u puteru. Vrlo je važno unositi dovoljne količine vitamina D, a naročito kod odojčadi, kako ne bi došlo do oboljenja poznatog kao rahitis.

 
Vitamin A je još jedan vrlo važan vitamin, koji je neophodno unositi u organizam u dovoljnoj količini, jer utiče na pravilan rast i razvoj kostiju, te poboljšava opšte stanje organizma, utiče na kvalitet vida. Pored toga što ga ima u formi AD kapi, vitamina A ima najviše u: ribljem ulju, džigerici, te punomasnim mlečnim proizvodima, ali i jajima. Poznato je da ljudski organizam sam proizvodi ovaj vitamin, ali uz pomoć beta karotena i ostalih takozvanih karotenoida, kojih ima najviše u: šargarepi, bundevi, kajsiji, breskvi, ali i blitvi, spanaću, zelju i ostalim vrstama tamno zelenog lisnatog povrća.

 
Dakle, iz svega navedenog je sasvim jasno da je unos vitamina A i D neophodan, kako za odojčad, tako i za mališane uopšte, ali i za odrasle osobe. Međutim, dovodi se u pitanje samo koje AD kapi valja unositi i da li ih uopšte valja unositi.

 
Postoje pedijatri koji zastupaju mišljenje da ukoliko se odojče hrani isključivo majčinim mlekom, a sama majka se hrani kvalitetno, vodeći računa o pravilnom unosu namirnica bogatih ovim vitaminima, u tom slučaju nema razloga detetu davati AD kapi. Opet, postoje drugi koji smatraju da bez obzira koliko se majka hranila dobro i vodila računa o unosu ovih vitamina, detetu je neophodno davati AD kapi. Takođe, neki lekari – pedijatri smatraju da A vitamin nije neophodno dodavati bebama, ukoliko za to ne postoje opravdani razlozi.

 
Kada su u pitanju bebe koje se hrane adaptiranim mlekom, pedijatri nisu ni tu saglasni. Jedni smatraju da nema potrebe dodatno davati AD kapi takvoj deci, kako ne bi došlo do hipervitaminoze, jer u svakom adaptiranom mleku postoji određena količina ovih vitamina. Drugi, pak smatraju da treba unositi svakodnevno AD kapi, ali u minimalnoj količini.

 
Koje ćete mišljenje od ovih vi prihvatiti, aposlutno zavisi od vaših stavova i o ishrani i o životu uopšte. A najtoplije vam preporučujem da pre nego što odlučite potražite savet na nekoliko strana, kako biste čuli različita mišljenja – za i protiv, pa tek onda donesite odluku.

 

AD kapi za bebe doziranje

Kada je u pitanju doziranje ovih kapi, i tu ne postoji opšteprihvaćeno mišljenje. Odnosno, zna se da je za odojčad neophodno svaki dan unositi 200 do 400 internacionalnih jedinica ( IU ). Ali, preporučena količina AD kapi zavisi prvo od ishrane kako deteta, tako i majke, pa je zato vrlo nezahvalno reći toliko i toliko kapi. Uz to, vrlo je važno i da li koristite domaće ili uvozne AD kapi, jer je različita koncentracija vitamina u njima.
Napominjem opet, prilikom korišćenja AD kapi treba biti pažljiv, pa je najbolje da poslušate savet pedijatra.

Do kada se AD kapi daju bebama

Prema nekim teorijama, a koje zastupaju oni koji smatraju da su AD kapi neophodne, one se daju u prvoj godini života svakodnevno. Postoje mišljenja da se AD kapi za bebe daju i u drugoj godini života, ali to mišljenje nije zastupljeno u velikoj meri.

AD kapi cena

Kada je u pitanju cena AD kapi imajte na umu da ona nije naročito visoka, barem kada se uporedi sa svim ostalim potrepštinama za bebu. Uz to, one traju prilično dugo, tako da je ova stavka gotovo zanemarljiva u vašem kućnom budžetu.Mogu se naći po ceni od 160 din. do 220 din. u zavisnosti od proizvodjača i apoteke.