6 uobičajenih navika koje PMS mogu učiniti još mučnijim

Praćenje vaših mesečnih menstruacija može vam pomoći da se pripremite za ciklus, kao i da otkrijete probleme sa svojim zdravljem ako menstruacija izostane ili uočite nepravilnosti.

Ali ako patite od predmenstrualnog sindroma, verovatno ne morate pažljivo da pratite svoje mesečne menstruacije, jer simptomi PMS-a mogu jasno da vas upozore kada će vam početi ciklus.

Ako imate ozbiljne simptome PMS-a, moguće je da jedna ili više vaših životnih navika krivac što se tako lose osećate.

PMS može izazvati razdražljivost, depresiju, promene raspoloženja, grčeve, nadimanje, migrene, akne i još mnogo toga. Znajte da jedna ili više vaših životnih navika može naglo pogoršati vaše stanje u danima pred menstruaciju.

Šest uobičajenih navika koje mogu pogoršati PMS:

  • Konzumacija previše kofeina
  • Fizička neaktivnost
  • Pušenje
  • Konzumacija previše natrijuma
  • Stres
  • Nedovoljno sna

Zbog načina na koji ove navike mogu uticati na vaše telo, simptomi menstrualnog ciklusa mogu se pogoršati.

Previše kofeina

Kofein vam može pomoći da ostanete koncentrisani i budni, ali isto tako može povećati anksioznost i razdražljivost.

Osim toga, kofein može poremetiti vaš san i učiniti da se osećate napetim. Ograničite unos kofeina na dnevnoj bazi i razmislite o zameni kafe, gaziranih pića i energetskih napitaka zelenim čajem, koji ima manje kofeina.

Fizička neaktivnost

Vežbanje nudi bezbrojne zdravstvene benefite koji vam mogu pomoći da se izborite i ublažite iznenadne i iritirajuće simptome PMS-a.

Vežbanje poboljšava cirkulaciju, prirodno popravlja vaše raspoloženje i pomaže u regulaciji hormona. Povećajte nivo fizičke aktivnosti i redovno vežbajte da biste smanjili simptome PMS-a.

Pušenje

Pušenje otežava cirkulaciju, a loš protok krvi dovodi do hormonske neravnoteže koja može uticati na nivoe estrogena i progesterona i na taj način pogoršati PMS.

Prestanite da pušite što je pre moguće ili potražite pomoć stručnjaka za odvikavanje od pušenja ako imate problema sa prestankom ove loše navike.

Previše natrijuma

Voda se vezuje za natrijum, što znači da konzumiranje previše natrijuma može naglo pogoršati PMS sa nadimanjem i zadržavanjem vode.

Izbegavajte dodavanje kuhinjske soli u svoje obroke i izbegavajte prerađenu hranu koja sadrži visok nivo natrijuma. Umesto toga, jedite veću količinu voća i povrća kako biste pomogli izbacivanju natrijuma i ublažili nadimanje.

Stres

Stres je sastavni deo života. Međutim, kada ste dugo pod stresom, bez opuštanja, povećava se nivo kortizola u vašem telu, dok istvoremeno druge hormone izbacuje iz ravnoteže. Pronađite nove načine da efikasnije upravljate stresom, prektikujući aktivnosti koje vam pomažu da se opustite.

Probajte jogu, meditaciju, duboko disanje, opuštanje u toploj kupki ili odvajanje od ljudi i drugih aktivnosti koje vas opterećuju. Ovo može pomoći u smanjenju tih loših simptoma PMS-a, jednako naglo kao što su se i pojavili.

Manjak sna

Nedostatak sna povećava nivo stresa i ometa zdravu ravnotežu hormona. Nedostatak sna takođe može poremetiti vaš apetit, emocije i mentalnu jasnoću. Pokušajte da eliminišite probleme koji doprinose lošem snu – loš dušek, ili jastuk, buka, previše svetla…

Ako patite od jakih simptoma PMS-a i nakon što ste promenili svoj način života nabolje, zakažite sastanak sa svojim ginekologom kako biste razgovarali o drugim mogućim tretmanima. Zajedno, vi i vaš lekar, možete identifikovati izvor PMS-a i raditi na razvoju efikasnog plana lečenja.