sprečite spontani pobačajPre nego što ostanete u drugom stanju, usvojte zdrave navike koje će vam pomoći da uspešno iznesete trudnoću do kraja i da sprečite spontani pobačaj…

1 Ne preskačite preglede
Redovno odlazite ginekologu i radite analizu urina kako biste, u slučaju urinarne ili genitalne infekcije, na vreme započeli terapiju što će sprečiti i spontani pobačaj. Osim toga, ukoliko ste imali habitunalni, to jest ponovljeni pobačaj, obavezno uradite OGTT (oralni glukoza tolerans) test, mikrobiološka ispitivanja i imunološku analizu antitela, te proverite tiroidni i koagulacioni status. Na osnovu tih rezultata saznačete treba li da preduzmete dodatne mere za očuvanja ploda.

2 Držite hroničnu bolest pod kontrolom
Ako imate visok ili nizak krvni pritisak, trombofiliju, dijabetes, poremećaj u funkciji štitne žlezde ili neki drugi ozbiljan zdravstveni problem, poštujte savete nadležnog specijaliste i – obavezno svakodnevno uzimajte prepisane lekove. Za bolesti i komplikacije koje mogu biti opasne po trudnoću i izazvati spontani pobačaj.

3 Hranite se zdravo
Svakodnevno jedite voće i povrće (po mogućstvu, organski uzgajano), žitarice, mleko i mlečne proizvode te mlado živinsko meso, ribu i jaja. Ali ne prejedajte se. Uzimajte manje a češće obroke. S takvom ishranom najlakše ćete dostići optimalnu telesnu težinu, što je od krucijalnog značaja za razvoj i očuvanje trudnoće, jer i gojaznost i pothranjenost mogu biti okidač za spontani pobačaj.

4 Ostavite cigarete, kafu i alkohol
Naučno je dokazano da svakodnevno konzumiranje 200 miligrama kofeina (šoljica i po kafe) i pušenje udvostručuju rizik od spontanog pobačaja, a da povremeno konzumiranje alkohola tri i po puta povećava opasnost od neželjenog prekida trudnoće ili spontanog pobalčaja.

5 Ne opterećujte se (ni u kom smislu)
Napor i stres mogu prouzrokovati spontani pobačaj. Zato se nemojte zamarati, ne podižite teret i ne trenirajte toliko da se zadišete. Naročito ne radite vežbe koje pritiskaju matericu i zahtevaju preveliko naprezanje stomačnih mišića. Trudite se da se ne nervirate i što manje pričajte i razmišljajte o ružnim stvarima.

6 Izbegavajte kontakt sa životinjama
Dok ste u drugom stanju, ne držite ljubimca u stanu, nego na terasi, i nemojte voditi brigu o njemu (ne čistite posudu u koju vrši nuždu, ne hranite ga i ne mazite). Jer, iako su slatki, kućni ljubimci, naročito mačke, psi i papagaji, mogu preneti razne bolesti (toksoplazmozu, ehinokokus, hlamidiozu…) koje su pogubne po plod.

7 Reagujte na prve simptome
Ukoliko se javi krvarenje iz vagine i/ili stezanje materice praćeno bolovima u donjem delu stomaka, hitno otiđite na prvu ginekološko-akušersku kliniku. Ali ne paničite, imajte u vidu da ovi simptomi nisu uvek znak da je plod izgubljen. U većini slučajeva krvarenje i bolovi predstavljaju posledicu pretećeg ili započetog pobačaja. Tada se, uz brzu i adekvatnu reakciju lekara, trudnoća može spasti i normalno izvesti do kraja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *