nadutost

Dobro obratite pažnju.

Preko 30 odsto ljudi se redovno žali na učestalu nadutost. I dok su mnogo puta PMS i ishrana (mnogo povrća koja izazivaju gasove ili gaziranih pića) krivci za to stanje, ponekad nadutost može da ukazuje na dosta ozbiljniji zdravstveni problem.

Ukoliko pored nadutosti, primetite i ove simptome, bilo bi dobro da posetite lekara:

BOL U KARLICI

Iako retko, bol u karlici, ukoliko ga prate drugi simptomi kao što su  brz osećaj sitosti nakon jela i užurbana potreba za malom i/ili velikom nuždom, može da ukazuje na rak jajnika.

nadutost

GUBITAK TEŽINE

Oko 1 odsto populacije ima celijakiju, stanje kod kojeg vaše telo ima autoimunu reakciju na gluten što oštećuje unutrašnjost creva. I dok su najčešći znaci dijareja i gubitak težine, oko polovine odraslih sa celijakijom imaju simptome koji nisu povezani sa njihovim gastrointestinalnog trakta, uključujući anemiju, osip na koži, glavobolje i ranu fazu osteoporoze.

VELIKI STOMAČNI GRČEVI

Ove simptome je lako ne uočiti jer su slični onima kada imate menstruaciju ili stomačni virus, ali ako su na donjoj, levoj strani stomaka, možda imate divertikulitis, stanje pri kome se mali džepovi stvaraju na donjem delu debelog creva i postaju upaljeni.

ČUDAN MIRIS VAGINALNOG SEKRETA

Skoro 5 odsto svih žena u reproduktivnom dobu (od 18 do 44 godina) su iskusile zapaljenje karlice, stanje pri kome nelečene polne bolesti kao što su hlamidija ili gonoreja, putuju kroz vaginu do jajovoda ili materice, gde uzrokuju temperaturu, groznicu i ako se ostave netretirane – neplodnost. Ali u ranoj fazi, simptomi mogu biti suptilniji, kao što su blaži bol u karlici, neregularni ciklus ili problemi sa mokrenjem.

KRVAVA DIJAREJA

Nadutos praćena učestalim bolom u stomaku i dijarejom često može biti znak upaljenih creva, bolesti kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis (oboje izazivaju upalu digestivnog trakta).