Kada počnete da osećate pruritus, što je medicinski termin za svrab, u predelu anusa i zadnjice, život vam može postati nepodnošljiv. Sedenje postaje problem, kao i odlazak u toalet, tuširanje i mnogi drugi svakodnevni uobičajeni poslovi i to sve zbog svraba anusa.

Iako postoji dosta potencijalnih uzroka za svrab anusa i pruritus u sedalnom predelu, evo spiska 5 najučestalijih i saveta kako da izađete na kraj sa njima:

svrab

1.) Herpes Zoster

Ovo je vrsta herpesa koja izaziva male boginje kod dece i herpes kod odraslih. Klasična prezentacija ovog stanja je u vidu crvenog osipa sa izraslinama ispunjenim tečnošću. Intenzivan bol, žarenje i svrab mogu se javiti kao pratioci zostera i nastaviti da budu prisutni nakon što se osip izgubi. Iako nema leka za ovo stanje, uobičajeni tretman se sastoji od anti-virusnih i anti-zapaljenskih lekova, kao i od analgetika ukoliko je nelagodnost koja se oseća jako izražena.

2.) Miliarija

Često označavana i kao „toplotni osip“, miliarija se javlja kada dođe do blokade izvodnih kanala znojnih žlezda usled dejstva toplote i povećane vlažnosti. Odlikuje je crvenkasti osip koji je praćen malim izraslinama. Svrab nastaje zbog znoja zarobljenog ispod kože i može varirati od blage nelagodnosti do izraženog neprijatnog osećaja. Stanje se obično rešava tako što se izbegava pregrevanje nošenjem široke odeće i izbegavanjem toplih mesta. Ako je svrab ozbiljan, mogu se upotrebiti medikamenti protiv svraba.

3.) Gljivične infekcije anusa

Bilo koja vrsta gljivica može izazvati osip na zadnjici, uključujući tu infekcije kvasnicama, tineom i znojenje u preponama koje tinea (tineacorporis) takođe izaziva. Ove infekcije se mogu javiti iz više razloga, ali jednom kada infekcija nastane, rezultat će biti crveni, kružni osip, često sa zaobljenim ivicama i primetnim neprijatnim mirisom. Najčešći tretman kome se pribegava u ovim slučajevima se sastoji od anti-gljivičnih pudera, sprejeva ili kremova.

4.) Psorijaza

Psorijaza se ističe crvenim, ljuspastim osipom iznad nivoa kože. Nastaje kada telo proizvodi nove ćelije kože brže nego što je to normalno. Ovo sprečava kožu da se odlubljivanjem oslobodi mrtvih ćelija dovoljno brzim tempom. Sam uzrok psorijaze je još uvek nepoznat, ali se zna da je oboljenje nasledno. Terapija ove bolesti zavisi od težine kliničke slike, pri čemu se blaži slučajevi leče topikalnim steroidima (steroidne masti koje se utrljavaju u kožu), a ozbiljniji slučajevi ultra-violentim zračenjem (UVB svetlosna terapija), oralnim medikamentima ili kombinovanom terapijom kakva je PUVA terapija (psoralen kombinovan sa ultra-violetnom terapijom).

5.) Kontaktni dermatitis

Ovo je vrsta kontaktnog dermatitisa koji nastaje kada koža dođe u dodir sa iritacionim sredstvom ili alergenom. Osip koji sledi može biti praćen nesnosnim svrabom i crvenilom, kao i povremenim curenjem. Uobičajeni iritanti su proizvodi za pranje veša, aromatični sapuni za kupanje kao i odevna vlakna ili boje. Nevezano za uzrok, otkrivanje izvora iritacije i njegovo uklanjanje će zaustaviti osip.