za jacanje imuniteta

Kako da se zaštitite od prehlade

Sa promenama vremena (sa toplog na hladno) raste i mogućnost od prehlade.Od prehlade se možemo zaštititi samo jačanjem imunog sistema, jer kod nje ne pomažu ni vakcine, ni antibiotici. Zato vam nudimo sedam zlatnih pravila za jačanje imuniteta, pa samim tim i za bolju zaštitu od virusa.

30 minuta dnevno na svežem vazduhu
Svež vazduh je veoma važan u održavanju dobrog zdravlja, iako na to često zaboravimo. Ovo se pri tom odnosi i na leto i na zimu. Ukoliko leti koristite klimu za rashlađivanje, ne zaboravite da na svakih nekoliko sati dobro provetrite prostoriju u kojoj boravite, kako ne biste živeli i radili u ustajalom vazduhu, u kome može biti i virusa i bakterija. Osim toga, ne zaboravite da svakog dana prošetate bar pola sata na svežem vazduhu, jer ćete time svakako unaprediti svoje zdravlje.

Svakodnevni probiotici
Digestivni trakt je naš najveći imuni organ. Oko 100 biliona bakterija igraju suštinsku ulogu u odbrani organizma. Probiotici su pri tom veoma važni. Kada kupujete jogurt, obratite pažnju na to da li sadrži probiotike. Ukoliko ne volite jogurt ili vam iz nekih razloga smeta, potražite probiotske preparate u apoteci, kako biste zaštitili crevnu floru.

Ne preskačite obroke.
Mnogi ljudi izlaze iz kuće, a da nisu doručkovali.U podne jedu na brzinu, da bi najobilnije jeli uveče.
Pogrešno!
Redovni obroci održavaju telesnu temperaturu, kao i nivo šećera u krvi, a i jedno i drugo ima uticaja na imunitet. I, ne zaboravite da u obroke uključite bar jedno kuvano jelo i salatu!

Bombone u džepu
Promene temperature, kako leti, tako i zimi, nadražuju i isušuju sluzokožu organa za disanje. Takva sluzokoža je idealna podloga za viruse, pa je zbog toga važno da održavate njenu vlažnost. Ako niste u mogućnosti da popijete malo vode ili čaja, uzmite bombonu, ali ne čokoladnu, već osvežavajuću. I žvakaća guma može biti od pomoći u nedostatku boljih rešenja.

Redovno pranje ruku
Rukovanjem se prenose razne infektivne bolesti. Rizik predstavlja i držanje za šipke u prevozu, guranje kolica u prodavnici itd. Pošto ne možete prati ruke svaki čas, najvažnije je da ih perete pre jela. Tako vaspitajte i svoje ukućane, kako ne bi jeli, a da prethodno nisu oprali ruke. Takođe izbegavajte da prljavim rukama dodirujete lice, jer na ovaj način možete inficirati oči, nos, kožu i sl.

Sauna jednom nedeljno.
Ako nemate srčanih problema, sauna može biti odlično mesto za poboljšanje imuniteta. Steknite naviku da odlazite jednom nedeljno. Ako možete da je uklopite sa plivanjem u bazenu, efekat će biti još veći.

Svakog dana sok od svežeg voća i povrća.
Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća izuzetno su bogati vitaminima i mogu se piti u svako doba dana (van obroka), a najdelotvorniji su ujutru, na gladan stomak. Ako nemate vremena da ih cedite, pokušajte bar da kupujete sokove od sto posto prirodnih sastojaka. U najkvalitetnije spadaju sokovi sa dosta vitamina C: sok od pomorandže, limuna, bobičavog voća… Ukoliko patite od viška kiseline, jedna čaša na dan je sasvim dovoljna.