otok zuba

Kada se zub inficira, verovatno će vas boleti cele desni, a imaćete i otok. Ovi abscesi mogu biti jako bolni i izazvati uvećanje limfnih žlezda koje se nalaze blizu inficiranog zuba. Možda vam čak i natekne lice. Kako bi se sprečile dalje komplikacije, neophodno je otići kod zubara, koji će rešiti problem.

Šta raditi kada se zbog infekcije zuba javi otok

Lice će verovatno nateći zbog zubnog abscesa. Absces zuba je zapravo infekcija lica, usta, grla ili vilice, koja počinje od inficiranog zuba. Ako se javi otok lica od zuba zbog zubne infekcije, morate otići kod zubara.

otok zuba

 1. Lečenje abscesa zuba

Vaš stomatolog će naći način za lečenje zubnog abscesa. Prvo je najvažnije izlečiti infekciju kako bi se skinuo otok zuba.

 • Vaš zubar će početi zahvat tako što će napraviti mali rez u abscesu. Ovako će se iscediti gnoj. Moguće je i korišćenje slanog rastvora, za ispiranje rane.
 • Stomatolog će zatim, možda morati da obavi čišćenje korena zuba. Ovako se leči infekcija i spašava zub. Ovaj proces podrazumeva bušenje zuba sve do srži kako bi se uklonilo oštećeno tkivo i isušio absces. Zatim se stavlja plomba i čiste se kanali oko korena zuba. Ukoliko je u pitanju umnjak, stavlja mu se krunica kako bi zadržao snagu.
 • U retkim slučajevima, može biti neophodno i vađenje zuba. Absces se isušuje, a inficirani zub se uklanja.

Bez obzira na zahvat na koji se zubar odlučio, dobićete i neke lekove na recept. Ove antibiotike ćete morati da uzimate neko vreme, pogotovo kada infekcija utiče na vilicu ili okolne zube. Osobe sa slabijim imunim sistemom će takođe morati da uzimaju antibiotike.

Otok od zuba na licu

Osim lečenja infekcije, važno je da uradite nešto kako biste smanjili otok od zuba na licu. Evo šta možete učiniti:

 • Napravite slani rastvor od pola kašikice soli, rastvorene u čaši mlake vode. Promućkajte ovaj rastvor u ustima na svakih sat vremena.
 • Perite zube i čistite ih koncem, onako kako vam je zubar preporučio, pošto tako izbacujete sve čestice hrane koje mogu biti ‘zarobljene’ između zuba i tako doprinositi otoku i zubobolji.
 • Napravite hladan oblog i stavite ga direktno na natečenu stranu lica kako bste ublažili neprijatan osećaj. Nikad ne stavljajte led direktno na lice, jer možete ošetiti tkivo. Led umotajte u krpu i držite ga 20 minuta.
 • Uzimajte lekove koji se dobijaju bez recepta, kao što su naproksen ili ibuprofen, kako biste ublažili oticanje. Ukoliko ovi lekovi ne budu delovali, zamolite lekara da vam ispiše recept.

Prirodno lečenje upale zuba koja izaziva otok

Važno je da odete kod stomatologa kada imate absces na zubu, ali, možete isprobati neke prirodne lekove koji će ublažiti bol i natečenost lica od infekcije zuba.

 1. Beli luk

Beli luk ima antiupala i antibiotska svojstva, pa deluje protiv bolova i uklanja infekciju.

Kako se koristi:

Uzmite svež češanj belog luka i stavite ga u usta, na mesto infekcije. Probajte da ga zdrobite zubima i žvaćete, sve dok ne osetite da vam je bolje. Posle nekog vremena, ispljunite beli luk i isperite usta toplom vodom. Dodajte par ulja ulja karanfilića, kako biste uklonili neprijatan miris koji ostaje nakon jedenja luka.

 1. Mućkanje ulja u ustima

Ova tehnika je rešenje i za upaljene desni, i za infekciju zuba. Ulja ubijaju bakterije, smanjuju bol i izvlače toksine, kako bi nam usna duplja bila zdrava.

Kako se koristi:

Uzmite kašiku kokosovog (ekstradevičanskog) ulja i mućkajte u ustima oko 15 minuta. Nemojte progutatu. Nakon 15 minuta ispljunite i toplom vodom isperite usta. Ponavljajte dva puta dnevno, u periodu od mesec dana za željene rezultate. Nemojte ovo raditi na prazan stomak.

 1. Karanfilić

Zahvaljujući analgetičkim, antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima, karanfilić je odličan sastojak koji deluje protiv upale, zubobolje i bola u desnima.

Kako se koristi:

Utapkajte vatu u ulju karanfilića. Stavite na desni na par minuta kako biste ublažili bol.

 1. Kesica crnog čaja

Zahvaljujući taninu, crni čaj je dobar protiv upale i zubobolje, a blažava i otok na licu koji se javlja zbog infekcije. Crni čaj sadrži antioskidante koji sprečavaju širenje infekcije.

Kako se koristi:

Uzmite kesicu crnog čaja i natapajte u toploj vodi par minuta. Izvadite iz vode pa je ocedite. Sada, stavte kesicu na zub na par sati, ili je ostavite tokom noći za još bolje rezultate. Koristite slani rastvor za ispiranje usta. Ponavljajte barem jednom dnevno, nekoliko nedelja.

 1. Hidrogen

Hidrogen uklanja bakterijsku infekciju, smanjuje bol i upalu zahvaljujući antibakterijskim i dezinfekcionim svojstvima.

Kako se koristi:

Uzmite par kašikica 3% hidrogena i pomešajte ga sa kašikom tople vode. Ispirajte usta sa ovim rastvorom par miniuta i obavezno ispljunite. Ponavljajte tri puta na dan u periodu od sedam dana, za najbolje rezultate.

Ipak u većini slučajeva otok zuba ne prolazi lako i potrebna je intervencija zubara ili uzimanje antibiotika.