Bubuljice na čelu mogu biti veliki estetski problem pogotovo zato što se nalaze na tako vidljivoj lokaciji. Mogu nastati iz više razloga ali najverovatniji razlog su akne. Postoji više razloga koji uzrokuju pojavu bubuljica na čelu, neki od njih su : loša higijena, neizbalansirana ishrana, genetski faktori, stres, promene u hormonima, proizvodi i ulja za negu kose i tako dalje.

Bubuljice mogu da budu prouzrokovane pubertetskim aknama, određenim bolestima kao što su boginje, inekcijama botoksa, prekomernim ljuštenjem kože i tako dalje. Ako se ne povuku, bubuljice mogu značajno da umanje vaše samopuzdanje. U članku smo opisali 6 načina da ih se otarasite.

1.Beli luk

Luk je sjajan antioksidant i antivirusno, antigljivično i antiseptičko sredstvo koje efikasno leči bubuljice na čelu.  Sumpor koje se nalazi u luku takođe pomaže brže zalečenje bubuljica. Treba da isečete sveže glavice luka na sitne parčiće, istrljate njima otekline na čelu i sačekate 5-10 minuta pre nego što operete vrućom vodom. Možete ponoviti ovaj tretman par puta na dan. Konzumiranje sirove glavice luka pročišćava krv.

bubuljice-na-celu

2. Vodena para

Para je jedan od najefikasnijih načina da se rešite bubuljica na čelu. Para otvara začepljene pore, spira nečistoće i omogućava vašoj koži da diše. Pomaže da se otarasite bakterija ulja i nečistoće koje su nataložene u porama dovode do upale i infekcija. Para je uvek dobra za kožu. Uzmite tiganj, napunite ga vodom i stavite na šporet. Kada se voda zagreje dok ne počne da isparava, pomerite tiganj. Stavite tiganj na sto i nagnite čelo preko njega(možete umotati glavu u peškir da biste pojačali efekat pare). Ostanite u toj poziciji 10-15 minuta da bi para mogla lepo da pročisti pore.

3.Glinena maska sa uljem od čajnog drveta/lavande

Napravite glinenu masku pomoću vode i dodajte par kapljica ulja od lavande ili čajnog drveta. Stavite masku na lice i neka stoji preko noći. Pokrijte jastuk peškirom da se ne bi uprljao.  Isperite masku ujutru. Ova prirodna maska leči bubuljice na vašem čelu. Izboriće se čak i sa najvećim oteklinama, i daće vam svežu, lepu i elastičnu kožu koja će značajno uvećati vaše samopouzdanje.Glinu za lice možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane.

4.Sok od limuna

Jedan od najpopularnijihi dokazanih lekova protiv bubuljica na čelu je sok od limuna. Postoji više načina da  se on koristi kao lek. To su :

Potopite štapić sa vatom u sok od limuna i istrljajte njome bubuljice pre spavanja.

Možete da pomešate kašičicu soka od limuna i kašičicu praha od cimeta i da stavite to na bubuljice da stoji preko noći. Kada se probudite, operite lice vrućom vodom.

Koristite svež sok od limuna a ne kupljen koji sadrži prezervative. Takođe, izbegavajne izlaganje suncu . Sok od limuna čini kožu fotosenzitivnom, što može izazvati oštećenja od sunčevih zraka i tako pogoršati situaciju.

5.Jabukovo sirće

Ovo je još jedan prirodan i odličan lek za bubuljice na čelu. Trebate da jednom ili dva puta dnevno natrljate sirće na bubuljice. Ne morate da ispirate.

6. Maska od belanaca

Maska od belanaca radi sjajno ali zahteva dobru pripremu. To je vrlo jeftino sredstvo pošto vam trebaju samo jaja i maramica. Potrebno je da isečete maramicu na veličinu koja odgovara vašem čelu, stavite belanca na čelo a onda maramicu preko čela. Zatim uzmite još belanaca i stavite ih preko maramice. Neka smesa stoji oko pola sata a onda je skinite. Ponavljajte proces najmanje jednom ili dva puta na svake dve nedelje. Ovaj domaći lek je odličan.

Korisni saveti

  • Izbegavajte istiskivanje ili probadanje crvenih bubuljica pošto vam mogu ostati ožiljci.
  • Koristite samo proizvode za ulepšavanje koji su bazirani na vodi i ne sadrže ulja.
  • Ne dodirujte čelo prljavim rukama.
  • Potrudite se da vam koža bude dobro hidratisana.
  • Pokušajte da izbegavate stres.
  • Povećajte cirkulaciju krvi tako što ćete biti više fizički aktivni. Vežbanje će povećati dotok krvi u vašu kožu, što je jedna od najvažnijih stvari za uklanjanje bubuljica na čelu.
  • Imajte izbalansiranu ishranu koja će sadržati više povrća a manje masti.
  • Izbegavajte začinjenu hranu, pogotovo ako imate kožu koja je podložna aknama.